Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.11.28. 14:07 emmausz

Hallgatás

Reggelre jegesedett, nappal süt a nap hét ágra.  
Reggel kijelzett a kocsi fék kontroll-lámpája, délelőtt már a szervizbe vittem.
Délben értesítettek, hogy estére kész.
Mégis „ültetvényes” vagyok, mert a monitorszerviz nem jelzett vissza, mi van a tegnap kidőlt képernyőmmel. Amíg nincs hírem, hogy mikor hova, mennyiért, addig tart a szobafogságom.
(Mégis jó a mobil.)
Időnként ránézek az emailekre, rá a facebookra, rá a blogomra, és megkérdezem, mint a fiatal kántor a templomban bóbiskolóktól – akik nem kezdték az éneket, hiába intett be –: „Na, mi van?”
Vagy mint hozzátartozóm, aki a telefonbeszélgetés elakadásakor megérdeklődi: „Mi ez a nagy büdös hallgatás?”
Na, igen. Olykor nagy büdös hallgatás van. Talán velejár a nyugger életével, a neten feleselőkével is.
Azért próbálok értelmes dolgokkal foglalkozni. Rájöttem pl. hogy minden mindennel összefügg. Hát hogyne függne össze, ha azt veszem, hogy csak egy valóság létezik, mely részekből áll. Most a valóság részeként továbbolvasom a napokkal ezelőtt elkezdett antológiát, benne a Latinovits Ködszurkálójából vett kitételeket. Kezemben ceruza, s olykor grafitnyomot hagyok a könyvlapokon. Ajjaj, nem mindenki tűri a könyvbefirkálást. Én kifejezetten szeretem. Így beszélgetek a könyvvel. Nézzük hát, mint mond ő?
Tóth Árpádot idézi: „Egy percem lett vón, megmutatni a Fenségeset. Az Istent. S már tova-fordult a Fény. És ennyi az egész.” Kijelentésének vonatkozásai: „Elmúlt a pillanat s még élek” (Bródy János).
A remekmű a villám fényénél megmutatja egy pillanatra Isten köpenyének a szegélyét.” (Váli Dezső)    
Saját tapasztalatom ugyanez: „Az idő olyan egyirányú utca, amelyben nem lehet tolatni.”  Továbbá:
Az egyszeri alkalmak kihagyása mulasztásaim számát gyarapítja.” De sok van belőlük.
A mai nap ugyanezt igazolta. Gyönyörűen világította át a lakást a nap. Saroktól sarokig haladt a fal mellett. Most, hogy kinézek, vége. Valahol még súrolja a ház falát lehanyatló csillagunk fénye.  (Dehogy hanyatlik le, mi fordulunk el tőle a Földdel.)
Latinovitsot idézem: „Energia nem vész el, csak átalakul…  Rakjuk a halottainkat a földbe … és hova száll az energia? Szeretteink energiája, prófétáink csóvás ereje hová röpül? A maradék energia hová kerül? Melyik központ oszt majd szét? És van ilyen központ? Hová szór, hová oszt majd – és főleg kinek? Illetve kiknek?”  
Jó a kérdés. Fanyalogva veszem tudomásul, ha egy hét nyelvet beszélő ember elhuny. Viszi magával valamennyi tudását. Mi pedig kezdjük elölről a drillt, a gyakorlást, a hitet, hogy van esélyünk megtanulni a nyelveket.
Sehol sem született ennyi poéta, mint éppen itt nálunk” – jelenti ki még. Egyet kell értenem vele. Kérdezem vaktában, anélkül hogy ismerném valamennyi olvasómat: Van közületek valaki, aki még nem próbálkozott versírással? Ha ezt egy másik országban kérdezném, alighanem többen jeleznék, mint nálunk: Nem, sose ingerelt a versírás gondolata.
Latinovits kérdése „költői”, az én történetem kérdése valós. Maga a történet pedig egy régmúlt decemberben történt, amikor is az OLI igazgatója, B. Miklós fiatal értelmiségieket hívott össze. Egyik hallgató gratulált Miklós barátomnak névnapja alkalmából. Mire felállt egy másik tag és rámutatott egy másik Miklósra, hogy neki is kijár a gratuláció. Majd egy harmadikra és egy negyedikre is sor került. Miklós, a házigazda barátom megunta az ismételt gratulációkat, s megpróbálta a kérdést rövidre zárni: Tegye fel a kezét még, aki Miklós. Elég sokan feltették. Mondjátok, ki az, aki nem Miklós? Most azok tegyék fel a kezüket, akik nem Miklósok.
Ahogyan az ülés tele volt Miklósokkal, úgy ez az ország meg tele van költőkkel.
Most az tegye fel a kezét, aki nem költő!!!  

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr805665659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rozsa T. 2013.11.28. 17:40:20

Én vagyok az egyetlen feltett kéz!
Soha nem "ingerelt a versírás", ahogy mondod. Éreztem, hogy semmi tehetségem hozzá. Olvasni viszont szeretem az igazi költőket. A SLAM-tól viszont kiütéseket kapok...

emmausz 2013.11.28. 18:54:06

Egy igaz ember, aki bevallja, hogy nem verselt. Hova teszed a határt? Mikortól slam a slam?
Ma a hitelesség megállapítása roppant nehéz.

Rozsa T. 2013.11.28. 23:57:57

@emmausz: Pl. van ez a francia slam-híresség: Grand Corps Malade. Ő volt az első itt, aki híressé tette a műfajt. Szerintem ez "slam" (és nem költészet), vagyis verejtékes és dilettáns rímfaragás! Kibeszélik, ami a lelküket nyomja, s ezért nem is neheztelek rájuk, csak ne neveznék költészetnek! Néha még a verslábakba is belegabalyodnak (ha már erre adták a fejüket, legalább számolnák meg!) A költészet zseniális és meglepő képzettársítások kifejezése és még sok minden, s még csak rímelnie sem muszáj! Egyik költő ismerősöm igy fogalmazta meg: "a vers készül bennem, nem én határozom el, hogy mit, hogyan, és nekiülök! Hanem amikor kész van: leírom. Költőnek lenni: állapot."

emmausz 2013.11.29. 07:32:06

Aha. Móra F. is ezt mondja. Nem tudja, hogyan kerül egy-egy sor eszméletébe. Ő csak leírja, ami benne zakatol. Elhiszem neki. Posztom meg arról szól, hogy a magyar guminyelv. Olyan plasztikus, olyan költői, olyan hallatlanul rugalmas, hogy joggal írja Latinovits, sehol annyi költő nem született, mint éppen nálunk.
süti beállítások módosítása