Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.11.22. 19:09 emmausz

Mindez csak álca... (tiszta forrásból)

Ezt a posztot nem én írtam, hanem Ferenc pápa prédikálta a Szt. Márta-házban, nov. 19-én. Én csak ideszerkesztettem:
Ma az egész világ háborúban áll, amit semmivel nem lehet igazolni. A béke útjának visszautasítása miatt maga Isten, maga Jézus is sír. „Jézus sírva fakadt” – kezdte egyik legfájdalmasabb reggeli szentbeszédét Ferenc pápa. A napi liturgia Lukács evangéliumának egyik igen rövid, de annál meghatóbb szakaszát tárja elénk (Lk 19,41–44). Jézus közeledik Jeruzsálemhez – és valószínűleg egy magaslatról, amelyről jól belátja a környéket –, megfigyeli a várost, és sírva fakad, majd ezt mondja: „Jaj neked, Jeruzsálem! (…) Bárcsak fölismernéd te is legalább ezen a napon, ami békességedre szolgál! De sajnos, el van rejtve szemed elől!” (Lk 19,41–43) Ferenc pápa lassan, tagoltan megismételte Jézus szavait: „Jézus ma is sír. Sír, mert mi a háború útját választottuk, a gyűlölet és az ellenségeskedés útját. Közeledik karácsony: kigyúlnak a fények, ünnepelünk, csillogó karácsonyfák, betlehemi jászlak állnak is majd… de mindez csak álca (csak szemfényvesztés). A világ továbbra is háborúban áll, háborúzik. A világ nem értette meg a béke útját.” Ferenc pápa utalt a második világháborús megemlékezésekre, a hirosimai és a nagaszaki bombázásra, valamint redipugliai látogatására, amelyet tavaly tett az első világháborús olasz emlékhelyen. „Haszontalan mészárlások” – ismételte Benedek pápa szavait a Szentatya. „Ma mindenütt háború és gyűlölet van.” „Mi marad a háborúból, amit most élünk? Mi marad utána? Romok, gyermekek ezrei oktatás nélkül, rengeteg ártatlan áldozat, rengeteg! És sok pénz a fegyverkereskedők zsebében. Egyszer Jézus azt mondta: »Senki nem szolgálhat két úrnak: vagy Istent, vagy a gazdagságot választjuk« (Mt 6,24). A háború pedig éppen a gazdagság választása: »Csináljunk fegyvereket, így helyrebillen kicsit a gazdaság, és menjünk előre a saját érdekeink szerint.« Van egy csúnya szó, amit Jézus használt: »Átkozottak!« Mert Ő azt mondta: »Boldogok a békességszerzők.« Azok pedig, akik háborúznak, átkozottak, bűnözők. Egy háborút sok-sok indokkal lehet úgymond »igazolni«. De amikor az egész világ – mint ma – háborúban áll, s világháború zajlik – részletekben: itt, ott, mindenütt… –, azt nem lehet igazolni. És Isten sír. Jézus sír. És mialatt a fegyverkereskedők végzik a munkájukat, ott vannak azok a szegény békességszerzők, akik azért, hogy segítsenek egy emberen, aztán még egyen, s még sok máson, az életüket adják.” Mint tette azt „korunk nagy példaképe, Kalkuttai Teréz, akiről a nagy hatalommal bírók cinizmusával azt lehetne mondani: »Mégis mit tett ez a nő? Arra vesztegette el az életét, hogy segítsen az embereknek meghalni?« Nem értjük a béke útját… Jót tesz nekünk is, ha kérjük a sírás kegyelmét, mégpedig ezért a világért, amely nem ismeri a béke útját. Amely azért él, hogy háborúzzon, miközben cinikusan a háború ellen beszél. Kérjük a szív megtérését. És éppen az irgalmasság szent évének kapujában, a mi jubileumunk, a mi örömünk legyen az a kegyelem, amely révén a világ újra képes lesz sírni bűntettei miatt, és mindazok miatt, amiket a háborúkkal okoz.”
Komment? – imához.

119. zsoltár. A törvény dicsérete
Ajin
Ami jogos és igazságos, azt követem, ne szolgáltass ki elnyomóimnak! Vállalj kezességet szívesen szolgádért, hogy a kevélyek le ne győzzenek. Szemem vágyódva fürkészi segítségedet, az igazságosságot, amelyet ígértél. Bánj szolgáddal irgalmad szerint, és taníts meg parancsaidra! Szolgád vagyok, oktass engem, hogy megismerjem útjaidat! Uram, eljött a tettek ideje, hiszen megszegték törvényedet. Azért parancsaidat többre tartom az aranynál, kedvesebbek nekem, mint a színarany. Mindenben igazodom utasításodhoz, és irtózom minden hamis úttól. 
Pe
Rendelkezéseid csodálatosak, azért lelkem megtartja őket. Szavaid fénye világít, és tanítja a tudatlanokat. Sóvárogva nyitom ki számat, parancsaid után kívánkozom. Fordulj felém és könyörülj rajtam, ahogy azokkal bánsz, akik tisztelik neved. Irányítsd léptemet ígéreted szerint, hogy a bűnnek ne legyen hatalma felettem. Szabadíts meg az emberek elnyomásától, s követni fogom útmutatásodat. Derítsd fel arcodat szolgád felett, és taníts meg minden végzésedre. Szememből könnyek patakja árad, mivel sokan nem tartják meg törvényedet. Közöm. A rész hívószavai: ne szolgáltass ki elnyomóimnak, A világ elnyomókból és elnyomottakból áll. A határ élesedik az elkeseredettek és az elnyomók között. Innen a világszerte sokfelé gerjesztett háborúság. Uram, eljött a tettek ideje, hiszen megszegték törvényedet. Sokan? a pápa szerint Jézus ma nem egy elkóborolt bárányért indulna el, hanem kilencvenkilencért. sokan nem tartják meg törvényedet A pápa felosztása a világról helytálló: boldogok a békességszerzők, a háborút gerjesztők s belőle busás profitot húzók átkozottak! Minden más csak hamisság, az igazság eltakarása, a gonoszság álcázása.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr238100424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása