Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.12.13. 11:35 emmausz

Relációk

Isten és ember. Egyház: Intézmény és karizma? Kapcsolatok.
Ezek relációk, kivéve a Teremtő Istent. Mózesnek megnevezi magát: Aki VAN. Mi többiek csak lettünk, vagyunk, leszünk. Mostanában párhuzamosan több könyvet olvasok. Paulette Boudet: Ez nem a te harcod… c. könyvében lábjegyzetben ez áll: Egy zsidó, magát hitetlennek valló asztrofizikus barátommal beszélgettünk egyszer a Bibliáról. Bizonyos idő elteltével feltettem neki a kérdést: Valóban azt hiszi, hogy minden létező, a világ, a világmindenség a véletlen műve? Hosszas hallgatás után nagyon lassan azt mondta: Mindezek mögött valami csodálatos, gondolkodó energia áll.
Ez az ott álló energia mutatkozott be Mózesnek így: Én vagyok, aki van.
Erről a LÉTEZŐről próbál valamit mondani nekünk a vallás írásos lenyomata, pl. a Biblia. (Azért említem én ezt, mert mint kinyilatkoztatást én ezt fogadom el hitelesnek.)
A vallás megjelenítője egyfajta intézmény, az egyház. Az egyházat hitelesíti tanítása és az egyház élő tagjai. Az élő tagok megismerték a tanítások alapján a végtelen Istent, amennyire megismerhették, és vagy ebben maradnak (képesek beszélni az Istenről) vagy ellépnek a személyesség felé, a kapcsolat felé, a karizmák használata felé (akik képesek beszélni az Istennel, s kapcsolatukról nekünk.). J. Ratzinger jó húsz éve tanulmányt írt az egyház két arcáról: Intézmény és karizma címmel. A kettő feltételezi egymást, szükségük van egymásra, kiegészítik egymást, és nem szabad egyiknek se magát túlságosan előtérbe helyezni.
Csakhogy tovább kell lépni. Erre mutat példát az új pápa, Ferenc. Azért kiváló az ő jelenléte a központban, mert határozott lépéseket tesz az intézmény hatalmas mivoltának a szükséges mértékig való lebontására, visszabontására. Erősíti viszont a kapcsolat-jelleget. Mégpedig a két értelmesen lehetséges irányban: Istenhez és az emberhez közelítve. Az Istenből áradó szeretetet továbbítja tehetsége és kompetenciája szerint. Mivel készséges eszköze annak, akit az emberek előtt képvisel, hatásos és hiteles cselekedetekben csapódik le mindaz, amit tanít, mert azt tanítja, amit megél.
Mondom: párhuzamosan több könyvet olvasok. Egyikről csak tudomásom van. Csak egy fülszövegnyire értesültem róla, hogy megjelent a Magyarok lelkiállapotáról szóló 2013-as kiadvány. Többek között megemlíti, hogy a vallásosság kicsit visszaszorulóban van. Az okokat talán megválaszolja, talán nem. Az előzőek kifejtése után azt gondolom, hogy az itt következők valamelyikén akadnak fenn az emberek.
Nem hiszik, hogy a világ nem véletlenül kóvályog az űrben.
Nem hiszik, hogy egy Valaki őrködik az egész rendszer – az egy valóság – fölött (nevezzük Gondviselésnek).
Nem hiszik, hogy a kinyilatkoztatás hiteles.
Nem szólítja meg őket a Biblia.
Nem hiteles számukra az egyház, mert gyarló emberekből (is) áll. (És a vértanúk, és a túlélő szentek?)
Nem hiteles az egyház, mint intézmény. A pápa (The Times szerint 2013-ban az év embere!) éppen most akar szegény egyházat maga körül teremteni.   
Nem hiszik, hogy az Isten szeretet. 

Nem hiszik, hogy a világon mindenkinek éppen ez az egy parancs felel meg, semmi más: a szeretet. 
Nem hitelesek előttük a többé-kevésbé orrlógató keresztények. (A kivételesen szentként élők nem lehetnek túlságosan sokan, de ha vannak is, ötven év megfosztottság, szétszóratás, megalapozatlan rágalmak folyamatos szórása megtette a hatását. Az orrlógatás mindezek következménye, s megvan benne bőven az írott és az elektronikus sajtó felelőssége is.
Nos, hát innen kell tápászkodnunk.
Adja Isten, hogy sikerüljön.   

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr265689508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2013.12.13. 17:02:25

Biztos, hogy nemcsak a felmérésben, hanem a valóságban is ennyire lehangoló a kép?

emmausz 2013.12.13. 17:16:52

Biztos, hogy nem. De hát az, hogy ki hányadán áll világnézetét tekintve, valójában felmérhetetlen.
Én bizakodó vagyok.
Valahogyan a poszttal az eligazodáshoz akartam utat vágni. Nem tudom, sikerült-e?

Klári Bodó 2013.12.13. 17:37:39

Igen. Jó kérdéseid vannak a lelkiismeret vizsgálathoz.
süti beállítások módosítása