Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.05.15. 16:14 emmausz

Életem utolsó SZIGe

A SZIG ugye magyarul személy igazolvány. Hogy életem utolsó SZIGe, az csak valószínűsíthető. Attól az, hogy az igénylőlap szövege szerint az új már állandó. Arcképem mumifikálódhat, de már nem változik lényegesen, ezért velem többet nem vacakolnak. Tartok ameddig tartok, a plasztiklapocska állandó. Belépő a másvilágra, amennyiben érvényessége akkor jár le, amikor én átperdülök a végleges hazába, ahol nem lesz SZIGem, hanem felváltja egy homlokomon viselt jel, aki vagyok. Mindenki más látja, csak én nem. Hiszen én az vagyok.
A régit kilyukasztva visszakaptam, jó lesz ereklyének. Az új 1500 ft. Mondom az ablak mögött ülő hölgynek, 65 éven felül nem ingyenes a SZIG? De igen, ha nincs más igazolvány, ami még érvényes. Nekem meg van érvényes jogsim. Másnak tán érvényes útlevele, nekem az nincs. Kérdem magamtól: ha viszont nincs érvényes jogosítványom, akkor ugyan ingyen kapom a SZIG-et, de ha elkapnak a rendőrök, legalább a negyvenszeresére megbüntetnek. Akkor hogy is van ez? Ingyen csak annak jár, aki elmúlt 65 és nincs jogsija, vagy ha lejárt, nem vezet, amíg újat nem csináltat, különben megnézheti magát. Viszont ingyen kap SZIGet. Lehet, hogy ez egy kicsit bonyolult?
Ami kellemes és egyben kellemetlen, hogy az okmányirodának nincs parkolója, az utcán közel távol nem találsz üres parkolóhelyet, pedig megjelenésed időponthoz van kötve. Az óra ketyeg, te pedig rovod a köröket, egy „autóalatnyi” helyet keresgélve. Még szerencse, hogy nincsenek felszerelve a parkolóórák. Akkor azzal is fecsérelhetnéd az idődet. Megkeresed az órát, megkeresed, mennyi a tarifa, megkeresed aprópénzedet, felváltod, ha nincs, megkeresed autódat, hogy el ne lopják, a szélvédő mögé rejted drága kincsedet, a parkolójegyet, és megpróbálsz időben visszakocogni autódhoz, mert ellenkező esetben lefotózhatnak lejárt papírfecniddel a büntetés bekaszírozása érdekében.
Karinthy Fr. 100 évvel megelőzte korát, amikor leírta: „Egységesen kell a dolgokat intézni. Mondja ki a Tanács, hogy, mondjuk május 21-étől kezdve mindenkinek, mindennap lakhely és illetőség szerint meghatározott órában jelentkeznie kell az elöljáróságnál, ahol egy nagy pofont kap. Aki nem jelenik meg, elveszti a jogát, utólagos felszólamlások nem vehetők figyelembe.”
„Mér mindig csak a rosszat?” – idézem illetékes elvtársat.
Valóban. A jót is meg kell említeni.
A jó hírem pedig az, hogy SZIG ügyben nem kell többet mennem, se parkolnom. Postán küldik személyes átvételre az újat.
A másik jó hír, hogy én ugyan tíz évvel idősebb vagyok az új képen, de ezúttal nyakkendőt kötöttem a fotózáshoz. Egyébként nem cifráztam a z öltözködést, mert a többi részem nem látszik. Ezért járnak a sofőrök ócska nadrágban, mert a férfi- (és a strucc-) logika szerint, ami nem látszik, az nincs.
 Összefoglaló az 1Mak 2-höz. Nehéz nekem a Makkabeusok könyvét elemezni, érteni, mert magam pacifista vagyok. Ha a fejezetet nézem, adva Mattatiás öt fiával, akik ellenálltak a bálványimádó idegen királynak s alattvalóiknak, akik elhurcolták, lekaszabolták, elrabolták, kifosztották, megszentségtelenítették, és kényszerítették az életben maradottakat, hogy áldozzanak a bálványok oltárán. Mattatiásnak fűt-fát ígér a király képviselője, ha felhagy a törvény követésével. Szeme láttára egy júdeai áldoz a bálványoknak. Mattatiás mérgében őt is, a tisztviselőt is lekaszabolja. A király emberei elől a pusztába menekülnek az igazak. Ám azok taktikusan szombaton támadnak rájuk, mert akkor védtelenek. Mattatiás úgy gondolkozik, ha nem szállnak szembe szombaton ellenségeikkel, csakhamar eltűnnek a föld színéről. Fiait az ősök példájára hivatkozva buzdítja ellenállásra utolsó csepp vérükig. Javasolja, hogy egyik fia, Makkabeus Júdás legyen a vezérük. Mattatiás 146 éves korában meghal. Közöm. „Bújt az üldözött, s felé kard nyúlt barlangjába.” Már megint Kölcsey. Mert aktuális. Bújt a kommunizmus idején, és bújt a nácik idején. De az ószövetségi szituációhoz a leghasonlatosabb az iszlám állam előli menekülés. A vallásüldözés Allah nevére hivatkozva történik. Minden üldöztetés alkalmával kétféle magatartás érvényesül. Az egyik jelértékű (21 kopt keresztény vállalja a lefejezést és még sokan mások). Nem mindenki bírja idegileg elviselni. A másik hűségre törő magatartás a menekülés, elbújás, taktikázás az életben maradás reményében. Az előbbiek vértanúk, a másikok vér nélküli tanúk. Isten tudja, kit mire választ ki.

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr387461902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2015.05.16. 22:33:58

Mick, az az "állandó" szerintem nem azt jelenti, hogy már az utolsó, hanem hogy nem ideiglenes. Ideiglenest adnak az ellopott, elveszett SZIG helyett. Úgyhogy az elkövetkező 30-40 évben nyugodtan kaphatsz még néhány új személyit. :) Nézd meg az érvényesség dátumát, az enyémen legalábbis van ilyen, igaz, szinte mikroszkóp kell hozzá, olyan picik a betűk, de ott van.

emmausz 2015.05.17. 19:23:07

Tényleg. Bizonyítékot még nem láthatok, mert kb. 20 nap múlva postázzák. „100 évig élek én, ha így folytatom.”
Seje-haja, haj.
süti beállítások módosítása