Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.01.08. 20:25 emmausz

A pápai beszédek sodrásában

Ma folytattam a pápa beszédeinek kivonatolását. Tanításai felérnek több lelkigyakorlattal. Mindig mond valami egyedi megfogalmazásút, valami Európában nem használt szófordulatot, közmondást, alapigazságot. Lehet, hogy nem mond semmi újat az egyház korábbi tanításaihoz képest, de hogy újszerűen mondja, közérthetően mondja, fejbekólintóan mondja, az biztos. Szembesülsz vele, hogy eddig mint éltél, s hogy ezután hogyan kellene. Ha valakitől, tőle elfogadható, eztán másképp kell már élnem(d). Beszédeiben gyakran visszatér az előrehaladás, előremenetel, előbbre jutás kategória. Tanítása magával ragad, de nem köt magához, hanem Krisztushoz vezet. Ha ma címet kellene adnom egy kötetnyi beszédének, ilyesvalami volna: A pápával Krisztushoz.
Persze sokféleképpen meg lehet ragadni, hogy mikről is beszél. Szerkezet nélkül a hittételeinkről, közel hozva korunkhoz, sőt beletagosítva korunkba a krisztusi tanítást, mint olyat. Amely tanítások mentén élhetővé válhat újra a föld, helyükre kerülhetnek a hangsúlyok; amelyek mentén elválnak az értékek a hamis értékektől, amely tanítások rendszerében a célok nem szentesítenek semmiféle eszközt.
A pápa mozgékony és aktív.
Ez lehetővé teszi számára, hogy tanításait tetteivel hitelesítse. Az előző két terület összhangja tetten érhető az ő életében.
Látszólag én dolgozom, hogy elfogadható formát kapjon és magyarul szóljon az a nyersanyag, amely olykor érzékelhetően nélkülözi a szerkesztést. Valójában azonban én nyerek rajta, mert olvasás közben lecsapódik bennem mindaz a végtelen értékű kincs, amit Ferenc pápa elővezet.
Jól tudom, hogy perikópa-magyarázatai, bibliai szövegelemzései, a példabeszédek képeinek kibontásai az egyszeriség, a rögtönzések jegyeit viselik. De ez nem elég ok arra, hogy ne lehessenek az olvasók lelki épülésére, lelki felüdülésére. A források azért nem közlik szöveghűen a pápa beszédeit, mert improvizatív jellegével tisztában van Ferenc pápa is. Én pedig ezekből a szöveghűtlen anyagokból próbálok szép kis lelki cipócskákat formázni, megtartva a beszédek eredeti formáját amennyire az csak lehetséges.
Tudom, hogy Dziwisz kardinálist arra kérte Wojtyla pápa, hogy feljegyzéseit halála után égesse el. Legjobb tudásom szerint erre nem került sor, sőt. Az én makacsságom sem több: Próbálom sokak okulására egymásután rendezni a pápa 2013-ban elmondott beszédeit nagyjából az elhangzásuk sorrendjében.
Mivel Bergoglio pápának hivatásából következően igen sok megnyilvánulása van, nem zavar, ha figyelmetlenségből vagy egyéb meggondolásból el-elmarad egynéhány közülük. Azért nem zavar, mert zömüket mégiscsak megidézem, s tapasztalatom szerint itt-ott ismétlődések is vannak bennük. Ez megint csak nem zavaró. Részint ismétlés a tudás anyja, részint segíti a bevésést egy-egy kép ismételt felbukkanása, egy-egy fontos kitétel újólag való hangsúlyozása.
A munka nagy.
Tavaly kezdtem hozzá év vége előtt, s a beszédek harmadát emeltem egybe. Igyekszem tempósan feldolgozni a maradék gondolathegyet.              

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr455747653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása