Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.03.01. 21:00 emmausz

– Mennyi? – 70. – Mi hetven? – Mi mennyi?

Sógorom, V. Laci 70. Éppen ma. Bátyja, Miki nem érte meg ezt a kerek évfordulót. Hogy kinek mit tartogat a Gondviselés, az az ő titka. Valamelyik teológusnál olvastam (Boulad?), hogy sose tudhatod, a következő lélegzetedet még módodban áll-e beszívni.
A felmenőkkel kapcsolatban mindenkinek lehet ilyen összehasonlító tapasztalata. Ma még szuszogok, túléltem ezt, túléltem azt, és „ha ez nem is érdem, de teljesítmény”, hogy Nemeshegyi SJ-t idézzem.
Nem érdem, de a hosszú távra tervezett élni akarásnak van jelentősége akkor is, ha valamilyen oknál fogva meghiúsul.
Muszáj két dolgot megidéznem. Az egyik a már általam korábban idézett GELKA-kisfőnök, akivel az ELMŰ telefonon közölte, hogy vonaljavítás miatt kikapcsolják az áramot. Munkaidő lévén a tábornok természetű főnök belekiabált a telefonba: „Nem veszem tudomásul, nem ve...” és minden elsötétült. No, ilyen az, amikor nem tudod, utolsó lélegzetvételedhez érkeztél-e. Tiltakozhatsz ellene, de minek?
A másikat én még nem idéztem, szerzetes főszerkesztőm sokszor, hiszen ő írta:
„...Anyám! Maholnap lányom is lehetnél; 
akkor csak vágyaidban éltem. –  
Ötven sem voltál, amikor elmentél...
...Te mindig így maradsz,
Húgom, kislányom, őrangyal-anyám!                                               
(Szabó Ferenc: Anyám leánykori fényképére)
Erről beszéltem. Hasonlítgatjuk, ki mikor ment el, még élhetett volna. Túléltem, stb. 
Ma ünnepelni indultunk. Út közben érkezett a mobil-hír: Kedves távoli ismerősünk (67) „hazatért”.  
Mi pedig nagyon is megünnepeltük Laci sógort, aki ma hetven. Igaz, hogy életkedve töretlen, munkakedve is, és többek között említette, hogy még 23 éve van hátra. Akkor lesz 93. Reméljük, hogy közösen ünnepeljük, és ráadásképpen elhagyja a 100-at is. Aki megszokta, hogy már régóta él, az miért is hagyná abba?
Egyébként is, amikor azt kívánták Szt. II. János Pálnak, hogy érje meg a 100. életévét, így riposztozott: Miért akarnak határt szabni az Isten kegyelmének? Végül is tényleg miért?
A mai nagyobb családos ünnepről sok fotó készült. Feldolgozásuk tart. Talán majd mutatok belőlük.
Összefoglaló a 2Krón 21-hez. Jorám Júda 5. királya. Uralkodását azzal kezdte, hogy kiirtotta valamennyi fiú konkurensét. 32 évesen kezdte uralkodását, mely 8 évig tartott. Az ő idejében elszakadt Júdától Edom és Libna. Ekkor Illés figyelmezteti, hogy gonoszságai miatt számolhat Isten büntetésével. Csapást mér népére, s a király halálos bélbetegségben fog meghalni. A kusiták, arabok és filiszteusok kirabolták őt, feleségeit, gyerekeit magukkal vitték, ő maga pedig két év elteltével a korábban megjósolt halállal halt meg. „Amikor meghalt, senki sem sajnálta.” Közöm. A hatalom felülről származik. Nagyon fontos, hogy az uralkodó lelkiismeretesen és bölcsen tartsa kezében a gyeplőt. Jézus is értésére adja Pilátusnak: „Semmi hatalmad nem volna felettem, ha felülről nem kaptad volna.” Aki hatalommal rendelkezik, ugyanúgy felelős azért, hogy mit kezd hatalmával, mint az, aki pl. egy autóval, egy fűnyíróval, feles élelmiszerrel, akármi egyébbel rendelkezik. Mindig mondom enyéimnek: Nem az az érdekes, hogy mennyije van egy embernek, hanem az, hogy mit kezd vele. Azért felel, amije van. A többi Isten dolga. Idézhetek még egy közmondást. Mindenki olyan kalappal köszön, amilyen van neki. 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr667232057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rozsa T. 2015.03.02. 11:04:21

" Nem az az érdekes, hogy mennyije van egy embernek, hanem az, hogy mit kezd vele" - magamévà teszem e bölcs mondatodat, Mick.

emmausz 2015.03.02. 11:09:12

Rózsa! Örülök, hogy megtetszett ez a gondolat.
süti beállítások módosítása