Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.05.07. 07:29 emmausz

Kapcsolatok, kötődések, egyebek

Ha az interneten azt kérdeznéd, hogy a jelenben mit csinálok, kénytelen volnék minden alkalommal azt írni, hogy írok. Mert ez az igazság. Más kérdés, hogy miről témázok. A jövőről csak álmodhatok, tehát marad a múlt. Tegnap két témám volt, az egyiket azon nyomban elfelejtettem. Késő este megint felmerült bennem. Nem nagy ügy. Levente unokával játszódtam. Azt javasoltam neki, hogy játsszunk távolugrást. Kérdezte, mi az? Mutatom neki: Ide állsz a szőnyeg vonalára, lendületet veszel és elugrasz, amilyen messze csak tudsz. És elugrottam. Földre érkezésemkor úgy éreztem, hogy kiszakad mindkét lábam térdben. Aztán pedig azt, hogy megremeg a födém medvesúlyom alatt. Remélem, nem szakadt le az alattunk élők csillárja. Tanulság. Jobban teszem, ha a jövőben csak elmagyarázom, miket lehet még csinálni: bukfencezni, fejen állni, stb.
Más. Este a Pax tévére kattintottam, hátha a szokott fotelben Vidákovich Misi barátomat látom, aki műsorvezető lett a Paxnál. Tegnapi beszélgetőpartnere dr. Lázár Imre kultúrantropológus volt, aki sok mindennel foglalkozik még (pl. vallásantropológiával). Amiket ő előadott, nekem spontán lelkigyakorlattal ért fel. Megerősített néhány általam is vallott gesztusban, a gyermekekhez való közeledést illetően (a kötődés óriási jelentőségéről, kialakításának a módjáról). Külön érdekessége volt megkülönböztetett Mária-tiszteletének kifejezésre juttatása. Egy magát reformátusnak valló embertől ez még tiszteletre méltóbb.
Más-más. Magyarország népessége dagadt. Az emberek 65%-a túlsúlyos. A szalaghír szerint 2050-re egész Európa elhízik, és a legnagyobb problémát éppen ez fogja jelenteni. Addig még 35 év. Ezek szerint nekem máris trendi vonalaim vannak. 35 év múlva 103 éves leszek. Kíváncsian várom, igaz-e, hogy elhízik a kontinens. (Netán le is süllyed?)
Más-más-más. Pilinszky több alkalommal ír arról, hogy a babakocsijában pihenő gyerekcse a fák lombjának mozgását, az ágak által rajzolt képeket akár órákig képes nézni, tanulni. A legfrappánsabb megfogalmazását még nem találtam meg, de keresni fogom. Két napja az Óbudai-szigeten elég jó képeket készítettem a felettünk elterülő lombsátorról. Ahhoz szeretném megidézni.
Összefoglaló az Eszter (Eszt) 1-hez. Történik Achasvéros (alias Xerxész) idejében. Az egyik száműzött, Mardokeus apokaliptikus álmot lát. Nagy a zűrzavar, a rettegés, amikor egy kis ér nagy folyóvá dagad. A megalázottak fölemelkednek és eltiporják a hatalmasokat. Ugyanez a Mardokeus leleplezi Xerxész két eunuchának a király ellen tervezett merényletét. Az eunuchokat kivégzik, Mardokeus a király bizalmasa lesz, de Ámán az eunuchok halála miatt ellenségként tekint rá.
Más. Xerxész Szuza városában főembereinek féléves dáridót csap fényes külsőségek között, hogy megmutassa nekik hatalmát. Majd egy hetes lakomán látja vendégül a város embereit. Egyszer hívatja felségét, Vastit, hogy koronásan, drága öltözékében mutassa meg szépségét a polgároknak. Vasti elutasítja a nyilvánosság előtti megmutatkozást. Erre Xerxész tanácsot kér és kap tudósaitól. Vasti engedetlensége nem maradhat szó nélkül, mert a birodalom asszonyai követnék engedetlen magatartását. Javasolják, hogy többé ne jelenhessen meg a király előtt, s adjon ki rendeletet Xerxész, amelyben birodalma egésze tudomására hozza: „a maga házában a férfi az úr”. Közöm. A fejezet bevezetése szebb jövő képét vázolja fel. A jelen pedig azt igazolja, ami végigvonul az egész Ószövetségen. A férfi az úr. Ez persze nem áll meg az újszövetség idején sem. Ma is embernek (man) hívja több nyelv a férfit, és Frau, Dame, Madame  stb., a nőt. Apám is találkozott a megfogalmazással: „Nincs itthon az ember” – fogadta őt az ajtóban egy ember, aki az embernek a felesége volt. A Biblia tanítása nem ez. Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra. És Isten megteremtette az embert. Férfinak és nőnek teremtette. Ilyen egyszerű ez.                   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr77436436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása