Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.08.06. 14:19 emmausz

TÖBBET NEM, NA!

Két témám kezd lerágott csonttá lenni. Az egyik ilyen halál komoly. Maga a halál, a meghalás. Évekkel ezelőtt figyelmeztettek is rá: „a vég akkor is eljön, ha többé nem említed”. Én meg arra gondoltam, azért jó az idő múlásával emlegetni a kaszást, merthogy ne lepődjön meg senki, ha egyszer csak suhint. Attól kezdve persze próbáltam magam visszafogni, s csak árnyaltan-áttételesen írni róla. „Ha történne velem valami…” Ezt a szófordulatot soha nem hallottam más összefüggésben emlegetni, mint a halálra célozva. Pl. a bajor paraszt anekdotájában, aki odaszól az asszonynak: Ha valamelyikünkkel történne valami, akkor én a vidéki házunkba költözöm.
A másik a dagadt emberek szokott nyári nyavalygása: „Mekkell dögleni ebben a melegben!” Ez ügyben is kaptam már visszajelzést. „Állítsam már le magamat! Ha nem bírom a hőséget, szereltessek fel egy légkondicionálót, és a dolog be van fejezve.” Szereltettem. A dolog valóban be van fejezve. Ám ha nem akarom, hogy folyamatosan vigye a pénzt, meg kell találnom a módját annak, hogy hogyan a leggazdaságosabb a klíma használata. Lakásunk csőszerűen hosszú, melynek egyik végén fityeg a „beltéri egység”. A cső végén található szobából éppen a cső irányába fújja a hűvösséget a masina. A cső két oldalán egy szoba és két szobácska nyílik, plusz a konyha. A szobáknak van ajtajuk, a konyháét leszedtük kényelmi okokból. Kezdetben létezett egy harmonikaajtó is az előszobát elválasztandó az étkezőtől. Ez olyan szocreál kivitelű volt (kemény műbőr leporelló, mely az ajtónyílás kiváltó fájáról csüngött alá, s amelyet beköltözésünk után igen gyorsan kidobtunk). Most tehát a cső a bejárati ajtóig tart. Akárhány légköbmétert jelent, de még mindig töredékét annak, mintha a szobaajtók nyitva állnának.
Hajnalban, amikor a nap munkához lát, becsukom az észak-északkeleti oldal ablakait, a franciaerkély ajtaját, és elhúzgálom a függönyöket. Egy óra elteltével a nap a másik, a déli oldalát kezdi nyalni a háznak. Ekkor az ide szolgáló két ablakot és az erkélyajtót is zárom. A redőnyt leengedem. Amikor felmelegszik a belső levegő, hűtök rajta a kellő mértékig. Így telnek nappalaim (majdnem napalmjaimat írtam freudi elszólásképpen) a kánikula idején.
Délután megjővén a ház asszonya, a napközben megáporodott légterű helyiségekben bukóra állít egy-két ablakot. Akkortól kezdve egy szobára zsugorítom a hűtést, mert úgy vagyok vele, mint a menetrendszerű járatú buszokon a sofőr. Vagy az ablakokat zárják, vagy a légkondicionálást. Arra mégsem vállalkozhat a vezető, hogy lehűtse a Szentendrei utat.
Mindketten tanuljuk még az alkalmas és kompromisszumos megoldást.
Egyebekben még három kemény nap előtt állunk. (S ki tudja, utána még hánynak.) Addig dolgozik az Afrikából kapott sivatagi púp a hátunkon.
Nos, azt hiszem, ezúttal sikerült kilőnöm a második visszatérő témát is.
Ha bármelyikről írni akarnék, szóljatok rám: „UGORGYUNK!”
Ha valakit további részletek érdekelnének a halálos- kánikulás témákat illetően, írjon nyugodtan. Magánban válaszolok.
Címet keresve mai szösszenetemnek egy fiatalkori élményt idézek fel: Tesóm lánykájának (akkoriban alig óvodás) a szórakoztatására azt találtuk ki, hogy egy tisztességes pokróc közepére ültettük, és a takaró négy sarkát megragadva hintáztattuk. Egy percig, két percig… ötig is. Akkor leraktuk – volna –, de még földet se ért a pokróc, elkiáltotta magát: Hintázzunkpokjócbatöbbetnemna. Tudok helyesen írni, de ezt a szöveget nagyon egyben mondta el, s mindannyiszor, ahányszor le akartunk állni hintáztatásával.
Jó politikusnak bizonyult: Mindig csak egy hintázást kért, de azt csaknem folyamatosan.
S hogy mi köze van a témáimhoz?
Tán annyi, hogy utolszor kívántam mindkét témáról írni – TÖBBET NEM, NA!                  

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr895447623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akimoto 2013.08.07. 10:59:37

Még egy-két hosszú forró nyár, és kialakul a legkedvezőbb eljárás a lakáshő fékentartására.
:))

emmausz 2013.08.07. 11:55:46

- Kánikula?
- Ablakklíma.
Ülök egyetlen hűtött szobámban.
S szükség szerint rátöltök hűvöset.
Ajtó, ablak csukva,
redőny leengedve.
Várok,
mint Kazinczy Kufsteinban,
mint Mikes Rodostóban.
Várom a dög meleg végét.
süti beállítások módosítása