Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.10.07. 19:46 emmausz

Önátadás - egymásból élés

Ma van a Rózsafüzér királynéja ünnepe.
Ma énekeltük Tücsinek a Beatles-számot: When I’m Sixty Four.
Persze, Isten éltesse!
Ma mégsem erről akarok írni, mert egész nap az járt a fejemben, hogy kétfélék az élet dolgai: van a szeretet. illetve annak a hiánya. Az egészre Márton Marcell vezetett rá. Adva van egy szépséges nő, egy anya, s adva egy gumigatyás gyerek. A nő a pólyázón heverő gyerek fölé hajol és merően nézi. A gyerek vissza. Mosolyogva gyönyörködnek egymás szépségében. Azért gyönyörködnek, mert gyönyörűnek találják egymást, és azért találják annak, mert ott és akkor azok. Mint írtam, a gyerek érzi, hogy tökéletes szeretet veszi körbe. Azért, mert anyja tekintetéből, szeméből és arcából ez sugárzik rá. Kitörölhetetlenül megmarad benne az élmény egy életre. Nekem van egy ilyen emlékem. Jó néhány másodpercig tartott ez az ihletett egymásba nézés. egy-két éves lehettem. Saját tapasztalatom ráerősít P. Marcell a misztikus szerzetes erről szóló írására, amelyből a következőkben idézek: (Isten országa a gyerekeké – mondja a Mester.) „A gyermek? Mit adna? Önmagát adja. Hiszen semmije sincs... Se pénze, se vagyona, tehetsége, semmije, csak a maga kisgyermek volta. De ezt adja. A szemeit, a mosolyát, a maga üdeségét, teljes ártatlanságát, abszolút tisztaságát, adja a bizalmat, a gyermek-lényét. Karjait, csókját, szeretetét. Egészen odaadja magát mindenkinek! ... átadja magát... csak szeret. Nem elemzi, nem kutatja, de egész valója át meg át van hatva érzülettel: Rászorul anyjára. Amit úgy szoktunk mondani a lelki életben, hogy önátadás, ez a kisgyerek legjellemzőbb tulajdonsága. Ezzel szeretteti meg magát. Ez a bájossága. Isten is ezt szereti a legjobban az emberi lélekben... nincs más teendője, csak elfogadni, szüntelenül hálálkodni és énekelni Isten irgalmasságát... Aki ezzel a szépszeretettel szereti Istent és a felebarátot, annak mennyország a földi „pokol” is.” Nem véletlenül tartják Marcell OCD-t misztikusnak. Meglepő módon ez az ember a természetben fedezi fel a lényeget. (Bőven írt saját természetmisztikájáról is.)
Összefoglaló a Bír 16-hoz. Sámson és Delila. Sámsonnal nem bírnak a filiszteusok. Ő Gázában talál feleséget magának, a filiszteus Delilát. Szereti a nőt, a nő pedig saját népét. Felkeresik hát a helyi fejedelmek, hogy tudja meg, mi Sámson Achilles-pontja, hogy a győzhetetlen erejű izraelitát eltegyék láb alól. Több próbálkozás után Sámson őszintén elmondja, hogy nazír, ezért nem érheti borotva a haját. Több se kell Delilának, szól a fejedelmeknek, azok lenyírják Sámson haját, akit elhagyja az ereje. Foglyul ejtik, megvakítják, malom hajtására fogják, int egy igavonót. Adódik, hogy a filiszteus előkelők a palotában szórakoznak. Előhozzák Sámsont is, hogy megalázásán nevessenek. Nem jut eszükbe, hogy közben nagy haja nőtt a vak Sámsonnak, aki egy óvatlan pillanatban a palotát tartó két oszlopot az Úr segítségével kidönti a helyéből. Meghal a ráomló palotában, de még rajta kívül háromezer filiszteus is, a fejedelmekkel együtt. Közöm. A saját erőm semmi. De ha Isten is úgy akarja, megtáltosodom. De vajon nazír vagyok-e: az Úr embere?

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr136768247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2014.10.07. 21:07:01

Milyen pontos ez a megfogalmazás. Így van, anyánktót tanuljuk meg a bizalmat szeretettel viszonozni, és ezt adjuk tovább a saját kisbabánknak.
Tovább nem ragozom, a továbbiakat is megírtad a lehető legpontosabban.

emmausz 2014.10.07. 22:29:38

Örülök, hogy ilyen a véleményed az írottakról, és annak is, hogy jelezted.
süti beállítások módosítása