Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.01.11. 05:42 emmausz

Könyv az ablakban

Emlékezetem szerint egy blog-bejegyzés nyomán keletkezett diskurzus arról szól, hogy az antikváriumokat nem érdeklik a felszámolásra váró könyvek. Jó esetben 20ft/ kötet egységáron átveszik a könyveket, kiváltképp, ha felfedeznek köztük néhány nagy értékű kiadványt, ősnyomtatványt, ritkaságot. Ám sokszor egyáltalán nem tartanak igényt semmiféle könyvre.  Devalválódott a könyvek értéke? Igen, mintha. Vannak tapasztalataim. Amikor a könyvmegállók elkészültek (három is van a környékünkön), kezdetben körülülték a hajléktalanok és próbálták kimazsolázni azokat a könyveket, amelyektől remélték, hogy felkeltik az antikváriumok érdeklődését. Meglepett engem is, hogy ez a tendencia csaknem elmúlt. Ma több a könyv ezekben, nagyobb a választék, és szinte mindig találok érdeklődésemre számot tartható könyveket.
Templomunkban is megjelentek a könyvek. A hátsó ablak párkányán nemegyszer találhatók a másoknak feleslegessé vált kötetek. Ingyen elvihetők. Időbe telik, mire valamennyi gazdára talál. Tegnap egy csodás, Ducati-motorokat reklámozó albumot hoztam haza.
Mostanában karácsonykor a hozzánk látogató 30-40 vendégnek felajánlunk nekünk már feleslegesé vált köteteket. Van érdeklődés, de sok megmarad. Legutóbb egy közösségi találkozót tartottunk. Az alkalomra megint kitettünk könyveket. Némi érdeklődéssel találkoztunk, de egy csomót visszatettünk a helyére. Majd kiviszem őket a könyvmegállóba. Jók lesznek cserekönyvnek.
Mica meséli: feleslegessé vált könyveivel korábban ő is az antikváriumokat kereste meg, de leszokott róla a lanyha érdeklődés miatt. Mostanában elviszi a könyvtárba, s felajánlja nekik. Ami a könyvtárnak se kell, megy a könyvmegállóba.
***
Pénteken krisztus csodálatos kenyérszaporítása szerepelt az evangéliumban. A Márk szerinti leírásban hangzik el: „Ti adjatok nekik enni!” Vasárnap, azaz tegnap, nem lévén jelen egyik áldoztató sem, engem kért a plébános, hogy segítsek áldoztatni. Vannak még olyan dolgok, amelyek most történnek meg velem életemben először. Számuk ritkul.
***
Fogytam. Az egyik félretett öltönybe belesoványodtam. Nagyon takaros darab – mellénnyel. Ezt már le fogom fotózni. Nem az enyém az érdem, de mégis csak teljesítmény.
***
K. írja balatoni túrájuk egyik képéhez ezt a szép megfogalmazást: „R.-m mellett az lehetek, aki vagyok, amire születtem! És én Boldogságra születtem!” Nagyon tetszik.  
Egyik fotójukon egy szalonnába döfött bicska, ívesen nekitámasztott újhagymával. Szakasztott vitorlás. A paleo-ketogén módszerrel foglalkozóknak nagyon megtetszett. Méltán.
Ízelítő a Péld 29-ből. ...Örül a nép, amikor igazak vezetik, ha gonosz kormányoz, sóhajtozik a nép. ... A király a törvénnyel építi országát, de ha túl sok adót kíván, tönkreteszi... Az igaz megérti a kisemberek ügyét, a gonosz azonban nem ismer megértést. ... A bolond egész mérgét azonnal kiönti, de a bölcs végül is lecsillapítja. Ha egy fejedelem hazug szóra hallgat, gonoszokká válnak mind, akik szolgálják. ...Vessző és dorgálás bölcsesség forrása, a zabolátlan fiú szégyen az anyjának. ...Sokan keresik az uralkodó kegyét, de a férfi igaza az Úrtól származik. Az igazak szemében utálat tárgya a gonosz, a gonosz meg irtózik a tisztességestől. Közöm. Újra az igaz és a gonosz párhuzamba állítása. Pl.. Örül a nép, amikor igazak vezetik, ha gonosz kormányoz, sóhajtozik a nép. Ez evidencia. Ha egy fejedelem hazug szóra hallgat, gonoszokká válnak mind, akik szolgálják. Nevezzük őket korruptaknak.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr548260612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása