Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.01.27. 17:36 emmausz

Laci

Laci sok van, de ebből a Laciból csak egy – volt. Póta Laci tegnap elment. Blogomban többször szerepelt. Pl. 2011. október 22-én ezt írom: Könyv: Szigorúan titkos dandár. Mivel a Rákosiék által MUSZ-ra kötelezettek sorsáról szól a munka (a bányamunkás csoportokról is), úgy véltem, hogy gyorsan letesztelem, elég alapos-e a kötet. Ugyanis a végén abc-rendben közli a több ezer MUSZ-os nevét. Felütöttem a p betűnél, és csakugyan szerepel benne Póta László neve, aki ma is élő jezsuita testvér, és aki Várpalotán raboskodott, bányamunkásként. Betegsége kapcsán pedig azt említem, hogy sose volt bátorságom kidolgozott ökleit lefényképezni, pedig oly sokszor megbámultam, amikor egymásba kulcsolta ujjait a kápolnában. Sokat láttam kék műanyag borítású angol nyelvű zsolozsmáskönyvét olvasva a térdeplőn, vagy virágrendezés közben a kápolnában, ám legtöbbet a konyhában és a konyhakertben.
Laci jelenség volt a jezsuita rendben. Sokáig ő volt „a testvér” a Sodrás utcában. Rövid életrajza olvasható a Magyar jezs.-k vallomásai II. kötetében. Onnan tudom, hogy kéziratát én rendeztem a könyvbe.
Igazán az Üldözött jezsuiták vallomásaiban lett volna a helye.
Miért is?
Gyerekkorában ismerkedett meg a renddel Mezőkövesden, hiszen ott élt. 16 évesen 1947-ben belép a rendbe. 1950-ben sekrestyés a Mária utcában. Egy stencilgépet átvisznek a szomszéd utcában lévő nővérek házába. Emiatt bűnvádi eljárás alá vonják 51-ben. 2x4 órát vallatják, a második kihallgatásán 14 detektív faggatja. Félévre elítélik, mert bűntény nem bizonyítható, de feltételezhető. Meghurcoltatása:
51 dec. Móri ÁG-ban láncra fűzve ássa a fagyott krumplit harmincad magával.
52. jan. Inotai erőmű (egyike a 6000 rabnak).
52 jún. MUSZos Miskolcon,
onnan Badacsonytomajon kőbányában 3 hónap, majd
Szentkirályszabadján egy hónapig és
Tatabányán 8 hónapig.
Onnan Komlóra kerül szintén bányába, 500 m-rel a föld alá.
1954-ben szabadul.
Ennyit a Rákosi éráról, s a semmiért kiosztott fél évről, amely kicsit többre sikerült.
Természetesen kiküldi a rend 56-ban Nyugatra.
Állomásai: Bécs–St. Andrä, Kanada. Montreal–El Paso, Torontó–Courtland.
Visszaemlékezéseiben megírja, hogy Rómától a Yosemite parkig, Pasadenától Jeruzsálemig sok helyütt megfordul.
Majd hazatér, s a Sodrás utcában dolgozik folyamatosan, naponta a szeme nyitásától kezdve az esti lecsukásáig. Ameddig csak ébren van. Mindig talál munkát a rendházban vagy a kertben. Hamar megbarátkoztunk. Nagyon becsültem igyekezetéért, szorgalmáért, becsületes kedves életviteléért. Fiammal még birkózott a rendi konyhában, utóbb ünnepek alkalmával kalácsot sütött a civil alkalmazottaknak fegyelmességből. Évtizedekig volt a ház szakácsa. Mert azt is kitanulta.
Sajnálom is, nem is, hogy nem látogattam meg a kórházban. Az Irgalmasoknál feküdt az intenzíven. Beszélni nem tudott. Úgy tájékozódtam, hogy sokan látogatták a rendből s azon kívül is. Más forrásból arról értesültem, hogy a súlyos betegek látogatása sokukat fáraszt. Bocsássa meg nekem, hogy így döntöttem.
Utóbb a Korányi Kórházba kerül. Itt halt meg tegnap reggel.
Onnan, ahol most van, jóságosan mosolyog közöttünk töltött küzdelmes életén. R.I.P.   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr695785303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása