Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.05.14. 07:23 emmausz

Gyarmattá lettünk?

Előadást hallgattam arról, hogy Magyarország az EU-ba méltatlan feltételekkel lépett be, és végtére is rossz állapotok jöttek létre, melyből mindmáig nem tudott kikecmeregni. Utolsó rossz húzásunk a földtörvény megalkotása volt, mely a jó pénzű és gazdag nyugati tőkések számára lehetővé teszi a magyar földek megvásárlását. Nem ismerem a földtörvény részleteit. Mindenesetre, ha legalább olyan kemény, mint a francia, akkor garantáltan nem veszik meg idegenek. Ha puhább, akkor baj van. OV azt ígérte, hogy jó miniszterelnöke kíván lenni országának. Hajrá! Legyen jó miniszterelnöke! Az előadás kitért arra, hogy a spontán privatizációnak nevezett szoc. markecolás hatalmas egyenlőtlenséget állandósított az országban, s a latin-amerikai típusú vagyoni különbségek kialakulásához vezetett. A földtörvény tetézi, betetőzi mindazt a rombolást, melyet a csatlakozás után az elavult ipar szétverése, a Nyugat piacszerzése okozott. Immár a földjeinktől is búcsút vehetünk. A hasznot ezután nem nekünk termeli, hanem az idegeneknek. Szabályos gyarmattá lettünk, amely ellen tiltakoznunk kell újságcikkekkel, tüntetésekkel, petíciókkal, amíg csak meg nem teremtjük saját termelőegységeinket, gyárakat, korszerű mezőgazdaságunkat, ameddig csak el nem érjük, hogy az EU megszüntesse hátrányos megkülönböztetésünket és egyenlő feltételeket nem biztosít gazdaságunknak. Meg kell tanulnunk határozottan artikulálni saját érdekeinket.
Tudom, hogy nem rózsás a helyzet. De nem fogadom el, hogy a hetvenes évek színvonalán élünk. Azt se fogadom el, hogy lesüllyedtünk a koldusszegény országok színvonalára. Mehetne jobban, törekednünk is kell a gyarapodásra. Mindenesetre a statisztikákat nézve nem tartozunk a legínségesebbek közé. Ami pedig gyarmati létünket illeti, megengedem, bizonyos mértékig azzá lettünk. Ha viszont a kínai gazdaságot nézem, sokkal nagyobb mértékben gyarmati sors az övé, miközben anyagilag zsebében van az USA, és áruival jelen van az egész világon. Úgy viselkedik, mint a megvetett cigányzenész, aki esetleg nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint a zenéjét megrendelő korhely dzsentri, aki elkártyázta, elkótyavetyélte őseitől örökölt vagyonát. Vajon Nyugatra nem egyre inkább igaz lesz a mondás: Fent az ernyő, nincsen kas?
Lábjegyzet a Kiv 27-hez. Isteni terv szerint készül az áldozatbemutató hely, a templom. Egyelőre nomád életmódhoz alkalmazva, hordozható kivitelben. Itt az oltár építését írja le a szerző, sarkain szarvakkal, hogy aki üldözött ide menekül, oltalomra találjon. Mivel egészen elégő áldozatok bemutatásának a helye rézzel borított minden, bronzedényekkel. Körbeveszi a száz könyök hosszú 50 széles és 15-20 könyöknyi magasságú függöny. Ez az udvar mérete. A bizonyság sátorán kívül éjjel olajmécsesek jelzik, hogy szent az a hely.  
Közöm. Alakul a szent tér, alakul a liturgia is. A templom mindmáig az áldozatbemutatás helye. A katolikus templomban örökmécsesnek nevezett világítótest jelzi, hogy itt őrzik a konszekrált ostyát a tabernákulumban. A kápolna ebben különbözik a templomtól. Itt nem őrzik Krisztus testét, hanem vagy felhasználják áldoztatáskor, vagy elviszik a templomba őrzés és felhasználás céljából. A liturgikus nyelv néhány fordulatáról írtam tegnap, Ő, ki lakozik. Ilyen a midőn is, ilyen az evangéliumi szakaszt indító In illo tempore tükörfordítása: Abban az időben. Egyszer volna az élőbeszéd megfelelő kategória rá. A könyörgések (imádságok) befejezése is barokkosan kacifántos. Nem idézem. A lényeg, hogy a háromságos egy Istentől kérjük, amit kérünk, neki köszönjük, amit köszönünk.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr996160995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása