Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.03.30. 11:33 emmausz

Könyvmegállók

Igen. Többes számban írtam a címet, mert környékünkön több is van belőlük. Sétáim alkalmával szeretem felkeresni őket, akár eredményes, akár eredménytelen a leletvizsgálatom. Valamiért a Csobánka téri szinte mindig csaknem üres, a csillaghegyiben és a Római tériben vannak könyvek általában. A Rómainál jártomban arra lettem figyelmes, hogy egy hajléktalan vesz át és helyez el a polcokon valamiféle hagyaték felszámolása nyomán odahordott könyveket. Szeme azonnal értékeli azokat a könyveket, amelyekből még lehet üzlet. Udvariasan társalog a donorokkal, miközben félretesz egy Andorka-kötetet, Bevezetés a Szociológiába. Terjedelmes szakkönyv, alapmunka, még ma is pénzt ér. Ez az ember egy antikváros szakértő szemével válogat. Nem úgy, mint egy messzebb álló padon tereferélő csöves társai. Akik szemmel láthatóan felöntöttek a garatra, és kiestek az időből, ki a szegénységből.
Ami feltűnik, hogy két sorozat angol-magyar kéziszótár vár jobb sorsra. Az én fejemben úgy él, hogy ezek a kötetek értékesek, mert sűrűn kell forgatniuk azoknak, akik kapcsolatba kerülnek a világnyelvvel. Ám tévedek. Ma már átterelődött a szótárazás a számítógépre. Létezik olyan program, amely beírását követően máris a kívánt nyelven jeleníti meg a szövegrészt.  Még mielőtt leemelném a polcról a szótárt megkapom a választ. Hogy versenyezhetne ezzel a papíralapú, helyigényes könyv? Sehogy. Lehet szidni a PC-t, de hiába. Mint ahogy lehet szidni a lovaglást, de gyorsabb a gyaloglásnál. Lehet szidni az autót, de gyorsabb a lovaglásnál, lehet szidni a repüléstechnikát, de a repülőgép gyorsabb az autónál. Megállás pedig nincs.
Én azért mégis reménykedve keresgélek a kötetek között, ha a könyvmegállóhoz érkezem. Utóbb egy novellás kötetet találtam, egy jól szerkesztett antológiát. 1975-ben adták ki 1945. 30. évfordulóján. Ami meglep, részint, hogy minden szavát ismerem, életem dereka ez a korszak, részben, hogy stílusuk igen hasonló, talán szoc.-reál? Meglep az is, hogy milyen sok novella foglalkozik valamiképpen azzal, hogy a háborúhoz és a pártokhoz milyen viszony fűzte a szereplőket, és hogyan próbálják feloldani az ebből támadt (kényszerrel támasztott) problémáikat, konfliktusaikat. Mintha a múlton-borongás mindmáig nyomon követhető volna. Óhatatlanul feljajdul az ember: Nem kellene ezzel végleg szakítani? Még annak az árán is, hogy nevetségessé válhatunk a „keep smiling” gerjesztett műmosolya miatt.     
Sir 26. f. Ha jó az asszony, boldog ember a férj, s kétszer annyi lesz napjainak száma. A férjnek öröm a derék asszony: békességben töltheti életét. A jó feleség jó osztályrész: aki féli az Istent, az részesül benne. Szegény-e vagy gazdag? A szíve jókedvű, és mindig vidámság tükröződik arcán. Három dolog van, amitől félek, a negyediktől meg egyenest rettegek: a pletyka a városban és a népcsődületben, meg a rágalmazás rosszabb a halálnál. Bánat a szívnek s gyötrelem a féltékeny asszony, nyelve mindahánynak valóságos csapás. Mint lötyögő járom, olyan a rossz asszony, mintha skorpióhoz nyúlnál, ha hozzáérsz. Rettentő bosszúság az iszákos asszony, még csak el sem tudja rejteni szégyenét. Szemének állásán és a szempilláin meglátni, ha kikapós az asszony. Szemérmetlen lányod éberen őrizzed, nehogy kihasználja gyengeséged. Csábos tekintetű asszonnyal jól vigyázz, és ne csodálkozz, ha belevisz a bűnbe. Ahogy a szomjas vándor nekiesik a víznek, ez is úgy megkóstol mindenféle vizet. Hajlandó leülni minden karó előtt, és minden nyíl előtt kinyitja tegzét. Az asszony szerelme elbájolja férjét, okossága erőt önt a tagjaiba. A hallgatag asszony Isten ajándéka, a jól nevelt asszonyt nem lehet megfizetni. A szemérmes asszony igen nagy kegyelem, és az erkölcsösnek nincs ellenértéke. Az egek magasából világító naphoz hasonlít az asszony, ha jó, s dísze a házának. Mint az égő mécses a szent mécstartón, olyan a csinos arc az egyenes termeten. Aranyoszlopokhoz ezüsttalapzaton hasonlít a szép láb karcsú bokák fölött.
Szomorú dolgok
Két dolog miatt szomorkodom, a harmadik pedig haragra ingerel: ha öreg koldusként él egy háborús hős, ha félreismernek okos embereket, ha az igazságtól valaki a bűnhöz pártol – az ilyet kard által veszti el az Úr.

Az üzlet
Ritka kereskedő ment a vétektől, üzletember ritkán marad ment a bűntől. Közöm. Ha jó az asszony, boldog ember a férj, s kétszer annyi lesz napjainak száma... szíve jókedvű, és mindig vidámság tükröződik arcán. Kétszer annyi. Az annyi, mint annyi... Mi pl. 44 éve házasok vagyunk. Ez kétszer 22 év, ha akarom. A jó asszonyképe a patriarkális társadalomban, amelyben a férfi a független változó, a nő férfitől függő változó. A jó férjről itt nem esik szó.  ...üzletember ritkán marad ment a bűntől ...mondja az Ószövetség és máig áll, sőt holnap is. Gondoljunk csak a szűnni nem akaró korrupcióra, vagy a jó kapitalista egy szempontjára, a profitra, amely megszerzésének semmi köze az erkölcshöz.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr928545862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása