Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.03.31. 07:32 emmausz

A király meztelen

Mint megírtam, sebbel-lobbal átállítottuk az óráinkat egy órával előbbre. És még rajtunk kívül embermilliárdok állították át. Minek? Mi időzónánknak viszonylag keletre eső részén lakunk. Itt „hamarabb” van világos, mint pl. Franciaországban, amely ugyanebbe az időzónába tartozik. Amikor itt reggel már világos van, ott még sötét, és amikor itt már sötét este, ott még világos. Aki nem sötét, annak ez világos. (Emlékszem, milyen nehéz fényes nappal ágyba parancsolni a francia gyerekeket. Megértem őket, hogy nem kívánnak lefeküdni, reggel iskolába menni dögálmosan.) Mivel a föld átmenet nélkül gömbölyű, teljesen mindegy, hogy mit mutatnak az órák. A franciák akkor is sötétben fognak felkelni, mikor nálunk ébrednek már a tyúkok. Viszont nálunk az állítgatás ellenére korábban fog sötétedni. Az én következtetésem szerint ez azt jelenti, hogy csupán döntés kérdése, hogy ha valahol eljött az ideje, közmegegyezéssel félórával-órával korábban (v. éppen később) kezdődjön a munka. Az órákat pedig nyugodtan békén hagyhatjuk. Korábban is a tyúkokkal keltek és feküdtek az emberek, s látástól vakulásig dolgoztak már akkor is, amikor még órájuk se volt.
Mást javasolok.
A földkerekség minden óráját óránként állítsák vissza egy órával. Ezzel megáll az idő, és eljön az örökkévalóság, hiszen a ketyegő masinák óráról órára ugyanannyit fognak mutatni.
Barkácsolóknak javasolom, hogy egy furatba dugott fadarabbal akadályozzák meg, hogy a mutatók elmozduljanak. És kész.  Az órák pedig nyugodtan ketyegjenek.
Ma éjjel megfázásomnak abba a fázisába érkeztem, amikor az ember ötpercenként arra ébred, hogy nem kap levegőt, és megpróbálja orrfúvással a lehetetlent, hogy kitisztuljon az ormánya. Persze ez kudarcos. Az orrfújás pedig netán felébreszti házastársát. (Az enyém tiltakozik. Őt ugyan nem. Nem tudom. Engem ő olykor igen.) Mondom neki, hogy van elképzelésem arról, hogyan jutottam felsőlégútilag kifogásolható állapotba. Amit én mondtam, az ellen hevesen tiltakozott. Volt is benne igaza, mert ki mondja meg, hogy a busz fogantyúja, az üzletközpont bevásárlókocsija, a pénztáros, egy rád tüsszentő ember, akárki a fertőző alany. Mindenesetre a tárgya most én vagyok.
Vitánk során eszembe jutott mérnök barátom, akinek az iskolában azt mondták, hogy fia haja megtetvesedett. Az én barátom visszaszólt, hogy a gyerek nem képes tetveket kitenyészteni. Valakitől elkapta, valahonnan rámászott, ezért tetves, de nem lesz az sokáig. Hazament, és a kis fickó haját nullás géppel levágta. Egy szál tetű se maradt rajta.
Kár, hogy a módszer nátha esetén nem alkalmazható. Marad a nyugdíjas pozíciójából fakadó lehetőség. Ha elfog az alhatnék, vízszintbe helyezem magamat.    
Lábjegyzet. Közöm a Ter 28-hoz. Ami történik: Izsák megismétli, amit Rebekka már megtett, hogy menjen el az asszony testvéréhez, Lábánhoz, és onnan hozzon feleséget magának. (Keresd az nőt!) Amit viszont Reb. nem tehetett meg, azt Izsák megtette: megáldotta Jákobot, mielőtt az útnak indult. Ézsau megorrolt a tények ilyetén való állása miatt és, immár még egy feleséget vett magához, ezúttal Izmael lányát, Machlatot. Ha jól számolom, ezzel három asszonya lett. Jákob pedig elindult, s álmában megszólította az Úr, biztosítva őt róla, hogy termékeny élete lesz, országa lesz, mert hűséges az Isten. Ez Bételnél volt, ahol Jákob követ állított az Úrral való találkozása emlékére.  A teljesség kedvéért megemlítem az álmában látott létrát is, amelyen angyalok vonultak föl s alá.
Közöm.
A végével kezdem. 1. Ez tehát a „Leiter Jakab”, a Jákob létrája. A legrégebbi történéshez fűződő baki eredete. 2. Ami mindmáig így áll: Cherchez la femme! Látszólagos az a patriarchátus. Az erős férfiak mögött csaknem mindig a még erősebb asszonyok állnak.    
3. Látjuk, hogy Isten malmai továbbra is lassan őrölnek. Mozaik nemcsak síkban létezhet, létezhet időben is. Ez történik a Bibliában, ahogy bontakozik benne az Isten országa. Igen-igen lassacskán.   
* * *
Két miniatűr. Az egyik – fotó téma – ezúttal nem az utcán hever, hanem egy nő, aki tőlem messze sétál. Pontosabban a kutyáját sétáltatja. Még pontosabban mobilozik, a kutya jelenlétében.Kapcsolatukat csak a szabályozható póráz jelképezi. A fotó címe ez lehetne: „A kutyával se törődik.” De hát messzi az a messzi, plusz a személyiségi jogok.
A másik. Március 31. van, ha jól számolom. Az órát tegnapra virradóra állítottuk át. A természet órája mást mutat. Egy májusi cserebogár fetreng a templom márványlépcsőjén. Klímaváltozás? 

 ,

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr345886562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása