Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.11.05. 09:55 emmausz

Migránsok és a miatyánk

A migráns szó ismert volt ugyan korábban is, de teljesen érdektelen. Ma pedig az év szava lehet, a csapból is ez folyik. Nem vonhatjuk ki magunkat ennek a nagyon kovászos szónak a hatása alól, mert áthatja mindennapjainkat, a híreket az – olykor megható, olyakor fenyegető – képsorok. Migráns a szülő nélkül kallódó gyerek, migráns a pici gyerekekkel menekülő család, migráns az arab, migráns a fekete, migráns a hazáját ért háború elől menekülő, migráns a jólétet hajszoló szerencsevadász, migráns a köztük megtelepülő agresszor, migráns a mozlim, migráns a keresztény.
A miatyánk pedig az Úr imája. Ennek a fényében fogalmazódnak meg gondolataim.
Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved. A migránsok egy része megszenteli, más részük nem. Akik igen, vajon Allahként tisztelnek, vagy háromságos egy Istenként?
Jöjjön el a te országod. A te országod nem e világból való. Vagy amennyiben igen (közöttetek van az Isten országa), azokban van jelen, akik nem verik le a magasra tett lécet. Akik irgalmas szamaritánusokként tekintenek a rászorulókra. Mindenkire, saját magukon kívül. A saját sorsukat a te irgalmadba ajánlják. Milyen a te országod? Alkotmányos rend uralkodik benne? A saríja netán? Egyik sem. A felebaráti szeretet, az ellenségszeretet is (nem akarok ellenségemnek se rosszat).  
Legyen meg a te akaratod amint a mennyben, úgy a földön is. A te akaratod az emberek üdvözítése. Azon oknál fogva, merthogy szeretsz minket. Szeretetből teremtettél bennünket, létközösségre hívtál. Van, aki felismeri, van aki nem. Nem akarod a bűnös (szellemi) halálát, hanem hogy megtérjen s éljen. Kérdés, hogy a ránk uszított migránsok fejében mi jár? Testük jólétének megszerzése vagy ennél több? Kontinensünk hedonizál. Nem tudok úgy textilt venni, hogy ne szembesülnék vele: Amit én olcsón vásárolok, a mögött gyakran gyerekmunka rejlik, a kizsákmányolás aljassága rejlik, a haszonszerzésé – mindenáron. Erre akarnak átváltani a migránsok? Na hiszen. talán nem, de az ő észjárásuk se különb. a befogadó országra többségük vazallusként tekint, akik gyaurok, tehát alábbvaló népség, mint az igazhitű mozlimoké, következésképpen tartoznak létüket adóval megváltani. Micsoda feje tetejére állított gondolkodás ez és hányan vállalják büszkén.
Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma. Az egymással való osztozkodás globális kérdés. Értenünk kell, hogy mindenki szegényen jön a világra, és koldusszegényen hagyja is itt. A vagyoni különbségek csak születésünk után érnek utol bennünket. Vágyom rá, hogy a föld javaiból igazságosan részesüljünk. Ez a vezető hatalmak és a kiszolgáltatottak közös és megoldandó problémája. Mekkora vagyonrész esik rám, ha 7 md emberben gondolkozom? A 7 md emberből hány jött létre a szerelem önfeledtségéből (ugye van ilyen?) s hány a férfi akaratából (hogy az elkövetett abúzusokat eufémisztikusan fejezzem ki). Gyanítom, hogy sokkal többen születnek erőszakos módon, mint sejtenénk. A kérdés: miféle emberek lesznek azokból, akik az erőszakot látják környezetükben naponta – késsel hadonászó, megkövezéshez készülődő embereket? Nem nehéz elképzelni a választ.  
Bocsásd meg a vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. A megbocsátást készségként kell elsajátítanunk. Mindenre és mindenkire vonatkoztatva. Különben ne reménykedjünk, mert megkötjük Isten kezét. Nekünk meg kell bocsátanunk, ha az ellenünk vétkező nem is bocsát meg. Nem az ember az ellenségünk, hanem a bűn(e). És még: „Atyám, ne ródd fel nekik bűnül, mert nem tudják, hogy mit cselekednek” – mondja Jézus a kereszten.  
És ne vígy minket kísértésbe.  Nekem ez azt jelenti, ne próbálj meg bennünket erőnkön felül. Légy mellettünk, amikor ökölbe szorul a kezünk, amikor elönti az agyunkat a düh. Hadd maradjanak indulataink a normál tartományban. Hányszor láttam sokkoló képeket a tévében, amikor a migránsok egymásnak esnek vagy az intézkedő rendőröknek. Hányszor, amikor tüntetők és ellentüntetők összecsapnak, amikor kőzápor zúdítanak a rendőrökre, amikor autógumikat égetnek, amikor a bennszülöttek felégetik a migránsoknak kiszemelt házakat.
Szabadíts meg a gonosztól. Ha a migránsok és mi fájunk egymásnak, keríteni kell nekik élhető lehetőségeket saját vidékükön. Ha ellenséges szándékkal özönlenek hozzánk, szabadíts meg tőlük. Ha mi vagyunk indokolatlanul ellenségesek, őket szabadítsd meg tőlünk. Néha mi se tudjuk, hogy mit cselekszünk. És még egy gondolat. A pénzmágnás világ gerjeszti a népvándorlást. Nem látom át, de elképzelem, hogy a Gondviselés valamiféle eszközei ezek a mammon-tisztelők és a vándorlók is. Valamit üzen velük az Úr, rá kellene jönnünk, hogy mi a célja vele, hiszen nem akadályozza meg őket vándorlásukban. Ez egyelőre titok előttem.
102. ZSOLTÁR (ízelítő). IMA MEGPRÓBÁLTATÁSBAN (Egy szenvedő imája, aki nyomorúságában elpanaszolja baját az Úrnak.) Hallgasd meg imámat, Uram, kiáltásom jusson színed elé! ... napjaim tovatűnnek, mint a füst, tagjaim égnek, mint a tűz. Kiaszott, mint a fű, s kiszáradt a szívem, elfelejtettem megenni kenyerem. Sóhajtozván emésztem magam, bőröm csontomra tapadt. ... Az álom elkerül és panaszkodom...
Uram, Kelj föl és könyörülj meg Sionon, mert eljött az idő, hogy irgalmas légy hozzá; már itt van az óra. Sion kövei kedvesek szolgáidnak, sírás fogja el őket romjain. Akkor majd félik a pogányok az Úr nevét... Ha majd újra fölépíti Siont, ha megjelenik fönségében, ha meghallja a szegények kiáltását, és nem veti el többé imájukat. ...
Útközben megtört az erőm: Engedd tudnom, mily kevés napjaimnak (száma). Ne ragadj el életem derekán, te, akinek évei túlnőnek minden nemzedéken... a föld és az ég ... elmúlnak, de te megmaradsz. Közöm. A zsoltár szerkezete: először és a zsoltár utolsó mondataival saját fájdalmát kiáltja el az Úrhoz a zsoltáros, közbül pedig Jeruzsálem elvesztét. Most ez ragadott meg: Napjaim tovatűnnek, mint a füst. Le is blokkolok ennél. Egy idős ember hétköznapjainak alig van ritmusa. Nincs hétfői értekezlet, nincs Munkaprogram a hét előjegyzési naptára úgyszólván üres. Sokszor magam se tudom, melyik napja van a héten. Pedig ez egy lehetséges váz, amelyre fel lehet rakosgatni a tennivalókat. Ha ugyan vannak halaszthatatlan dolgaink. Nem mindig és nem mindenkinek. Nálunk az unokák érkezése ilyen program.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr208052172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása