Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.11.09. 20:00 emmausz

Még egyszer

Operatív érték - A besúgottak c. film tanúi lehettek, akik az Uránia moziba látogattak nov. 6-án a délutáni órákban. Nagyjából arról szólt, hogy hogyan működött az a gépezet, amelyik az egyházellenes koncepciós pereket kreálta (utoljára még 1970-ben is), s milyen módon jutottak adatokhoz. A perekhez politikai vezetés kellett, amely kiadta, tiszti kar kellett, amely levezényelte-irányította a besúgók munkáját s időnként lecsapolta róluk a használható (és igen sok használhatatlan) anyagot. Ezek nyomán készültek a perek, melyek rendre elítélték a klérus fiatalokkal szervezetten foglalkozó tagjait, de civileket is. Az eljárássorozat feldolgozható szociológiailag, politikailag, egyházhoz való hűség szempontjából, lélektanilag, egészségromboló hatásait tekintve, s a szereplőknek való megbocsátás szempontjából s még ki tudja, hányféle szempontból.
Mivel saját közösségünk megélte, olykor megszenvedte ezt a rémálmot, s máig vissza-visszatér (szombaton is) a részkérdésekhez, még egyszer – remélem, utoljára – néhány szóval szeretném kifejezni mindazt, ami bennem a tortúrák kapcsán lecsapódott.    
1. Igaza volt Emődi Lászlónak a Regnum Marianum vezetőjének: Ne izgassátok magatokat, hanem tegyétek a dolgotokat. Ők is teszik a magukét.
2. Sose foglalkozott államellenes összeesküvéssel a RM.
3. Csoportunkban is elmondtam, ide is (újra) írom Bródy szövegét, mert a besúgókat is sajnálom, nemcsak azokat, akik ellen vallottak: / Ha te járnál ott, ahol én jártam / Ha te látnád azt, amit én láttam / Ha te állnál ott, ahol én álltam / Nem lennél már ártatlan / Legalábbis nem biztos, hogy ártatlan lennél. Magyarán: Nem mindenki bírta azt a feszültséget, amit a fenyegetések keltette feszültségek okoztak. Pusztán a szóba állás veszélyt hordozott, vallomását kiszedték belőle, felspulnizták a szakmai fogásokat ismerő képzett kihallgatók.
4. Az előzőekből következik: Hogy akit nem hallgattak ki, akit nem szerveztek be, adjon hálát az Istennek, hogy megkímélte attól, hogy idegei kikészüljenek.
5. A Stazinak 180 000-en súgtak, a Belügynek nálunk 8000-nél valamivel többen.
6. Valaki azt mondta: Először kell megtagadni a vallomástételt, a többi már könnyebb. Ez olykor igaz, olykor nem. Az ÁVH által elfogott főpapok az ötvenes években nemde megtagadták először a vallomástételt? Nem sorolom a megtorlás módjait.
7. A szocik szerettek volna leszámolni az egyházzal. Nem sikerült nekik (se). Ehhez elég sokféle nemtelen eszközt felhasználtak. Ma nem tennék. Elég volna az informatikusok segítségével az adatfelhőkből lehalászni a nekik alkalmasakat. Lényegesen eredményesebb nyomozást lehet ezek alapján lefolytatni. A Kossuth Rádió? egyik beszélgetős műsorában hangzott el, hogy valaki 3 éve van a FB-on. Lekérte, s kapta is a róla szóló adatokat. 1200 oldalt tettek ki azok a közlések, melyek tőle származtak vagy róla szóltak. Kell ennél több?
Aki nem szeretné, hogy idegenek ellene felhasználható adatokhoz jussanak politikai vagy bármiféle más indíttatásból, az kerülje az internetet.
Ha viszont azt szeretné, hogy az élet értelméről kialakított felfogását mások is megismerjék, akkor ne kerülje el a nyilvánosságot. Inkább legyen óvatos, mert élni életveszélyes.   
Összefoglaló az 1Sám 25-höz. Sámuel meghal. Dávid és portyázói „védték” Nabal és felesége, Abigail vagyonát. Megegyezés nem volt köztük. Nabalnak 3000 juha és 1000 kecskéje volt. Dávid kéretlen őrző-védő szolgálatáért bőséges anyagi elismerést kért, de nem kapott. Abigail megtudta, hogy emiatt 400 fegyveresével közeledik Dávid, s elé ment 200 kenyérrel, két tömlő borral, öt fogyasztásra feldolgozott báránnyal, öt mérő pörkölt árpával, 100 mazsolás kaláccsal,200 fügés kaláccsal. Ezekkel elnyerte Dávid tetszését, aki felhagyott Nabal üldözésével. Nem is lett volna értelme, mert 10 nap múlva a hírt vevő Nabal meghal: „Szíve megdermedt testében, s olyan lett, mintha megkövült volna”. Abigail szabad lett, s hozzáment Dávidhoz feleségül, akinek korábban Michal volt a párja s Achinoam is. Közöm. Az akart vagy akaratlan védelem korábban (kb. 3000 éve) is sokba volt, és úgy látszik, már akkor is jaj volt annak, aki nem akart fizetni. Ma tán nem ez megy kicsiben és birodalmi méretekben? Nabal (a szó durva jelentésű) a leírtak alapján halálos keringési zavarban hunyt el. Abigail pedig a kor szokása szerint beáll Dávid feleségeinek a sorába. Ebben a sorban nem ő  az utolsó.              

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr776881845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása