Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.10.14. 18:39 emmausz

Detroit

Sokat elárul a neve, mely francia szó, Szoros jelentéssel. 
Két tó az Erie és a St. Clair-tó között fekvő autóváros.
Volt.
Az első emlékem róla egy képeslap. Nagy tér, rajta millió-egy autó parkol, mintha egy nagy „Merkúr-autótelepet” látnék légifelvételen.
Lee Iacocca életrajzát olvastam.
Előbb a Fordot vezeti, majd átigazol a Chryslerhez, és vezérigazgatója lesz. Éves fizetését reklámszerűen egy dollárban határozza meg. A munkásság körében, majd város-, ország- és világszerte elterjeszti az anyja által sűrűn készített digó kaját, a „pizzát”. Az autósoknak pedig kiagyalja a „biztonsági övet”, amelyen megint csak hatalmasat kaszál.
Ez Lee Iacoca, ez Detroit a váltakozó sikerrel dolgozó autósváros. Lakossága közel egymillió, az agglomerációval együtt 4,4 millió.
Volt.
Az egésznek az ad aktualitást, hogy ma a Facebookon fotósorozat mutatja a helyi könyvtárat. Úgy néz ki, mint a Csernobil-közeli szellemváros, Pripjaty. A könyvek fele a földön, térdig gázolhatsz benne. A folyosón áll a víz, a székek fája kezd tönkremenni. Nem használja senki, nem érdekel senkit. Ez a könyvtár is csak volt. Itt nem a sugárdózis, hanem az autógyártás befuccsolása tette érdektelenné az emberek szemében az egykor virágzó nagyvárost könyvtárostul.
A jó múltkor a lepusztult városról láttam képeket. Alig akartam elhinni, hogy ez ugyanaz az egykor fényes autósközpont, amely immár semmivé lett. Így múlik el a világ dicsősége. Olyan benyomást keltett, mintha a világvége utáni pillanatokban készült volna róla fotósorozat.
***
Kizökkent világ a miénk. Detroit csak egy aprócska része.
Ma olvasom egy szalaghírben: Rosszemlékű min.elnökünk, GYF kétségtelenül feltűnő kijelentését, miszerint „Magyarország vagy szabad lesz, vagy keresztény.” Ha korábban füleim összetapadtanak vala, immár kettéállnak eme vad kijelentés kapcsán.
Ezt tanulta az iskolában?
Ezzel a képpel szembesült életében?
Van fogalma a keresztény szabadságról?
Amit szabadságnak nevez, gyanítom, kb. ezt jelenti: Megveszlek kilóra.      
És mi van, ha nem vagyok eladó?
***
Az egész világ az USA-ra figyel.
Mi van, ha államcsődöt jelentenek?
Kinek a szabadsága élhető az esetleges csőd után?

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr75568410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása