Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.12.28. 10:34 emmausz

A karácsony ízei, illatai

Tisztáztuk, a karácsony Jézus születésnapja, s csak egy megválaszolandó kérdés van, mit kap tőlünk, ha már így adódott.
Eddig három karácsonyt ültünk a templomin kívül. Egyet itthon a fiatalokkal, egyet náluk, egyet pedig Tücsi szélesebb rokonságával. Utóbbin negyvenöten vettünk részt, azért nem többen, mert huszonheten nem értek rá. Egybeesés miatt saját bővebb családom karácsonyán nem tudtam megjelenni, pedig velünk együtt húszan lettünk volna.
Mindenesetre a nálunk tartott eseményen igen sokféle étel és ital tálaltatott fel. A legnagyobb fájdalmamra zömmel édességek. Szép volt a beigli, jó illatú. Szép a zserbó is. (A Tanú c. film paleo-ketogén életmódot reklámoz. Miért? Virág et. mondja: Az élet nem habos torta... Nem rossz étel a malachús, ugye, Pelikán elvtárs?! és még: Virág ávósai szétlövik gépfegyverrel a befőtteket. A sitten az elítélteknek „büntetésből” grenadírmarsot adnak. Pelikán, a rendszer üdvöskéje, disznót vág a pincében. Kell még több bizonyíték?)  Kihagytam a szaloncukrokat, ki a többi házi süteményt is. Jóllaktam az illatukkal.  Egy figyelmes rokonka paleo-édességgel kedveskedett. Nem tudta, hogy a dió elítélendő. Én nem ítélkeztem, ettem belőle. Másikuk (nem tudván, hogy a cukor nem való nemünk) forralt borral kedveskedett (fahéj, vörösbor aromái, gőzei, fahéj, citrom- és narancskarikák, szegfűszeg illata) sok cukor, víz. Kihagytam valamit? Torkoskodtam belőle. Kávé az szabad, pezsgő nem volt, a savanyakáposzta egy részét feleség rizs, liszt és tejföl nélkülire gyártotta, ebből ettünk kedvünkre. csak a káposzta hordoz magában némi kivetnivalót. Spongyát rá. Tudom, az olajos magvak. Az asztalon hagyott egy szem pisztáciát és egy kettétört ropit megettem. A találkozó végén a felbontott dobozos sörök gazdára találtak.
Jaj! A lényeg a lényeg.
Két napig nem állok a mérlegre, nehogy valami nekem nem tetszőt mutasson az a nyomorult mérőeszköz. Addigra szeretném visszakapni versenysúlyomat.
Ma Betegek klubja. Bajom van az elnevezéssel. Remélem, csak annyira vagyok beteg, mint bárki más, aki magát egészségesnek tudja. Épp a betegségeimből kívántam megszabadulni. Nem szerencsés, hogy a klub neve visszarántson korábbi állapotomba. Miért nem hívjuk Főnix-klubnak, vagy A Kitápászkodottak Klubjának? Valahogyan vidámabban hangoznék.    
Apropó. Van egy hátizsák megmaradt gyógyszerem. Nem érdekel valakit fél áron?
Péld 13. A bölcs fiú örül, ha megintik, az elbizakodott meg sem hallgatja a feddést. Szája gyümölcséből jót eszik az ember, a hűtlenek terve erőszakoskodás. Megőrzi életét, aki vigyáz a szájára, aki száját kitátja, arra pusztulás vár. Vágyik a lustának a lelke, de hiába, a szorgalmasnak beteljesül a vágya. Az igaz gyűlöli a hazug beszédet, a gonosz viszályt és gyalázatot terjeszt. Az igazság megőrzi az úton a tisztességet, de a bűn a bűnös bukását okozza. Van, aki játssza a nagyot, noha semmije sincs, más a szegényt adja, bár nagy a vagyona. Az ember életéért váltságdíj a vagyon, ám a szegény nem hall fenyegetést. Az igazak fénye lobogva világít, a gonoszok lámpása meg kialszik. Ahol a kevélység tanyáz, ott csak veszekedés van, az alázatosaknál bölcsesség lakik. A hirtelen harácsolt vagyon semmivé lesz, aki szép lassan gyűjtöget, az gazdag lesz. A megcsalt reménységtől beteg lesz a szív, a beteljesülő vágy az élet fája. Aki megveti a tanítást, az elpusztul, a parancs tisztelője sértetlen marad. A bölcs tanítása az élet forrása a halál hálójának elkerülésére. A jónak belátása kegyelmet szerez, a gonoszok útja hajlíthatatlan. Az okos megfontolt szándékkal cselekszik, bolondságot kotor elő a balgatag. A rossz követ szerencsétlenségbe taszít, a hűséges küldött boldogulást hoz. Aki megveti az intést, annak szegénység és szégyen jut, aki meghallgatja a feddést, annak tisztességben lesz része. A teljesült kívánság jólesik a szívnek, a balgának borzalom a rossznak kerülése. Tarts a bölcsekkel és magad is bölcs leszel, aki bolondokkal tárgyal, az rosszul jár. A bűnöst üldözi a szerencsétlenség, az igazakat jóval jutalmazzák. A jónak öröksége unokáira száll, a bűnös vagyona az igaz része lesz. A szegény új szántása bő kenyeret terem, van, aki tönkremegy, mert igazságtalan. Aki nem használ pálcát, gyűlöli a fiát, aki meg szereti, az megfenyíti. Az igaz addig eszik, amíg jól nem lakik, a gonoszoknak üres marad a gyomruk. Közöm. a fejezet felütése erős: A bölcs örül, ha megintik. A folytatás is olyan, aminek a nyugati civilizáció nekitámad: Aki nem használ pálcát, gyűlöli a fiát, aki meg szereti, az megfenyíti. Sok vita van ekörül. A gyakorlat ellene mond a Ny.-nak. Alig akad, aki gyerekként bele ne szaladna egy-két pofonba. Ez nem a szadista pofozkodása, hanem az élet velejárója. Aki bolondokkal tárgyal, az rosszul jár. erről ugrik be: Ha egy bolond azt mondja, hogy bolond vagyok, akkor megnyugodhatok. Ám ő is azt képzeli, hogy saját látása helyes. Ha ezek vitatkozni kezdenek, az a süketek párbeszéde: (Jó napot, sógor! A csónakot fódom. Hát az öreg mit csinál? Kilukadt a feneke.) Ki az igaz? Csak a hitelesség dönti el. Ám ezt tárgyilagosan megállapítani meglehetősen bajos.
Egyebekben a fejezetben találhatók féligazságok is. Pl. A jónak öröksége unokáira száll. Az Újszövetség szerint a vagyon csak arra jó, hogy az örökösök civódjanak rajta. Ami még jó, hogy az igazak és gonoszok viselkedési módjait mutatja be, és azok következményeit.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr388205978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása