Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.12.10. 14:38 emmausz

Veni, veni, Emmanuel

Misztikus ez a világ. 
– Sík Sándor írja: / „Fölséges az Isten, / por előtte minden, / por a föld, por az ég is. / Mik a földön élnek: / mint a szegény féreg. / Szeret ő, szeret mégis.” / Elég tömör foglalata a címnek. Számos tudós egyetért ezzel a megállapítással, vannak persze, akik nem. 

– Ha megismerhető volna a végtelen Isten, már nem volna az – hangzik egy bölcsesség.   
– Adventben arra várunk, akiben „élünk, mozgunk és vagyunk”. 
– Mustó Péter SJ idén megjelent könyvének a címe: Megszereted, ami a tiéd. Adventben ugyanez a feladat, vagy inkább alapkérdés: „Megszereted, ami [Aki] a tiéd?”
– Világunk misztikus jellege karácsonykor sem oldódik meg: Pázmány Péter írja Mária imája címen: „Szoptassalak-e téged mint fiamat, vagy imádjalak mint Istenemet? Bétakarjalak-e mint anyád, vagy tiszteljelek mint szolgálód?” Misztikus a világ.

– A problémát a német teológus, Karl Rahner is felveti: „A XXI. század vagy misztikus lesz, vagy nem lesz.” A választ a század maga válaszolja meg. Vannak, akik misztikusnak ismerik meg a világot, olyan titokzatos élő valaminek, amelyben minden mindennel összefügg. Olyan szerves egység, amely fejlődés alatt áll, amely valahonnan valahova, valakihez tart, s aminek a beteljesüléséhez kétségük sem fér. Vannak, nem is kevesen, akik valamire ráéreznek, de nem szeretnék elkötelezni magukat se Istennek, se embernek. Alkalmazkodnak a trendekhez, élik világukat, ahogy lehet. Vannak azután, akik tagadják az élet értelmét, a túlvilág létét. Egyesek pedig káromolják az Istent. Ez a mélypont. Ha nincs Isten, kit szidnak? Ha van, miért szidják?
– Egyik teológus ismerősöm szerint az Isten olyan ártatlan, mint az a csecsemő Jézus, aki a betlehemi istállóban nyugszik a jászol szalmáján. Aki Szeretet, és aki szabad akaratot adott nekünk, annak hatalmas bátorságát mutatja, hogy az emberben megbízott minden oktalansága és kiszámíthatatlan viselkedése ellenére, és rá bízta a földet. Bizalmát és szeretetét máig nem vonta vissza.
– Egy másik teológus szerint az ártatlanok szenvedése a szeretet ára. Ez már húsvét keresztjének a misztikája. A Keresztrefeszített életáldozatának a közepe nem a kínhalál, hanem az azt is felvállaló szeretet. 
Misztikus ez a világ.      
Összefoglaló az 1Kir 2-höz. Dávid halálos ágyán jó tanácsokkal látja el Salamont. A lényeg: „Tartsd szemed előtt, amit az Úr parancsol”.  Figyelmezteti még a vele szembeszegülő Adonija, Joáb és Simi életének az elvételére. A kor követelménye a bosszú. Ezt nem lehet megúszni, mert két-három-négy dudás egy csárdában nem fér el. Salamon tehát hozzálát a bosszúálláshoz. Ma tisztogatásnak neveznénk, de nincs jelentősége: Mindenki tudja, hogy gyilkosság az igazi neve.  Adonija Dávid fiatal feleségét, Abiságot kéri magának. Több se kell Salamonnak. Még aznap elküldi hozzá Benaját parancsával: Szúrd le! S lőn.  Joáb a hírt hallva a templomba menekült, remélve, ha az oltár szarvát megragadja, rá is vonatkozik a menedékjog. Hozzá is elküldte Benaját, aki odaszólt Joábnak: gyere ki. Az persze vonakodott. Benaja jelentette a királynak, akit nem érdekeltek a részletek: Szúrd le! S lőn. Simit pedig magához hívatta: Simi, Jeruzsálembe kell költöznöd, s onnan nem távozhatsz el, mert életeddel fizetsz érte. 3 év múlva Simi két rabszolgája elszökött. Simi lóra pattant s utánuk eredt, elhagyta Jeruzsálemet. Salamon csak erre várt. Szólt Benajának Szúrd le! S lőn. „Így szilárdult meg a királyság Salamon kezében.” Közöm. Még fülembe cseng Dinnyés J. szövege: Ki ölte meg Kennedyt? Nem tudja senki, vagy aki tudja, az hallgat.” Kérdezhetném még, ki ölette meg Szaddamot, kiket öletett meg Szaddam, kiket Sztálin, Mao, a vörös khmerek stb. Az egyik korábbi hóhér neve fennmaradt: Benaja. Korunk Benajái nincsenek kevesen, csak éppen nevük többnyire ismeretlen marad. Az akasztó emberektől a mesterlövészekig terjed a sor, köztük valahol a szadizmusra képzett gyilkosok helyezkednek el. Nem lett tisztább a képlet. Jöhetne már a hatalom szeretete helyett a szeretet hatalma.   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr796972439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása