Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.04.11. 10:58 emmausz

A sarki könyvmegálló meglepetései

Az első, hogy csaknem üres. A második meglepetés, hogy ami van benne, az alkalmas volna arra, hogy valaki tömegközlekedési eszközre szállva tájékozódjék néhány kulturális jellegű vonatkozásról. Lássuk a mai termést. Otthagytam a számomra érdektelen könyveket (ezeket a kocsiban gyűjtöm, s ha arra járok, ürítem) s magammal hoztam a következőket. Bárka (irodalom, művészet társadalomtudomány) Gábor Dénes-díj 2014, tartalmas tájékoztató brosúra, Filológiai Közlöny két száma, Gyurkovics Tibor, Ne szeress, ne szeress c. regénye. (Kimaradt huszonéves koromban.) Ott hagytam Solohov Emberi sors c. munkáját (olvastam korábban). Talán itthon is megvan.
Tudom, hogy könyvmegálló a szekrény neve, és kérik, hogy könyveket rakjanak bele, folyóiratokat ne. De a rövid utazások során épp elég átlapozni egy-egy folyóiratot. Tehát célját részben eléri, akár leteszi valahol olvasás után az ember a folyóiratot, akár visszaviszi. Én általában örömömet találom abban, hogy elolvasom: a hazai értelmiség miként vélekedik az életről, az élet egyes szegmenseiről.
***
Zamárdiban nemcsak a házzal foglalkoztunk, hanem korombeli rokonok lévén kinek-kinek egészségi állapotával is. Hogy vagy? Hogy vagy? És mi az a spárga, amit magad után húzol? (hogy Örkényt is ideidézzem) Ja, azok a beleim – csattan az egyperces poénja a végén.
L.-nak elmeséltem Tul. dr. esetét bátyámmal. Emlékeztetőül:
– Hogy vagy?
– Te, zúg a fülem.
– Nekem is, így a doktor, és mi a panaszod?
– Á, semmi, épp csak megemlítettem.
A készült sok balatoni fotót pedig beosztottam néhány napra. A legjavát megmutatom ma, meg talán még holnap.
Összefoglaló a Tób 5-höz. Tobit letétbe helyezett pénze a 300 km-re eső médiai Rágesban (Teherán közeli falu) parlagon hever. Írás készült a letétről, melyet kettétéptek annak idején, és egyik fele itt, a másik amott van. Tóbiás indulna a fél levéllel, de nem ismeri a járást. Szinte azonnal hozzácsapódik Gábriel angyal, aki ajánlkozik, s bizonygatja, hogy biztonságban elvezeti a fiút. Apja tudni akarja, ki fia-borja a legény. Az angyal a vak Tobitnak azt mondja, hogy Ananiás fia. Ez Tobitot megnyugtatja. Nem úgy anyját. Annát, aki sírva búcsúzik fiától, mert nagyon félti. Tobit kéri, hogy ne aggodalmaskodjék, hisz „jó angyal utazik vele”. Szerencsésen, egészségben térnek majd vissza. Közöm. Mesés a fejezet a következő kitétel miatt: Szent Rafael főangyal nem hazudik (már hogy Tobit ismerősének a fia) Tobit megnyugszik, majd kijelenti, nem kell félnie Annának, mert angyal utazik a fiúval. Ez a két dolog így elég paradoxul hangzik. Tanmesében viszont nem a látszólag lehetetlent keresi az ember, hanem a levonható tanulságokat. Nemsokára lesznek azok is bőven.  
     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr997357880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása