Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.04.17. 08:02 emmausz

Passiókról

Úgy látom, hogy idén holnap a János-passiót olvassák fel a templomokban. Fiatal felnőttkori élményem a Mátyás-templomban előadott Schütz-Máté passió volt. Ünnepélyesen hömpölyögtek a szólamok. A nyitókórus szövege: „A mi Urunk, Jézus Krisztus szenvedése, mint azt megírta nékünk e könyvben Szent Máté.”
Vajon hány kórustag érezte azt, amit én: Minek az a sok szóló élnek, a legszebbek a négy szólamra írt kórusok. Igen, még ha a szövegük nem is az. „Ne ezt [engedd szabadon], hanem Barabbást! Feszítsd meg, feszítsd meg Őt!” stb. Emlékezetes szépségű a záró korál is: „Téged áldunk, Krisztus, aki érettünk fent a kereszt fáján kínhalált szenvedtél. Ott ülsz az Isten trónja jobbján, Krisztusunk. Szánj meg minden bűnöst most és örökké. Kyrie eleison, Christe eleison, Kyrie eleison!”
Már említetem évekkel ezelőtt: Passiók és passiók között óriási a különbség. Mel Gibson filmje elejétől végig kegyetlen, sokan nem tudták végignézni. Én el se indultam, hogy beüljek a vetítésre. Mi épületes van abban: látni, hogy az istenembert órákon át verik. Az én megrendülésemhez elég elmerülni Bach valamelyik passiójában. Ugyanazt a katarzist élem át a preklasszikus zene hatására. Azt élem meg, hogy az egészet a végtelen szeretet hatja át, amely legyőzi az emberekben összegyűlt irgalmatlanságot, kegyetlenséget, gyűlöletet. A passió témája nagypéntekhez illik, de akkor kicsit másról fogok posztolni.
Lábjegyzet. Közöm a Ter 46-hoz. Izrael (Jákob) idős kora ellenére útnak indul, hogy megélje Józseffel való találkozását. Ő az utolsó pátriárka, akinek jelenése van az Úrral. Álmában megerősítést kap, hogy nagy néppé lesznek. Most még csak hetvenen vannak. Mindet felsorolja származása és neve szerint a könyv írója. Izrael Gósenben találkozik fiával, Józseffel. Kijelentése – most már szívesen halok meg, mert láttam arcodat, és tudom, hogy még élsz – előképe annak, amit az agg Simeon mond a kis Jézust meglátva, annak templomban való bemutatásakor: Most bocsásd el, Uram, szolgádat, szavaid szerint békességben, mert látta szemem üdvösségedet, melyet minden nép színe előtt készítettél, világosságul a pogányok megvilágosítására, és dicsőségül, népednek, Izraelnek. (Lk 2,29) József kiokosítja atyját, ha a fáraó fogadja őket, vallják, hogy pásztorkodók, hogy adja nekik Gósen földjét.
Közöm. Mostanában, hogy kezdek pátriárka korú lenni, megértem Jákobot, hogy nem szívesen mozdul. De akadnak még akkora horderejű dolgok, amikre rácuppan. Ilyen pl. elveszettnek vélt fiával való találkozása. Nekünk ilyen az éves „klántalálkozó”. Igaz, mi tizenkilencen vagyunk csak, de a feleségek száma is lényegesen kevesebb, mint a korabeli törzs asszonyaié.
Ilyenkor próbálunk egymásban megpihenni, egymás arcában megfürödni, s tehetségünk szerint segíteni a többieket meghallgatással, tanáccsal, jó szóval s ha szükséges anyagiakkal is.    

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr146045164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2014.04.17. 11:27:00

A népi vallásosságban a passió Máté evangéliumára épült, és a falusi templomokban, délvidéken, nagypénteken fűzték a misébe. Jó hangú falusiak énekelték a szerepeket, és így adták elő Jézus Urunk szenvedéseinek történetét. Bálint Sándor professzor a néprajz és a vallástörténet határán kutatott, ő igazolhatja, miért olyan amilyen a mi lelkiségünk Szegedtől délre.

emmausz 2014.04.17. 13:25:25

Ha valamit sajnálok, hogy Bálint Sándort személyesen nem ismerhettem meg. Bennem szentként él, finom lelkű tudósként, akit remélhetőleg boldoggá avatnak. Hatalmas életművet és példás életvezetés az ő öröksége.
Magam énekeltem Pilátust, többször felolvastam Jézus szövegét. De hát több mint kétszeresen krisztusi korban lévén sikerült elfogadtatni, hogy fiatalabbaknak kell a stafétabotot átvenni.

Klári Bodó 2014.04.17. 13:55:38

Ó, de örülök, hogy ismerős területre találtam. Majd még mesélek, csak most indulok tojásfestésre a hagyományőrzőkhöz.
Csak egyet mondok gyorsan: a prof. úr még az előadásait is archaikus ö-ző nyelvjárásban tartotta meg, tündéri volt! Majd jövök.

Klári Bodó 2014.04.17. 17:30:01

A boldoggá avatáshoz biztosan megvannak az erényei. Példás türelemmel, nagyvonalúan fogadta a mellőzését, szerzetesi nélkülözéssel élt a választott hivatásának, szelíden és megértően beszélt mindenkivel, a potenciális ellenségeivel is. Az alsóvárosi templom sekrestyéjében tartottak misét titokban a pedagógus híveknek, amikor tilos volt templomba járni. Keresztanyám (tanárnő) ott találkozott vele. (Írtam régebben, hogy az anyu otthon a Missaleból olvasta föl ezekben az időkben az egyházi év esedékes miséjét.) Nagy része volt Bálint Sándornak a helyi lelki közösség ébrentartásában. A lénye biztonságot és nyugalmat árasztott.Vonzódtam hozzá, de nem gondoltam, hogy egy szenttel beszélgetek Szegeden az Oroszlán utcában.

emmausz 2014.04.17. 17:42:20

Örülök neki, hogy legalább Neked megadatott egy példaértékű lénnyel való többszöri találkozás. Irgalmas lelkű tudós volt, amennyire a róla szóló írásokból kiderül.
De ha már: Szépséges húsvétot Nektek!

Klári Bodó 2014.04.17. 20:58:23

Köszönöm szépen. Mi is szép ünnepet kívánunk Mindannyiótoknak!
süti beállítások módosítása