Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.03.21. 11:14 emmausz

A hosszú élet titka

Írj a Bibliáról! A wikipédia hoz egy hozzávetőleges pontosságú statisztikát, amely azonban elég jó a tájékozódáshoz. A Bibliában foglaltatik (emlékezetem szerint 72 könyv), szerinte 66, s ezek fejezetekre tagolódnak. Összesen 1189 fejezetet tartalmaz. A fejezetek gondolatokból állnak. Ezek a versek. Általában egy mondatok, de nem következetesen. Versből van benne 31 173 a wikipédia szerint. Szó 774 746, betű pedig 3 566 480. Utóbbiakat csak a teljesség kedvéért írtam ki. Valójában senki nem tudja, hány szó és betű, hiszen az előző statisztika az angol nyelvű Bibliára vonatkozik, s vélem, hogy protestáns gyűjtemény (a könyvek száma is eltér a katolikustól). Mindent egybevetve arra azért jó, hogy a méretekről tájékoztasson. Ha a fejezetekről naponta megjegyzek valamit, amit nekem akkor mondanak, s megpróbálom a napi ritmust tartani, jó három, három- és félévnyi munkát ad. Ha mindennap írni szeretnék egy-egy versről, és ezt 10 éves koromban kezdem, akkor 95 éves koromig ellehetek vele. Tőlem ez a buzgóság nem tellett, s már késő is volna nekikezdeni, hiszen 85 év múlva több mint 150 éves volnék. Mindenesetre a közelmúltban megtettem ezt a Máté-féle hegyi beszéddel. Olyan esszenciális krisztusi tanítás, hogy tiszteletem jeléül így kívántam adózni előtte. Nos, a jövőre vonatkozó terveimet óvatosan érlelem meg, s nem is biztos, hogy kitartok mellettük, mégis: ha Isten is úgy akarja, minden fejezetről írok a napi posztom után egy lábjegyzetnyit. Lehet, hogy csak annyi lesz időnként, hogy lásd előző jegyzetemet, ld. uo., vö. XY erről írt anyagát stb. Mindenesetre néhány napja elkezdtem. Meglepő módon nem az elején. Akkor még nem gondoltam, hogy véleményezem a fejezeteket.  Emlékezetem szerint az első két fejezetről nem írtam. Így igaz.  
Álljon itt tehát pótlólag valamilyen lábjegyzet a Ter 1-2-ről is. Ezekről azt kell tudni, hogy a kreacionista felfogás szerint éppen így történt a teremtés. Prohászka és kortársai fanyalogtak is miatta, mert akkor már az evolúciós elmélet ismert volt, és a valóságot talán pontosabban, mindenesetre korszerűbben fogalmazta meg. Tudjuk, II. János Pál enciklikájában többnek tartja ez utóbbit egy hipotézisnél. A lényeg a lényeg. Kezdetben ártatlan emberek éltek közvetlen kapcsolatban Teremtőjükkel, állandó beszélő viszonyban. Isten a 6. napon megállapította, hogy nagyon jó mindaz, amit teremtett. Nincs okunk felülbírálni megjegyzését: Ha mégse nagyon jó minden teremtett valóság, magunkra vessünk. Itt megjegyzem, hogy a teremtés nem fejeződött be, és Te és én minden korban élő minden ember részese a teremtésnek s egyben felelőse is. A fejezetben hangzik el: szaporodjatok és hajtsátok uralmatok alá a világot. Az elsőt nem kell magyarázni, a második pedig azt jelenti, hogy a gazda szemével kell a világra tekintenünk, amely értünk teremtetett, és ez mindnyájunk felelősségét felveti. A használat nem azonos a tönkretevéssel. A második teremtéstörténetben olvassuk: Ádámot a föld porából teremti és lelket lehel belé, Évát Ádám oldalbordájából. erre jegyzi meg Dienes Valéria: a nők azért élnek átlagban hosszabb életet, mert jobb anyagból vannak, mint a férfiak. Legyen elég itt ennyi lábjegyzetnek.
Lábjegyzet. Közöm a Ter 18-hoz.
Ábrahám Mamre terebintjénél három férfit vendégül lát. Készíttet lepényt, hozat tejet, vajat, s egy erős borjút levágat, sebtében elkészíttet nekik. A két következő bekezdésben pedig az Úrral alkudozik Szodoma megmentéséért. Kéri az Urat, hogy kegyelmezzen meg a városnak, ha 50, ha csak 45, ha csak 40, ha csak 30, ha csak 20, ha csak 10 igazat talál benne. Nem volt benne annyi se!!!  Elképzeljük, hogy a ma embere idegeneket ilyen bőségesen megvendégel, csak mert betértek hozzá? Elképzeljük, hogy ma alkudozik valaki is egy-egy veszélyben lévő település megmentéséért az Úrral? Pedig Ferenc pápa precedenst teremtett: globális imádságot kért az emberektől felekezetektől függetlenül, és elérte, hogy Szíriát ne támadja meg az USA. Ma hány városban van 50 igaz, 45, 30, 20 vagy 10 igaz? Ki tudja? Milyen esélyük van ezeknek a túlélésre? Csak kiegészítésképpen: Az ószövetségben igaznak azokat hívták, akiket ma mi szenteknek. Mindkettő kb. azt jelenti: isteni, azaz Istennek tetsző valaki.

Nb. A fejezetben szereplő terebintfa (pisztácia) az örökkévalóság jelképe. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr95872260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása