Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.11.18. 10:44 emmausz

Megzakkant világunk

– A FB-on látom, valaki deklarálja, hogy ne imádkozzunk a franciákért, mert sérti az ő ateizmusukat. 1. Nem minden francia ateista. 2. Az ima nem sért semmit. A hívő empatikus gesztusa. 3. Ha nincs Isten, akkor az ima nem ért semmit, de ha van, akkor sok erőt léttöbbletet hozhat. Persze, ha nem akarják... Még a dalai láma szájába is azt adják, hogy ne imádkozzunk Párizsért, mert nem az Isten követte el a gazságokat, ezért az embernek kell a konfliktust megoldani. Ilyen alapon soha semmiért nem kellene imádkozni, mert az Isten soha nem vétett az embernek.
Mindkét véleményről egy kiabálós szerzetestanár esete jut eszembe. A nagynéni felvetette fogadóórán, hogy a tanár úr kiabál az ő unokaöccsével. Másnap a Pogány nevű tanár folytatta a kiabálást. Fiacskám: Jegyezze meg, amit mondok. Addig örüljön, amíg kiabálok magával. Jaj magának, ha többé nem kiabálok magával.  
A Dalai lámához: Egy Atyának vagyunk a gyermekei. Márpedig a gyermekek olykor rossz fát tesznek a tűzre, és képtelenek helyrehozni az általuk okozott kárt. Az Atyjuknak viszont van rá hatalma, ereje, lehetősége és szeretete, hogy megtegye a szükséges lépéseket. Akkor miért is ne kérnénk a segítségét?
– A CETA-tárgyalások a fejünk felett nagy titokban folynak. Annyit lehet tudni, hogy a szabad kereskedelmi megállapodás a multiknak kormányok feletti hatalmat adna a kezébe. Mondanom se kell, hogy ez a nemzetek szuverenitása elleni alattomos és durva támadás. Vigyázzunk, mert még tényleg bevezetik.
– Aki kőkobaki, az képtelen csőlátásától szabadulni. Nem részletezem (terroristák és migráció).
– Influenzám új szakaszba lépett. Eldugult az Eustach-kürtöm, hallásomat tovább rontva.
– A heti olvasmányok a Makkabeusok könyveiből vétetnek. Az elsőben többek között ez áll: A király engedélyével pogányok módjára testgyakorló iskolát építettek Jeruzsálemben. Mondom az asszonynak: Mit kapott volna tőlük OV, aki a korábbi idők mulasztásait egyenesbe hozva nem is egy stadiont, testgyakorló központot hozott létre, újított fel. A második Makk.-könyvben a kínhalált szenvedett Makkabeus-fivérekről esik szó, akik megtagadták a sertéshús fogyasztását, mert tiltotta a vallásuk. Mondom az asszonynak: Mi sem állnánk meg a Makkabeus-fiúk előtt, merthogy reggelire éppen sertésvelőt ettünk tojásrántottával.
Mindent összegezve: Csendben tovább imádkozunk a békétlen és megzakkant világ minden bajából való gyógyulásáért, s akinek nem tetszik, az vakarja le magáról. Oly mértékben és oly sokszerűen támadják a háttérben settenkedő arctalanok a világ civilizációit, hogy azt ember már képtelen orvosolni. Nem úgy az Isten. Istennek semmi sem lehetetlen. És nem is fogja hagyni, hogy teremtését őrültek végső romlásba taszítsák profitért vagy bármiért. Ezt megígérte, így bekövetkezése biztosra vehető.      
119. ZSOLTÁR.
A TÖRVÉNY DICSÉRETE. Alef. Boldog, akinek útja szeplőtelen, aki az Úr törvénye szerint él. Boldog, aki követi útmutatásait, s aki egész szívével keresi őt. Az nem követ el gonoszságot, hiszen az ő útján halad. Magad hirdetted ki törvényedet, hogy tartsuk meg hűségesen. Bárcsak szilárdak volnának útjaim, és megtartanám, amit parancsoltál! Sohasem vallok szégyent, ha ügyelek minden végzésedre. Tiszta szívből áldani foglak, ha igazságos döntéseidet megismerem. Megteszem, amit elrendeltél, te pedig ne hagyj el engem soha! 

Bet Hogyan tartja tisztán az ifjú útjait? Ha követi tanításodat. Egész szívemből kereslek téged, ne hagyj parancsaidtól eltávolodnom! Szívembe rejtem szavaidat, nehogy vétkezzem ellened. 
Légy áldott, Uram, s taníts meg törvényeidre! Ajkammal hirdetni fogom szádnak minden szavát. A tőled megszabott úton találom örömöm, inkább, mint ha bőségben volna részem. Fontolóra veszem törvényeid, és elmélkedem útjaidon. Útmutatásaid örömömre vannak, szavaidról soha el nem feledkezem. 
Ghimel Gyakorolj kegyet szolgáddal s élni fogok, és követem tanításodat. Nyisd meg a szememet, hogy meglássam törvényeid csodálatosságát. Idegen vagyok a földön, ne rejtsd el előlem parancsaidat. Lelkem eleped a vágytól, mert folyvást törvényed után vágyakozik. Te megfenyegetted a kevélyt; akik eltérnek parancsaidtól, azokat mind átok terheli. Vedd le rólam a megvetést és a gyalázatot, hiszen követem utasításodat. Hatalmaskodók ülnek össze és elmarasztalnak, de szolgád törvényedről elmélkedik. Bizonyságaid örömömre vannak, útmutatásod a tanácsadóm. Közöm. A zsoltára érdekessége, hogy a 117-sel szemben, amelyik a legrövidebb zs., ez a leghosszabb. Olyannyira, hogy szakaszolják a héber abc 22 betűjével. Ide az első három betűhöz tartozót vettem. Alef. Nagy felütéssel indul. Kimondja, hogy mikor boldog az ember. Boldog a bűntelen, aki keresi az Urat és az ő útján halad. Ilyen egyszerű ez. Bet. Akkor jár az Úr útján az ember, ha követi a tőle kapott tanítást. Ghimel. Ezt kéri a zsoltáros: Nyisd meg szememet, ne rejtsd el előlem parancsaidat. Ilyen egyszerű ez. Az igaz többnyire nem fut be fényes karriert, mert nincs benne megalkuvás. De számolhat az Úrral való szimbiózisra.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr798088448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása