Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.08.29. 14:23 emmausz

Helyzetjelentés. (Mínuszos híreim)

- A külső hőmérő 38 fokon áll, persze némi napsugárzás és a betonerkély katlanjának hőmérséklete adják ezt az eredményt. Mégsem erről kívánok megemlékezni, hiszen idebenn rajtunk múlik, hogy milyenre akarjuk temperálni a levegőt.
- Az ihlethetne, hogy D. milyen érzékletesen ír öt sorban hajnali álmáról,
- BG pedig a tévé haláláról. Utóbbi megjegyzi, hogy a tévé hektikus műsorváltásainál csak az interneten megjelenő információ-kavalkád hektikusabb. Igaza van.
- Igaza van Ratzingernek is, aki az Eucharisztiáról közli gondolatait. A most olvasott és javítgatott kötetben arra figyelmeztet, hogy Európa elhagyta az Istent, de viszont nem igaz. Semmi sem történik véletlenül, csak mi nem akarjuk fogni az adást, sem egyenként sem közösségileg.
- Idézi Guardinit is, aki említi, ha meghal, és életének kanyarjairól érdeklődik tőle az Úr, neki is lesznek hozzá kérdései.
- Említ egy rabbit is, aki az elhadart imák helyett gőgicsélni kezd. Mint mondja: az Úr erre is felfigyel, miként az anya is beszélni sem tudó gyermekére, nem kell nekünk stílusparádét produkálni ahhoz, hogy meghallgasson az Isten.
- T. főz. Zsírszag mindenütt. Igazán nincs is kedvünk enni. Ami nem baj és jelen helyzetben nem is veszélyes. A húsokból, szalonnából stb. lényegesen kevesebb is elég, mint a szénhidrátokból. Megebédelünk: Ma resztert nyúlmáj adatik zöldségekkel. Miközben a víz távozik belőlem, fogytam is, érzem, mostanában kezd majd alábbhagyni a súlycsökkenés. A zsír nehezebben távozik el rólunk, mint a felvett víz.
- Tegnap egy P. Boulad SJ-vel készült interjúban olvastam, hogy ugyanúgy jár Európa, mint korábban pl. Erdély és csatolt részei. Ott is, Európában is az ágyban dőlt el a népek sorsa. Egy hozzánk érkező muzulmán családban 8-10 gyerek születik, az európai családokban 1-3. Nem nehéz megjósolni, hogy mi vár az öreg kontinensre. Pl. az uralkodó ideológia gyökeres megváltozása. A mozlimoknak két ága van, egy elfogadó és egy radikális, amely semmitől nem riad vissza, hogy akaratát keresztülverje. Boulad megfogalmazását utolsó figyelmeztetésnek is vehetjük. De vajon nincs-e túl késő.
- Nem, vagyok feldobva sem a klímaváltozástól, sem a modernkori népvándorlástól. Itt valóban csak a Deus ex machina segíthet.
- Lesz Esztergomban osztálytalálkozó. Egy email szerint 10.10-én, egy képeslap szerint 21.03-án. Remélem, hogy időben kiderül, hogy melyik dátum helyes.       
Ízelítő a 25. ZSOLTÁRból. IMA A VESZÉLY IDEJÉN (Dávid zsoltára.) Hozzád emelem lelkemet, Uram, Istenem, benned bizakodom... Uram, mutasd meg nekem útjaidat, taníts meg ösvényeidre! Vezess igazságod szerint és taníts engem, hiszen te vagy az én Istenem és gyámolom, minden időben benned bizakodom! ... Ne idézd fel többé ifjúságom bűneit és tévedéseit, jóságodban, Uram, gondolj rám irgalommal! Megbocsát az Úr és hűséges, megmutatja az utat a bűnösnek. Az engedelmeseket igazságban vezeti, az alázatosokat megtanítja ösvényeire. Az Úr minden útja kegyelem és hűség azoknak, akik megtartják szövetségét és törvényét... Lelke biztonságban élhet, gyermekei birtokolják a földet. Az Úr titka azoké, akik félik őt... Szemem azért mindig az Úrra néz ...! Nézd, mekkora elleneim száma, és mily ádáz a düh, amellyel gyűlölnek...  ments meg, ne hagyd, hogy szégyent valljak, hozzád menekülök! ... Uram, tebenned remélek... Szabadítsd ki Izraelt minden szorongattatásából! Közöm. Sajnáltam kihúzni a zsoltár jelentős részét, de hát ez csak posztom része. A maradék is jól kifejezi, hogy Dávid (és bárki, aki vele egyként érez) mekkora bizalommal szólítja meg Istenét. Tapasztalatból tudja, hogy mi jó az embernek, mi jó az Istenhez fűződő viszonynak. Elismeri, hogy saját törekvései töredékesek. Hogy Isten nélkül semmire se megy. Nincs ez másképp ma se. Csak a totális közöny – hogy tehát Istennek, ha van is, nem sok köze van a világhoz – megmutatja, hogy mire jut a világ az emberek torz viselkedésének köszönhetően.        

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr957743458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása