Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.04.13. 13:48 emmausz

Új poszt: Miről?

A mai ószövetségi fejezet első alcíme az írástudó. Elvileg annyit jelent, hogy nem analfabéta. Másodsorban, hogy gondolatokat, tartalmakat papírra képes vetni. Oka, olvasottsága, szemlélődései, tapasztalatai, a valósággal való együtt rezdülései. Ama képessége, hogy írásban tudja artikulálni feltoluló összefüggéseket, agyalásokat.
Az egyszeri, rutinos előadó turnéra készült. Fejében már összeállt az útiterv, mikor hol fog megszállni, hová kíván eljutni. Sőt betervezte azokat a terminusokat is, amikor előad valamiféle témát. Naptárába felírta: 10.h előadás. Miről?
Nos, az írástudó, jelen esetben a blogger rámered a képernyőre vagy 4000 elkészült poszttal a háta mögött és mielőtt egy esetleges témának a kidolgozásához kezd, azt kérdezi: Miről?
Igen. Miről is? A politika gumicsontjairól? Migránsok, kockázott pedagógusok, vasárnapi nyitva tartás, egészséges életmód, sport akadémiák, szakadatlan sikerek, fejlesztések, beruházások, ifjúkori erőszakoskodások... Léteznek ezek, s egy-egy mondattal elintézhetők. Biztos? Talán.
Próbáljuk meg.
Migránsok. Megállíthatatlanul jönnek, s a gyenge pontokat támadják.
Pedagógus sztrájk. Politikai indíttatású. Tökéletes a jelenlegi rendszer? Korántsem. Valaha volt tökéletes? Korántsem.
Vasárnapi nyitva tartás. Kell ez nekünk? Ignem. Döntse el a kereskedő, hogy megéri-e neki. Ha ellenünkre van, ne vásároljunk vasárnap.
Egészséges életmód ételben-italban, mozgásban. Egyesek mondanak eztet meg aztat, mások mondanak aztat meg eztet, de, hogy ki a hiteles, azt senki meg nem mondja (csak húst zsírral, bármit, de az növény legyen, s közbül a változatok végtelenje).                    
Sportakadémiák. Az egészséges mozgás biztos, hogy életszerű, de a versenysport? Hát... Churchill szerint a hosszú élet titka: Csak semmi sport.
Szakadatlan sikerek, szakadatlan fejlődés... nincs vége, és nem is hoz boldogságot. Kicsit összefügg a gyermekes szülők fokozott támogatásával. A német példa mutatja, hogy az anyagi jólét és a családnagyság között csaknem fordított arányosság áll fenn. Persze ezzel együtt is igaz, hogy méltó és üdvösséges tett a fiatal családosok kiemelt anyagi megsegítése.
Egy felturbózott ifjúkori erőszakoskodásra. Nem volt szép, sőt megengedhetetlen, és az vesse az elkövetőre az első követ, akinek soha nem volt szégyellnivalója az életében.
A fent rögzítettekkel lehet vitatkozni, bár nem érdemes. Magam nem kívánok vitába bocsátkozni senkivel, és semmiről. Megteszik ezt a fb-on nagyon sokan, és nagyon feleslegesen. Mivel a FB-on burjánzik az anyázás, ezt a posztot oda fel se teszem.
Az írástudó
Milyen más, aki egész lelkét arra adja, hogy a Magasságbeli törvényét tanulja; kutatja az elődök bölcsességét, s a jövendölésnek szenteli idejét. Neves emberek mondásait őrzi, s behatol a példabeszédek világába. A hasonlatok titkait fürkészi, s a bölcs mondások értelmét keresi. A főemberek közt teljesít szolgálatot és megjelenik a fejedelmek előtt. Bejárja idegen népek országait, fölfedez jót s rosszat az emberek között. De szíve azon van, hogy reggeltől Urát s Teremtőjét keresse. Lelkét a Magasságbelihez emeli, imára nyílik ajka, s bűneiért eseng. ...Az emlékezete nem enyészik el...

Felhívás Isten dicséretére
..., áldjátok az Urat minden műveiért. Adjatok nevének illő tiszteletet, és magasztaljátok dicsérő énekkel, húros hangszeren kísért dallamokkal, ujjongjatok és zengjetek éneket. Hatalmas az Úrnak minden keze műve, amit csak elrendel, minden megvalósul. Ne kérdezze senki: „Mire jó ez vagy az?” A maga idején kell mindent megtudni. ... mindennek megvan a rendeltetése. Amint áldása folyóként mindent elárasztott, s mint az árvíz szokta, mindent átitatott, éppúgy haragját is öröklik a népek ... Az igazak számára simák az útjai, de járhatatlanok az istenteleneknek... a legfontosabb az ember életében a víz, a tűz, a vas és a só, a búza java, a tej meg a méz, a szőlő leve, az olaj és a ruha. Ezek mind javukra szolgálnak a jóknak...: Az Úristennek minden műve jó, ami szükséges, azt bőven és kellő időben megadja. Ne mondja senki: „Ez rosszabb, mint az.” A maga idejében érték valamennyi. Most hát ujjongjatok egész szívetekből, és magasztaljátok fennen az Úr nevét! Közöm: Magam is írástudó vagyok. De vajon milyen értelemben?... kutatom az elődök bölcsességét? Igen. Most éppen azt teszem. Keresni a bölcs mondások értelmét, Igen. Most éppen azt teszem. Hogy mire jó ez vagy az, magam se tudom sokszor. Majd a maga idejében megtudom. Az ingyen kapott sokszerű értékekért bőven van okom hálálkodni. Most éppen azt teszem.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr448602686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása