Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.10.10. 23:07 emmausz

Sokadik lecke

Esztergomban megismételtetett a jubileumi érettségi találkozó, az ötvenedik. Tartalmas programot kaptunk Bl. M-tól. Előbb a könyvtárat néztük meg, amely annak idején kápolnaként szolgált, és amelyben az oltáriszentség előtt adorált Prohászka püspök. Még megvan a karzat, mely mögött az orgona szólt. Még látszik a rózsaablak, amely eredetileg színes üvegfestménnyel volt ékes. Láttunk kódexeket, maximákkal, láttam Pázmány ősnyomtatványnak számító Kalauzát, aranyat is felhasználó lapokat.
Átmentünk a keresztény múzeumba is, ahol nem illett fényképezni, pedig lett volna mit. Pl. MS mester szárnyas oltárát a golgota jelenettel.
Aztán jött az első számú lecke. Az ebéd. Mit ehetek belőle és mit nem. Kb. fele-fele arányban talátam ehető és általam nem ehető választékot. Nem maradtam éhes. A másik lecke a kötetlen beszélgetés, amelynek során néhányan arra a kérdésre válaszoltak, hogy mi történt velük azóta, hogy nem találkoztunk. A többiek pedig mindenfélét összehordtak, ami éppen eszükbe jutott. Így kissé zilált, kissé kuszált lett a beszélgetés. Senki nem tudta, meddig fog tartani egyesek szómenése. Mindegy. Megpróbáltam befogni pörös számat, s magam csak a kérdésre válaszoltam.
Az én rendetlen ragaszkodásom a fotózásban nyilvánult meg. Ha kellet, ha nem kattogtattam a gépet. Persze rajtam kívül mások is.
Egy órával Egomból való hazatérésemet követően indultunk Dél-Pestre baráti találkozónkra. sajnos háromszor kezdtük újra a migránskérdés megválaszolását. Hiába mondtam, hogy eddig semmi újat nem mondott senki, mert ezt a csontot már sokan és sokféleképpen rágták le. Hiába mondtam, hogy ez a kérdés nem egy kérdés, hanem legalább ezer, ahogy eddig a migránsok áradatát, ma este mi a szavak áradatát nem tudtuk megállítani. Kicsit megnőtt a fejem, mire a szemergő esőben vakoskodva hazavezettem nagykorú Coltunkat.
73. ZSOLTÁR. ÖRÖK VISSZAFIZETÉS (Aszaf zsoltára.) Milyen jó az Isten az igazakhoz... mégis...irigység fogott el a gonoszakkal szemben, látva, mily jól megy soruk a bűnösöknek, ...testük egészséges... A gőg úgy övezi őket, mint lánc a nyakat, s mint a ruha, fedi őket az erőszak. A gonoszság a hájukból nő ki, s a szívükből csap ki az álnokság. Gúnyolódnak, s gonosz minden szavuk, hetykén fenyegetőznek hatalmukkal. Káromló szavuk még az eget is célba veszi, nyelvük arcátlanul sérteget a földön... növelik hatalmukat és élnek háborítatlanul. Hiába volt hát, hogy tisztán megőriztem a szívem, hiába, hogy bár ártatlan voltam, mostam a kezem?... Elmélkedtem ... s megértettem: a végüket kell néznem ... Amikor elkeseredett a lelkem, amikor a szívem vérzett: akkor balga voltam, józanság híján, akár a barom, olyan voltam színed előtt, de most már mindig nálad maradok, hiszen megfogtad jobbomat. Szándékod szerint vezetsz majd engem, s végül fölveszel a dicsőségbe. Különben kim lenne a mennyben? De ha nálad vagyok, nem kívánok semmit sem a földön. Testem és szívem elenyészik, de sziklám és osztályrészem örökre az Isten. Közöm. Ma ugyanezt látjuk: Egyesek fennhéjáznak, kérkednek, gonoszkodnak, s élnek, mint Marci Hevesen. Az igazat pedig nemritkán megpróbálja az Isten, mint egykor Jóbot, ha nem is annyira. A miatyánk egyik kérése ezt célozza. „Ne vígy minket kísértésbe.” Azaz ne próbálj meg minket erőnkön felül, mert elveszünk. A zsoltár vége felé olvasottakról azonnal ady szép verse kutott eszembe: Az Úr érkezése
/ Mikor elhagytak, / Mikor a lelkem roskadozva vittem, / Csöndesen és váratlanul / Átölelt az Isten. /
/ Nem harsonával, / Hanem jött néma, igaz öleléssel, / Nem jött szép, tüzes nappalon / De háborus éjjel./
/ És megvakultak / Hiú szemeim. Meghalt ifjuságom, / De őt, a fényest, nagyszerűt, / Mindörökre látom. /

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr47955914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása