Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.04.07. 10:15 emmausz

Minden élet dráma

A kontrasztok olykor szívmelengetők és érzékletesek, olykor pedig megdöbbentőek. Megfigyelhető, hogy éltes emberekből álló közösségekben milyen széles skálán mozognak azok a kérdések, amelyek mentén döntéseket hoznak, amelyek mentén élik mindennapjaikat. Van akinek az a legfontosabb, hogy a viták állandósuljanak, melyekből győztesként szeret kikerülni, másnak a vadhagyma lelőhelye a problémája, a harmadiknak a súlyproblémák okoznak fejtörést és állandó tennivalókat, a negyedik halálos betegséggel küzd. Mi ez, ha nem dráma?
Mindnyájan halálra vagyunk ítélve élve születésünk okán, mégis nagy szóródást mutat a pillanatnyi érdeklődésünk. Kit mi mozgat, mi motivál, mi hajt tovább, mit tekint elérendő céljának. Persze kellenek a célok, kellenek az irányultságok kinek-kinek adottságaihoz mérten, mégis jó tudnunk, hogy bármikor bármi megállíthat törekvéseinkben, és úgy járhatunk, mint a lecsapott lepke, aki odahagyja hímporának egy részét.
Talán a legfontosabb, hogy érett korunkban az értékekre figyelve tegyük dolgainkat, a lényegesre összpontosítsuk, kerüljük a léha időtöltéseket, kapjuk kezünkbe magunkat, ameddig élnünk adatik.     
Ízelítő a Sir 33. f.-ből:
Aki féli az Urat, azt nem éri balsors, ha kísértést szenved, kisegíti belőle... Mint a kocsikerék, olyan a balga észjárása, okoskodása meg, mint egy forgó tengely. ...

A teremtmények egyenlőtlensége
Az egyik nap miért különb a másiknál, hisz a Napból árad minden fény az évben? Az Úr bölcsessége osztotta el őket, ő tett különbséget idők s ünnepek közt. Néhányat fölemelt és szentnek nyilvánított, a többit meg a köznapok sorába iktatta. Minden ember agyagból való, ...de nagy bölcsességgel az Úr megkülönböztette, és sokféle útra indította őket. Némelyeket megáldott és fölemelt, megszentelt és maga mellé vett... Amilyen az agyag a fazekas kezében – tetszése szerint gyúrhatja és formálhatja –, olyan az ember is a Teremtő kezében: igazságossága szerint fizet neki. ...

Függetlenség
Fiúnak, asszonynak, testvérnek, barátnak magad felett ne adj hatalmat, míg csak élsz; ... jobb, ha fiaid jönnek hozzád kérni, mint hogy neked kelljen lesned a fiaid kezét. Bármit teszel is, mindig te légy az úr, és tekintélyeden folt sose essék. Amikor betelik napjaidnak száma, halálod óráján oszd szét örökséged.

A rabszolgák
Széna, bot és teher – ez kell a szamárnak, a rabszolgának kenyér, fenyítés és munka... Az iga és gyeplő meghajtja a nyakat, a rossz rabszolgának kaloda s verés kell. Szorítsd hát munkára... Ha egy rabszolgád van, bánj vele testvérként, hisz szükséged van rá, éppúgy mint magadra. Ha rosszul bánsz vele és megszökik tőled, milyen úton-módon találod meg újra?

Közöm. Életvezetési tanácsokat sorol a szakasz. A fejezet sokszor idézett mondata: Amilyen az agyag a fazekas kezében – tetszése szerint gyúrhatja és formálhatja –, olyan az ember is a Teremtő kezében. Allegorikus a kép. Az ember Teremtője kezében képlékeny. Tetszése szerint alakítja, formálja, s ezt a tevékenységét kegyelemnek hívjuk.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr648575664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása