Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.10.17. 20:06 emmausz

Két nóta, két szerzetes és én

Emlékezetemben visszamegyek gimnazista koromba, s két mélyen bennem élő dalt idézek fel: Az egyiket anyám is nagyon szerette, együtt hallgattuk a Háry-filmben. Kodály is szerethette, mert daljátékába beemelte ezt a népdalt (igazából katonadal), mely így szól.
Sej, besoroztak, sej, besoroztak engemet katonának,
Gondját viseltem, gondját viseltem a jó édesanyámnak.
De már látom, nem viselem gondját, csuhaj szegénynek,
Sej, oltalmára, sej oltalmára hagyom a jó Istennek.

Sej még a búza, sej, még a búza ki sem hányta a fejét,
Páros fehér galamb, páros fehér galamb mind elhordta a szemét.
Páros fehér galamb, ne hordd el a búza kalászát,
Sej, miből süt a, sej, miből süt a kisangyalom pogácsát
.
Persze lelket a moll-jellegű rubato-dallam lehel bele, amit nem tudok ideidézni. Lehet, hogy fent van a youtube-on? Miért ne lenne?
A másik azért jön elő, mert P. Marcell karmelita életének könyvét olvasom. Ő minden reggel ezzel a himnusszal kezdte eszmélését, én pedig a piaristáknál énekeltem huszadmagammal a kórusban alkalmanként:
Veni, creator Spiritus,
mentes tuorum visita,
imple superna gratia,
quae tu creasti pectora.
Minden versszakát nem énekeltük, általában csak az elsőt. /Teremtő Lélek, jöjj közénk, / híveid szívét látogasd, / töltsd malaszttal a lelkeket,  / kiket hatalmad alkotott! /
De ha már P. Marcell. Annyira szerzetessé lett, hogy a kármelbe lépése előtt minden irományától megszabadult: Eltüzelte korábban benne megérlelődött gondolatait a kályhában. Csak egy tanulmánya láttán habozott rövid ideig: Ebben Az ember tragédiáját hasonlította össze a Fausttal. Ez is követte a többit. Nem maradt semmije. Ekkorra már lehántotta magáról a táncmulatságok, a természet, a zeneművészet és az irodalom iránti vonzódását. Egyedül „a” Szeretetnek kívánt élni. Mennyire hasonló a ciszterci Halász Piusz esete! Ő már szerzetes, amikor az ÁVO kofferszám odacipelte a fogva tartott Piusz elé összegyűjtött írásait. Felszólították, hogy működjön velük együtt, vagy a szeme láttára vetik tűzbe valamennyi írását. Ő bólintott, hogy tegyék. Mit élhetett át?
Mindez csak azért foglalkoztat, mert a múltamból mind a mai napig blogom több ezer bejegyzése mellett sok cikkem, több könyvnyi kéziratom keletkezett. Egyelőre még nem lettek a tűz martalékai. De amikor összeomlott a freeblog-szisztéma, kicsit magam is nehezen vettem a levegőt. Márpedig bármeddig folytatom is a napi posztok írását, magammal egykor csak a szeretetet vihetem által, azt, aminek ez az általam igen tisztelt két szerzetes is teljes életét szentelte.
Összefoglaló az 1Sám 2-höz. Dicsőítő imával indul a fejezet. Hanna kijelenti: „Nincs más szent, csak az Úr! Ő adja a halált és az életet, letaszít az alvilágba és felhoz onnan, megaláz és fölemel ... az ember nem győzhet a maga erejéből...” Majd a fejezet Éli semmirekellő fiai tetteit mondja el. Az áldozatra szánt húsokat nyersen kitépik a hívek kezéből, s a legjobb falatokat maguk felemésztik „súlyosan vétve az Úr ellen, akinek az áldozatát semmibe vették”. Még megtudjuk, hogy Hannának Sámuelen kívül 3 fia és 2 lánya születik, valamint azt, hogy Éli gyengekezű, s bár inti fiait, nem akadályozza meg őket bűnös, léha életmódjukban. Az Úr Éli egész családját létében fenyegeti magatartásuk miatt: „egész házad népe elhullik az emberek kardja élén”. Közöm. Hanna imája meghallgatásra talál. Kedvenc zsoltáromban ez áll: „Pihentében is megad minden áldást annak az Úr, akit szeret.” (126. sz.) Az idézett félmondatot pedig – „az ember nem győzhet a maga erejéből” – Jézus átformálja: „Nélkülem semmit se tehettek.” Ez mára evidencia, s változatlanul érvényes. Ami pedig Éli fiait, Hofnit és Pinchaszt illeti, a figyelmeztetés azt vetíti előre, hogy „a bűn magában hordja büntetését”.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr286803337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása