Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.10.21. 14:28 emmausz

Próbálkozom – mint már oly sokszor – valamivel

Várom, hogy A ellépjen a sofőr témától, de nem.
Várom, hogy B ellépjen a blogoktól, de nem.
Várom, hogy C ellépjen a mosolytól, de nem.
Várom, hogy D ellépjen Mireille Mathieu-től, de nem.
Várom, hogy E ellépjen a költözködős témától, de nem.
Várom, hogy Én ellépjek szokott témáimtól, de nem.
Maradna (ma Radna, Marad[o]na) 1956, „közös oldalunk” témája. Az év tarka képest fest, közepén október 23-ával, a forradalommal, a szabadságharccal, a népfelkeléssel, az ellenünk viselt háborúval s a csaknem polgárháborús viszonyokkal. Maradna 56. amikor is történtek azok a  „sajnálatos események”, amelyeket a szocik „ellenforradalom”-nak tituláltak. 56 elnyomás keltette jogos lázadás volt, a szabadság éhségéből fakadó kitörési kísérlet, mely megtorlásba fulladt. Bátor szembeszegülés volt a nagy melákkal.
Meg fogom írni, amit gondolok róla, csakhogy olyan ez az ünnep (is) torzul, mint pl. egy pénzközpontú szerzetesrend, melynek a lényege veszne el, ha egyáltalán ilyen előfordulna. Nem véletlenül emlegette nekem egy jó nevű teológus, hogy egyetlen dolog veszélyezteti a rendeket, a meggazdagodás réme. Egy másik pedig „az ördög ganajának” nevezte a pénzt, ami mindent megront, mindent szétzilál. Pénz, rejtett érdekek sok mindent tönkretesz. (Vö. mefisztói alku, ill. „eladó az egész világ”.)
A forradalom magja szent ügy volt. Tisztességes törekvés az emberi méltóság helyreállítása érdekében. Aztán jött a retorzió, a hosszú hallgatás, majd az események átértékelése. Ember legyen a talpán, aki tisztán látja a világtörténelmi események (pl. szuezi válság), a status quo fenntartása, a politikai méregkeverés eszközei s a honi állapotok tarthatatlanságából kevert politikai lépéssorozatok összetevőinek eredőjét.
Persze mindenki valahonnan nézi az egykori valóságot. Én is. Szubjektív lesz emlékezésem, mert nem lehet más. Felőlem nézve ez látszott, ezek látszottak. Bennem hatalmas értékű az akkor történt szabadulási kísérlet. Másokban félelmet keltett. Lelkük rajta.
Talán van már olyan történész, aki ebben a sok ismeretlenes egyenletben eligazodik, és józanul látva, képes a helyükön kezelni a történéseket, érthetően és tárgyilagosan körvonalazni az előzményeket, a szabadítás eseményeit, a leveretés következményeit. Azt hiszem, egy ilyen munka iránt mutatkozna érdeklődés.
Mindenesetre meg fogom írni a közeljövőben – az események idején tízéves fejemmel felfogott – benyomásaimat.    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr825590838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása