Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.10.17. 10:51 emmausz

Ama et fac!

Volt egy barátom, aki nagyon sokat dolgoz/ott/ik azon, hogy a fiatalok értékes életcélt tűzzenek maguk elé, és annak megfelelően éljenek is. Tőle hallottam egyszer (kétszer, többször), hogy kiütései támadnak, ha valaki azt mondja, hogy elég szeretni. Meglepett a kijelentés, mert Szent Ágoston nagyon hasonlóan fogalmaz: Ama, et fac quod vis! Magyarul: Szeress, és tégy, amit akarsz!  Meglehetősen lakonikus megfogalmazása ez annak, amit kicsit bővebben így fejtenék ki: Ha szeretsz, tehetsz, ami jól esik, amit jónak látsz, amit a szíved diktál, amit lelkiismereted jóváhagy. Ám még mindig ott tartok, hogy barátom libabőrös lesz ettől a mondattól, merthogy a szeretet az igen elvont valami, ami tettekben csapódik le. Ha tehát aktivizálom legjobb erőimet és annak megfelelően teszem a dolgomat, akkor szeretek.
Mi tagadás, ez is egy megfordítása annak az örök érvényű igazságnak, hogy a szeretet nem annyira elvont valami, hanem a legközpontibb, legesszenciálisabb valóság. János apostol határozottan kijelenti: „Az Isten szeretet.” Ez nem egyik meghatározó tulajdonsága, hanem létezésének mibenléte. Mózes azt jegyezte fel róla: Vagyok, aki van. Azzal, hogy van, azaz folyamatos jelenében él, szeret, merthogy ő maga a szeretet. Sőt a Szeretet. P. Marcell, a karmelita ugyanerre a megállapításra jut. Legalábbis azt írja, hogy Isten nem uralkodik, hanem van. Csak szeret. Erre hívott meg minden embert is. Az említett karmelita P. Marcell is ezt írja: Csak szeretni! Mindenkit. Mindenkin a következőket érthetem: Isten és teremtett világa. Benne elsősorban az emberek. Akik voltak, akik lesznek, és akik vannak. Barátok és ellenségek, arctalan tömeg, kicsi gyerekek, ráncos vénemberek, harcias férfiak, szépséges lányok, ostoba teremtmények, megértésre vágyó zsenik. Minden átlagos képességű ember. Egészségesek és betegek, harácsolók és kizsákmányoltak, erőszakosak és áldozataik.
Szeretni egyszerű, és nagyon nehéz. Mégis állapotszerűen kell tettekké, imává szublimálni. Közeg, amelyben élünk, mozgunk, vagyunk (Pál). Aki arccal a szeretet felé fordul, jól teszi. Amire az örök Szeretettől kapott lelkiismerete indítja, az helyénvaló megnyilvánulás lesz.
Csak szeretni!
Összefoglaló az 1Sám 1-hez. Van az úgy, hogy a Bibliában valakinek két könyve is van. Ilyenkor számot kap a szerző névrövidítése elé. Az 1Sám – Sámuel első könyvének a szokásos rövidítése. Egy szerző akad, akitől 3 mű is van: János leveleiből 3 van (a harmadikat 3Jn-nak írjuk).
Itt most adva egy ember, Elkana a neve. Adva két felesége, egyikük több gyermekes, (Pennina) másikuk meddő, Hanna (utóbbi jelentése: kegyelem). Hanna meddősége okán vigasztalan. Egy ízben Silóba megy, s magában sírdogál, imádkozik. Felfigyel rá Éli, a pap, s megfeddi: Ha részeg vagy, menj haza! Hanna tiltakozik. S elmondja bánata okát. Éli válaszol neki: „Menj békével! Izrael Istene teljesíti kérésedet.” Ő hazament. „Elkana együtt volt Hannával, a feleségével, és az Úr megemlékezett róla.”  Ő fiút szült, a Sámuel nevet adta neki, a fiút magát pedig az Úrnak. Amint „elválasztotta”, elvitte hát Éli paphoz, s átadta neki, hogy nála szolgáljon az Úrnak. Közöm. 1. Istennek semmi sem lehetetlen. 2. Isten meghallgatja az ember kérését. 3. Teljesíti a kérést vagy jobbat ad, szokták mondani az ehhez értők, hiszen Ő az ártatlan és abszolút szeretet (ld. fent). 4. Figyeljünk arra, hogy mit mond az értünk közbenjáró klerikus. 5. Ha megkaptuk, amit kértünk, el ne mulasszuk megköszönni. Így kívánja a figyelmes szeretet.   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1006801881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása