Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.02.07. 14:53 emmausz

Jigsaw puzzle

Ez egy, a Piatnik által is favorizált játék, amelynek a lényege: sok-sok apró darabkából türelmes munkával össze lehet állítani egy mintául szolgáló színes képet.
A legkisebb gyerekeknek fából készítenek 4 részből összerakható képecskét, de láttam 10 000 db-ból összerakott óriási táblaképet, festményreprodukciót is. Mivel általában téglalap alakú képek ezek, az ember módszeresen lát hozzá a darabkák szétválogatásához. Ez a legunalmasabb rész. Érdemes megtalálni a négy sarokelemet és az egyenes szélű darabkákat is, hiszen azok jelölik ki a kép kerületét. Az eredeti kép segít eligazodni annyiban, hogy a képen alkalmazott színek rendjében csoportosítjuk a meglelt, oldalsó és a kép belsejébe illő mozaikkockákat.
Az egyes részelemek láncszemként rögzülnek egymáshoz. A rafinéria abban áll, hogy a görbén vezetett elemek csak egyetlen helyen illeszkednek a többihez, saját helyükre téve. Máshová is befeszíthetők, ám ez el is árulja, hogy vélt megoldásunk téves.
Engem az lep meg, hogy a végéhez közeledve meglehetősen soknak tűnő képelemnek kell hihetetlenül kis helyen elférnie. Az ember azt hiheti, hogy a szardíniáknak több hely jut a konzervdobozban, mint az elhelyezésre vár elemeknek. Persze ez csak látszólagos zsufi. Ha jól dolgozunk, igen szűken, mégis éppen elegendő hely akad valamennyi mozaikdarabnak.
Nem ismerem a képkerület és a részecskék összkerületének a viszonyszámát, de igen nagy különbségre tippelek a mozaikrészek javára.
Mire jó ez az egész?
Sok mindenre.
Pl. a fraktálok titkának megértésére.
Ember meg nem mondja, hogy a viszonylag kis felületű tüdőlebenyekben fellelhető hörgők felülete mekkora. Biológiaórán arról hallottam, hogy felülete akkora, hogy beterítene egy futballpályát. Vannak szerényebb becslések is.   
De a Duna-part mentén járva is találkozom a fraktálokkal. Azt gondolná az ember, hogy a két part hossza éppen kétszer akkora, mint a Duna középvonalába rajzolt ív. Ám ez nem így van. A domborzati különbségek megnyújtják a partok hosszát. Közelítenek és távolodnak az eszmei középvonalhoz képest. Minél precízebben, pontosabban mérjük meg a részleteket, annál inkább növekszik a hossz. A hullámzás és a vízállás változás miatt ebbeli törekvésünk eleve kudarcra van ítélve: gyakorlatilag meghatározhatatlan a partok tényleges hossza.
Mondhatod, nyugdíjas vagyok, nincs más bajom, mint sétálgatva a partvonal mérhetetlenségével szórakozom.
Ám van ennek a számítgatósdinak reális vonatkozása is. Ha egy lépcsőház fala sima felületű, akkor a felületek összeadásával megkapjuk, hány négyzetméterre való festékre lesz szükségünk. (A festést nem igénylő nyílászárókat is beleszámolják a csöpögések miatt.)
Ám ha spriccelt a fal, akkor a göböcskék megnövelik a festékmennyiséget, nem is kevéssel. Azt aztán ember meg nem mondja, hogy 10, 20 vagy hány %-kal több festék kell a teljes fedéshez.
Jó szórakozást!
Legyen az egy jigsaw puzzle, egy kiadós séta vagy egy Tom Sawyer-féle kerítésmeszelés.          

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr415803775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása