Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.04.04. 10:13 emmausz

B variáns

Afrikai doktor barátunk felesége meséli, hogy Nigériában az úgy van, ha valakit fertőzés, vérmérgezés, sebesedés, akármi ér, akkor előszedik a népi tudományokat. Be kell burkolni pálmalevélbe, üljön rá kukoricacsuhéra míg még nedves és meleg. Ezeket a szamárságokat most találtam ki, de hát elképzelem, hogy a valóság is ilyesmikben nyilvánul meg. Bevált és teljesen hatástalan módszerekkel egyaránt próbálkoznak. Ha nem múlik el a baj, akkor felkeresik a varázslót. Az animista mágus a szellemeket hívja segítségül. (Hat hét hit és hat. Vagy nem.) Ha nem, akkor jön az orvos. Azért csak akkor, mert félnek hozzá menni, hiszen közreműködésével oly sokan halnak meg. De azért halnak meg sokan az orvos kezei között, mert mire rászánják magukat, hogy felkeressék, már halálos betegek az emberek.
Itthon sincs ez máshogy. Móra Ferenc egyik novellájában azt feszegeti, hogy a faluban vajon hány orvos van. Valakinek fáj a foga. Azonnal jelentkeznek a tudorok: Tegyen rá pálinkát, nyomja el a foghoz vezető ideget. Hűtse jó hideg kútvízzel. Bugyolálja be kendőbe stb., stb. Hamar kiderül, hogy legalább száz orvos van a faluban.
Nem szeretek magamról írni, különösen a bajaimról nem. Korábban egy félmondatban említettem, hogy valamiféle influenzát elkaptam.
Egy hete hallgattam a rádiót, amely közölte: megszűnt az influenzajárvány az országban. Az az érdekes, hogy az influenzának sokáig ellenállok. És akkor kapom el, amikorra már mindenki kigyógyult belőle. Most is így jártam. Régi tapasztalatom, hogy torokfertőtlenítővel spriccelve, vagy ilyen tablettákat elszopogatva el szokott múlni a fertőzés. Most is ebben bíztam. Próbáltam ilyet, próbáltam olyat. Tücsi hozott köptetőt. Ám javulásnak igen kevés nyomát tapasztaltam. Közel álltam hozzá, hogy felhívjam a dugulás-elhárítás telefonszámát, mert több száz papírzsebkendő sem hozott tisztulást. Na, ezek a manőverek voltak az én A variánsaim.
Mivel egy hétig sem szabadítottak meg nyavalyámtól, ma felkerestem a háziorvost. Látott ő már karón varjút. Egy perc alatt kezembe nyomta a lórúgással felérő antibiotikum receptjét, meg valami kanalasét. A többi automatizmus. Az Augmentumot reggel és délután kell szednem. Mivel az Atorvával összeegyeztethetetlen, addig annak a szedését fel kell függesztenem. S mivel az antibiotikum megöli a bélflórát, célszerű minden bevett tabletta után legalább két óra elteltével meginni egy ilyen pótlást (normaflore). Azért nem hamarabb, mert ezeket is kinyírja a szer. A kanalast pedig valamiért 17 óra után nem jó szedni. Előtte viszont többször is szükséges. Próbálom megjegyezni. (Az idősek nem abba halnak bele, hogy elfelejtik, hogy mikor mit kell bekapniuk a túlélés reményében?)
Most túl a B variánson. Itt ülök, és várom, hogy azonnal múljon el kórságom. Ha tudtam volna, hogy a dokinál kötök ki, dehogy halogattam volna felkeresését, csak saját kínlódásomat hosszabbítottam meg.
Ebéd. 1. fogás: túrós hagymás krumpli. 2. fogás: almalé (sokat kell innunk) belehabarva a normaflore, 3. Fogás: Kanalas gyógyszer.
Most nagy békesség van bennem. Mindent időben, szabályosan, konvergens módon. Saját érdekemben.  

Lábjegyzet. Közöm a Ter 32-höz
Jákob elindul népével és több nyájra való birkával, kecskével, tevékkel, szamarakkal, tehenekkel. Kémei jelentik, hogy Ézsau feléjük közeledik. Azonnal kettéosztja a nyájakat, s négy gazdagon összeállított állatseregletet küld maga előtt a terelő szolgáinak meghagyva: mondják azt, hogy jön Jákob is, de ez ajándék tőle. Aztán este lesz. Álmában megküzd valakivel, akit Istennel azonosít. A jelenés menne, de Jákob nem engedi, amíg amaz meg nem áldja.  Megtörténik. Isten nem fedi fel kilétét, de Jákobot Izraelnek nevezi: „mivel Isten előtt erősnek bizonyultál”. Jákob-Izrael csípője ina megsérült birkózás közben. Az izraeliták máig nem eszik meg a csípőizom inát erre emlékezve.

Közöm. Nem vagyok egy kompromisszumokra hajló karakter. Pedig egy keményfejű embernek lényegesen nehezebb az élete. Jákob megalkudott: tál lencse-elsőszülött jog; hét év szolgálat Ráchelért. Mivel becsapták, újabb hetet vállalt az asszonyért. Majd rátett még hatot, hogy meggazdagodhasson. Minden számítása bejött. Ma már nem valószínű, hogy ráállok a mindenkinek borravalót adó figurára. Sokszor pedig előnyös. Lehet, hogy Jákob nem volt tisztakezű eljárásaiban, de beszélő viszonyban állt a Teremtővel. egész életében segítette az a bizonyosság, hogy van egy őt kedvelő Úr. Ennek a módját kellene inkább gyakorolni, ameddig lehetővé teszik az égi hatalmak. 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr155911407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2014.04.04. 17:09:20

A Normaflore nagyon hatékony. (A többi is, persze.:) Gyorsan gyógyulj!

emmausz 2014.04.04. 18:34:36

Egészen idáig is arra törekedtem. Úgy látszik, nem jól. Most a hivatalos orvoslás terápiáját követem, s legyen igazad: Én örülnék a legjobban, ha kicsit is javulna a közérzetem. Bízom az augmentumban is.
Üdv Mik
süti beállítások módosítása