Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.11.15. 12:25 emmausz

Természet(ünk)

„Őszbe csavarodott a természet feje”– írta Arany János. Ma alighanem azt írná, ha nem is a Toldi estéje elejére: ...becsavarodott a természet [vö. klímaváltozás]. S amennyiben mi vagyunk a feje, ennek a fejnek a becsavarodása okozza a természet becsavarodását. November közepe van, 10 fok pluszban, s látom, hogy a jegenyéken új levélrügyek pattannak.
Persze nincs az az ember, aki egzakt módon kimutatná, hogy egy óriási tűzhányókitörés eget elsötétítő hamufelhője hoz-e nagyobb klímaváltozást, vagy a repülőjáratok százezrei által kibocsátott szennyezés, a milliárdnyi autó kipufogógáza vagy az óriási tehéncsordák metántartalmú szellentései. Mindenesetre az emberiség szemetelési hajlandósága arra utal, hogy felelőtlen gazdái vagyunk Isten szép világának.
Amikor egy frontbetörés elfújja a szmogot és a nagyvárosokat átszellőzteti, azon gondolkozom, hogy hány és mekkora teljesítményű ventilátor hatásfokával azonos ez a változás. Meg azon, hogy mi volna, ha egy-egy város elöljárósága elrendelné, hogy a polgárság állítsa egy irányba valamennyi ventilátorát, indítsa el, hátha megmozdul az együttes levegőmozgásra az egész? (Amennyire tudom, kínaiaknak sikerült a verebeket hatásosan irtani a kereplők szakadatlan forgatásával, a nyomorult párákat állandó repülésben tartani – végkimerülésükig.) A másik gondolat, amely megérlelődött bennem, inkább kérdés: Hová lesz az a hatalmas szmog, amikor kilódul a városokból. Semmivé nem lehet, talán szétoszlik, bizonyos részeit a zöldnövényzet nyeli el, s az összetevők egy része még hasznára is lehet.
Jó lenne bestoppolni az ózonlyukakat,
jó lenne féken tartani a szemetelők kezét,
jó lenne, ha tudatosulna a magát homo sapiensnek nevező emberiségben: Ránk van bízva a természet uralása, ami nem azonos a kifosztásával, elkótyavetyélésével, kizsigerelésével, tönkretételével.
Tudom, még vannak olajkészletek a földön,
tudom, még hatalmas érdekek húzódnak ezek birtoklásához,
tudom, hogy hatalmas az autógyárak és az autókereskedelem ellenérdekeltsége a természetet kímélő motorok gyártása ellen, mégis meg kellene törni a „status quót”, még mielőtt megfordíthatatlanná váló folyamatok keletkeznének.
Összefogalaló az 1Sám 31-hez. Sámuel első könyvének a végén tartunk. Gyászos ez a vég. Saul csapatát Gilboa mellett megtámadják a filiszteusok, három fiát megölik, Sault halálosan megsebesíti egy nyílvessző. Ő maga és fegyverhordozója kardjába dől, hogy ne a körülmetéletlenek öljék meg. A győztesek levágják Saul fejét. Jábes lakói éjszaka elhozzák a király tetemét, elégetik, csontjait eltemetik, s hét napos böjtöt tartanak. Közöm. Fejezetekkel korábban prófétálja Saulnak a látóasszony a személyes tragédiát. Ez az uralkodó valamiért nem képes vagy nem akar kitörni megrögzött depressziójából. Mint ha kishitűsége okozná balsorsát. Elbújik, amikor királlyá akarják választani; erejét leköti, hogy huzamosan üldözi ellenlábasát, Dávidot; az Úr ellen ágál, s magára marad. Élete azt példázza, hogy a felismert igazság ellen nem jó tusakodni, mert annak biztos kudarc a vége. 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr626898887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rozsa T. 2014.11.15. 17:01:01

Az az érzésem, hogy az emberiség csukott szemmel vágja a fát maga alatt...

emmausz 2014.11.15. 18:45:35

Ez nem jó hír. Jobban tenné mindenki, ha kinyitná a szemét. Hátha még...
süti beállítások módosítása