Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.12.19. 14:35 emmausz

A polihisztor Gárdonyi

Ma inkább idézek Az élő Gárdonyi-arc c. kötetből, mert annyira megtetszett egy epizód az életéből. A Margit-szigetre vitte fiát, s a romoknál magyarázott neki. Ott dolgozott néhány ember, ki kapával, ki ásóval, csákánnyal szöszmötölt. Ahogy Gárdonyi magyarázott, ők is figyelték. Látod, fiam, itt volt az apácák konyhája. Ez a kisudvar. Ott szemközt a betegház. Ezen a helyen, ahol most vagyok, itt állott a kút, amelyből az apácák a konyhára a vizet hordták.
– Bezony, nincs itt kút, kéremássan, soh’se vót – böki oda a szót egy munkásfej az ásónyél végéről. ...
Hogy így beszélgetnek, megjelenik Lux Elek műegyetemi professzor, az ásatások vezetője.  Odalép hozzánk.
– Miről tanakodnak – fordul emberéhez.
– Ez az úr aszongya, hogy itt kút vót valamikor.
– Dehogy volt – mondja Lux Elek Gárdonyihoz irányítva szavait –, ha kút lett volna, mi csak ráakadunk. ...
– Itt kútnak kellett lennie – erősködik Gárdonyi. Apácakonyha kút nélkül nem képzelhető el. A Duna-víz főzésre nem jó. A szigeti forrás messze. Így az apácáktól nem járhattak vízért a forráshoz. Különben is, ki győzne annyi vizet hordani. ... Egy klastromnyi apácának... Még csak ivóvizet is? A Margit-legenda világosan említi a kutat. Margit cselédje is belehullott egyszer a kútba. Ez is bizonyítja, hogy a kút valahol az út mellett állhatott.
– Amibe a cseléd belefordult, csak a Dunából ide vezetett csatornamélyedés lehetett.
– Nem kérem, az határozottan kút volt.
– Ön szerint hol állott akkor a kút – kérdezi Lux azon a hangon, amely egyúttal azt jelenti, hogy a vitatkozást befejezte. Gárdonyi kilép a konyhaajtótól hat-hat lépést, a kőudvar közepe felé.
– Itt!
– Ezen a helyen? – kérdi Lux.    
– Nem lehetett másutt. Mert ha ön összeköti képzeletben a konyhaajtót a betegházajtóval, ez volt az apácák sétaútja. A kút a gyalogjáró járdán lehetett, a virágágyak folytatásában.
– Ide négy ember! Ássatok – parancsolja Lux.
Két nap múlva levél érkezett Egerbe, Lux tanár levele. Értesítette Gárdonyit: A betömött kút kőkarikáit három méter mélységben megtaláltuk. Az ön következtetése helyes volt.”
Jó példája annak, hogy Gárdonyi mennyire tudatos és felkészült volt mindenben, amerre megfordult. Minden részlet érdekelte, mindent megjegyzett és fantáziájával kiegészítette a homályos részleteket. Csakugyan korának egyik polihisztora volt.
Ízelítő a Péld 5–ből.
Kerüld a rossz nőket. Fiam, ne vess ügyet romlott nőszemélyre! Mert méztől csepeg az idegen nő ajka, de végül keserű, akárcsak az üröm. Útjai csapongók. Tartsd utadat mindig távol tőle, háza ajtajához közel sose kerülj! Különben kegyetlen embernek adod éveidet. Javaidból akkor mások laknak jól, más házába jut, amit összekuporgattál. A saját ciszternádból igyad a vizet, csak azt, ami a saját kutadban buzog fel. ... örülj ifjúkori feleségednek: kecses szarvasünő és bájos zerge! Veled beszélgessen, nyugodj meg a keblén, és szerelmétől légy szüntelen részeg. Miért kellene, fiam, másba bolondulnod, idegen nő testét ölelgetned? Közöm. Két dologra hívja fel Salamon a figyelmet. Kerüld, fiam az idegen nőket, mert az idegenek fogják örökölni javaidat. Saját ciszternádból igyál (nehogy megmérgezzenek?!). Amit ajánl: a saját hitvesében keresse boldogságát. Az AIDS korában fokozottan érvényes. Ne váltogassa senki partnerét, mert könnyen elfertőződhet. Egyébként egy férfit és egy nőt teremtett egymásnak Isten. Minden más csak elfordulás a Teremtő szándékától.  Miként Krisztus megjegyzi a válásról: Kezdetben ez nem így volt.  

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr788184518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2015.12.19. 23:59:32

Micsoda történet! Gárdonyi profizmusa csodálatra méltó.

emmausz 2015.12.20. 05:54:20

Engem is elbűvölt alapossága.
süti beállítások módosítása