Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.04.08. 13:35 emmausz

Mekk-mesterkedem

A varráshoz sok közöm nincs. A seregben megismerkedtem a műszaki cérnával, a praktikus drótszállal, mely egyben tűként is szolgált. Ám nemigen vettem igénybe. Annál is inkább nem, mert elég gyakran kaptunk tisztát. Minek varrogassam, amit többé nem viselek. Megváltozott a helyzet fiatal felnőttként, amikor is rendszeres munkába járó lettem. Feleségem rendben tartotta holmiimat, viszont a nap jó nyolc órájában utunk különvált, de textilneműim erről nem vettek tudomást. Olykor leszakadt egy-egy gombom, de ez ritkábban hozott zavarba. Annál inkább sokat hordott pantallóim, amelyek olykor elengedték a varrást, nemritkán kényes helyeken. Szerencsére felszerelkeztem néhány fajta cérnával, tűvel, és kisomfordálva a toilette-be, oda bézárkózván, a sérült gatyókámat elfogadható állapotba hoztam. Mitől szakadt ki elég sűrűn a nadrágom? Két okból: Ülő munkát végeztem, s a sok ülés elkoptatta a cérnát. A másik oka még kézenfekvőbb. Ahogyan emberesedtem, előbb-utóbb valamennyi nadrágom feszülni kezdett rajtam, mígnem ... én pedig ügettem elzárkózni. Hogy mások mit vélhettek, nem tudom, én rosszul érezvén magam, feszültségemet oldandó a varrást választottam.
Mindez azért jut eszembe, mert hetek óta szemezek egy rövid ujjú fehér inggel, amelynek hiányzik egy gombja, s ígérgetem magamnak, hogy gombot varrok rá. Ehhez gomb is szükséges a leesett helyett. Mivel két hasonló ing szárad vállfán egymás mellett, hamarjában a másik pótgombját nyiszitelem le, ott fölösleges, a másikra meg szükséges. A tűbefűzés simán ment, a varrás is néhány perc alatt elkészült. Büszkén jelentem, hogy nem varrtam az ing hátát az elejéhez, és hurkot se vetett a cérna a gomb és az ing széle között.
A sikeren felbuzdulva pillanatragasztóval 72-edszer is összeragasztottam a fürdőszoba szekrénykéjének a fogantyúját.
Most csaptelep-gyöngyöztető tisztításával nem foglalkoztam, tegnap már megszabadítottam a barnamoszattól a perlátort.
Sir 34. f.
Az álmok
Csalóka remények után fut a balga, hiszen csak balgákat izgatnak az álmok. Mint aki árnyék után kapkod és szelet kerget, olyan az is, aki álmaira épít. Rokonságban van a tükör és az álom: az arcnak képmása áll szemben az arccal. Lehet tisztát várni a tisztátalantól, vagy igazságot várni a hazugságtól? A jóslások, jövendőmondások, álmok mit sem érnek, nem egyebek a vajúdó asszony képzelgéseinél. Ha nem az Úr küldi őket követségbe, ne törődjél velük. Sokakat vezettek tévútra az álmok, úgyhogy botladoztak az életük útján. Csalhatatlan módon teljesül a törvény, teljes a bölcsesség megbízható szájból.

Az utazás
Aki sokat utazott, annak gazdag a tudása, a tapasztalt férfi értelmesen beszél. Keveset tud, aki semmit sem tapasztalt, de aki sokat járt-kelt, nagy tudást szerzett. Amíg úton voltam, igen sokat láttam, többet, mint amennyit el tudnék mondani. Sokszor forogtam halálos veszélyben, de megmenekültem ilyenféle módon: Azoknak a lelke, kik félik az Urat, életben marad, mert biztos reménységük van a megmentőjükben. Aki az Urat féli, nem veszti el reményét, nem reszket, mert Isten a reménysége. Boldog annak lelke, aki istenfélő. Ki a támasza, kire hagyatkozik? Azokon van az Úrnak szeme, akik őt szeretik, erős pajzsuk nekik, s hatalmas támaszuk. Hajlék a puszta szele, árnyék a dél hősége ellen, megóv a botlástól, s fölsegíti azt, aki elesett. Öröm a szívnek, fényesség a szemnek, egészséget, életet és áldást ad.

Az áldozat
Jogtalan vagyonból csúf dolog áldozni, az istentelen adománya nem talál tetszésre. A bűnös ajándéka nem tetszik a Magasságbelinek, hiába a sok áldozat, nem nézi el bűnét. Mint aki fiút áldoz az apja szeme láttára, olyan az, aki szegénynek vagyonából áldoz. Szűkös kis kenyéren élnek a szegények, aki megtagadja tőlük, az vérszopó. Aki elveszi kenyerét, gyilkosa társának, vért ont, aki elvonja munkástól a bérét. Ha az egyik épít, s a másik lebontja, a fáradtságon kívül mi hasznuk van belőle? Ha egyik könyörög, a másik átkot szór, melyiknek a szavát hallgassa meg az Úr? Aki hullához ér, azután megmosdik, ha újra hozzáér, hiába mosdott meg. Ilyen az az ember, aki böjtöl bűneiért, de azután megint ugyanazt műveli. Vajon ki hallgatja meg az imádságát, és mi haszna lesz az önsanyargatásból? Közöm: Ha nem az Úr küldi az álmokat követségbe, ne törődjél velük. Kipipálva. Hogy néha mégis leírom őket, annak oka, hogy érdekesek, romantikusak, fantasztikusak. ...aki sokat járt-kelt, nagy tudást szerzett. Én keveset utaztam, kevés tudást szereztem. A kiesőket próbáltam könyvekből pótolni. Ha részlegesen is, de sikerült. Példám a jezsuita tartományfőnök, aki szabbat-évét világ körüli utazásokkal tölthette volna. A lehetősége megvolt, a vágya nem. Mint mondta: Kb. 6000 várost lenne érdemes felkeresnie, ami ugye nem megy. Akkor meg minek kezdje el.
A törvény megtartása, a bűnök kerülése fontosabb, mint az áldozat. Ma pedig a szeretetparancs megtartása a mérce. Ami azon kívül van, az mintha nem lenne. 

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr378579200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2016.04.08. 16:37:44

Barnamoszat, perlátor, nem is tudom, mik ezek. Szorgalmas vagy!

emmausz 2016.04.08. 16:49:08

A perlator a víz gyöngyöztetőjének a hivatalos neve. A barnamoszat pedig az a kemény valami, ami eltömi a szitát, a szabad kifolyást akadályozva.
:)

emmausz 2016.04.08. 16:51:19

Rózsa. Feleségem aktívabb. Nem férne egy posztba, amit összekreatívkodik. Csak én szöszmötölök lassacskán.
süti beállítások módosítása