Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.02.18. 09:51 emmausz

Hamvazószerdán

270 éve született Alessandro Volta - jelzi a Google-kereső. Hm. Hát igen.
Voltaképpen
Volta
volt a
Volta-féle elem megalkotója.
Hogy hamvazószerdán született volna?
Ki tudja?
Ez a nap, a böjt első napja, húsvét függvényében mindig az év más és más napjára esik, mert húsvét évente a tavaszi napéjegyenlőséget (III. 21.) követő holdtölte utáni vasárnapra esik, és ez változó (változó ünnep). 
Tehát ma kezdődik a nagyböjt.
A mise keretében történik a „hamvazkodás”. A szentelt barka hamujával keresztet rajzol a pap a hívek homlokára és közben két szöveglehetőségből választ. „Emlékezzél ember, hogy porból lettél és visszatérsz a porba” (A hamvasztásos temetés bevezetése óta ez elég gyorsan bekövetkezik); de mondhatja azt is, és ez a gyakoribb: „Tartsatok bűnbánatot, és higgyetek az evangéliumban”. Gyerekkoromban persze az első formulát alkalmazták – latinul: „Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris.” No, ennyit tudtunk latinul, annál is inkább, merthogy megmagyarázták szüleink és a pap, hogy mit jelentenek ezek a szavak.
Ami a böjtös napot illeti, rajtunk nevet a mozlim-világ, mondván hogy ez is böjt? Háromszor ehet minden 6. életévét betöltött és 60.-at még el nem ért hívő. Kétszer alig valamit, egyszer jóllakhat, s minden hívő számára hústilalom van ezen a napon (meg nagypénteken). A mozlim hívő ezzel szemben böjtöléskor nem eszik, nem iszik semmit, amíg le nem megy a nap.
Magam egyházi berkekben másfél évtizededig dolgozván azt tapasztaltam, hogy a 60. évüket bőven elhagyó idős klerikusok sose éltek a számukra tett kedvezménnyel: Nemcsak a hústilalmat tartották, hanem a napi háromszori étkezést is, noha semmi és senki nem írta elő nekik. Ez igazolja, hogy a katolikus böjt csakugyan inkább jelképes mementó, mint komoly éhezéssel, szomjazással járó valami. Az idősödő emberek számára sem jelent problémát megtartása, s kifejezetten tartják a rájuk már nem vonatkozó szabályt. Soha nem láttam, hogy az idős szerzetesek valamelyike felmentette volna magát alóla.
***
Befejeztem Tamási Áron Szülőföldem c. kötetét. Az író bevallja, hogy gyerekkorában dirigálni szeretett, dolgozni kevéssé. Öccsét pattogtatta. A könyv elbeszéli, hogy felnőttként, íróként hazalátogat Farkaslakára, és meglehetős nyíltsággal jellemzi közvetlen és közvetett hozzátartozóit, lett légyen jó avagy éppen ellenkező az ő tulajdonságuk, magatartásuk. Nekem úgy tűnik, hogy segít rajtuk tehetsége szerint, de írásával mintegy vissza is veszi, legalábbis részben, amit adott. Ma, amikor a személyiségi jogok felértékelődtek, egészen meglepő az a szókimondás, amivel Tamási él. Simán perelhetnék ma egynémely kitételéért, egyszerűen azon oknál fogva, hogy hozzátartozói esetleges fogyatékosságai nem tartoznak a nyilvánosság elé.  
Összefoglaló a 2Krón 9-hez. Sába, Dél királynője látogatása Salamonnál. Csak emlékeztetőül: Tevék, karaván, kincsek, találós kérdések, tárgyalás fontos államügyekről. Sába királynője elcsodálkozik a tapasztalt gazdagságon, a király bölcsességén. Ajándékaikat kicserélték, s a nő távozott. A fejezet még kitér Salamon trónjára, erdei palotájára, számolatlanul kapott ajándékaira, hatalmas aranykészletére, stb. Olvastuk már a Királyok könyvében. Mindenesetre 40 év elteltével elhunyt. Közöm. Valahol olvastam, hogy a Rotschild-vagyon ma kb. 40 billió dollár. El tudja valaki képzelni mekkora összeg ez? Nem. Már Habsburg Ottó kifejtette: „Nézze, kéhem szépen”, az átlagember, a bérből, fizetésből élő az áruházi tolvajt elítéli, mert tudja, hogy helytelenül tette, amikor csokit lopott. De csillagászati összegű tőkét képtelen érzékelni. Nekem Hosszú Katinka aranyérmei is eszembe jutnak. Fantasztikus teljesítménye gyakorta gyarapodik újabb aranyérmekkel. A kérdés, hogy meddig van kedve gyarapítani őket? Balczóról tudjuk, hogy belefáradt az újabb aranyak begyűjtésébe. Forrest Gump is elunta a futást. Hazament. Így válik érdektelenné a világ dicsősége.           

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr917185283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása