Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.12.02. 10:39 emmausz

Hat lépés távolságra?

Melyikkel kezdjem. Az odaát élő Pietrelcinai Szent Pióval vagy a köztünk élő Vörös Győzővel? Előbb láttam a Pio atya c. kétrészes filmet, mint olvastam a VGy-vel készített interjúkötetet, úgy gondolom, hogy az 1968-ban elhunyt szerzetesről való beszámolással illik kezdeni. Az ő életét is olvastam, azért is néztem meg a filmet, hogy felidéződnek-e benne élete drámájának epizódjai. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy igen. Minden lényeges szerepelt a filmben.
Van egy elmélet (A hat lépés távolság), mely szerint a Földön bárki kapcsolatba hozható bárkivel egy ismeretségi láncon keresztül, melyben a két végpont között maximálisan öt elem van. Az elmélet Karinthy Frigyes 1929-es Láncszemek című novellájában bukkan fel először. Az ötlet tehát Karinthy megsejtéséből indult. Padre Pió eléréséhez még ennyi lépés se kell. Francia nászuram, Bruno ministrált neki, én meg nászommal találkoztam több ízben is. De vannak egyéb hálóba illő szemek is. Brunón keresztül eljuthatok a cigány jazzgitár-virtuózig, Django Reinhardtig, akivel Bruno együtt fellépett annak idején.
És most vissza Pio atyához. Ha gyermekünk beteg volt és nem ismertük fel szenvedése okát, Szent Pióhoz fordultunk (akkor még nem kanonizálták) közbenjárását kérve. Fiunk felnőtt házasként kérte és kapta Pio atya szobrát, mely lakásuk egyik dísze.
P. Pio személyisége elbűvölő. Ismert, hogy az – igen ritkán előforduló – stigmatizált szentek közé tartozik, aki hol a gonosz lélekkel hadakozott, hol stigmáitól szenvedett (kereken 50 évig), hol az emberek megjavulásáért harcolt, miközben támadták az egyházon belül is, a kléruson belül is, és megalázták a lehetséges mértékig. Számomra kiderült, hogy szenvedéseit Krisztus iránti szeretetből viselte nagy alázatosan, s ugyanúgy a bűnök idézték elő benne, mint a Mesterben. Meglepő módon belelátott az emberek lelkébe, s megmondta hozzátartozóinak, él-e, hal-e fronton szolgáló rokonuk. Csak a mélységesen megélt szeretettel tudom magyarázni ezt a szolgálatát, vagy a neki tulajdonított kisebb-nagyobb csodákat. Feljegyezték, hogy többször bilokált. Feljegyezték, hogy halála után is meg-megjelent egyeseknek tanácsot adva ügyes-bajos dolgaikban. Az sem maradt titokban, hogy egyszer felkereste Karol Wojtyla, s ő fogadta. Azt prófétálta, hogy egykor ő lesz a pápa. Vitathatod azzal, hogy sokakról elmondhatta ugyanezt, de csak Wojtyla lett pápa. Csakhogy soha senki másról nem állította, még J. Ratzingerről sem. Talán nem is találkozott vele.
És itt megint egy hálószem. G. bátyám pedig találkozott személyesen II. János Pállal. A lánc: Pio–Wojtyla–bátyám–én.
Már csak egy láncszem. Gyenge és laza, de létező. Korábban elhunyt húgomtól minap elhoztunk apró-cseprő tárgyakat. Így egy tasak kakaóport is. Hol is készült? A lengyel Wadowicében, ahol Wojtyla gyermekeskedett, ahová kétszer is kirándultunk immár.
No, hát ilyen kicsi ez a világ.    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr335671053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása