Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.05.06. 10:25 emmausz

Még egyszer: Ingmar Bergman: Lanterna magica-járól

Czakó Gábor és barátai ezernél több olyan magyar szót találtak, amelynek értelme: megy. Természetesen bőven benne van az, hogy hogyan megy. A szóbokorhoz magam is hozzájárultam. Kb. 100 újabb szót fogadott el tőlem az író. Mondják, hogy az eszkimónak kb. ötven szava árnyalja a hófajtákat. Hogyne árnyalná. Életeleme a hó, a fagy, a hó minősége.
A filmes-fotós Ingmar Bergmannak a fény a szerelme. Önéletírásában ilyeneket sorol arról, hogy milyen is az a fény, amely a filmeken megjelenik: „szelíd, veszélyes, álomszerű, eleven, halott, tiszta, párás, forró, erős, hideg, váratlan, sötét, tavaszi, behatoló, kisugárzó, egyenes, ferde, érzéki, lenyűgöző, korlátozó, átró nyugtató, ragyogó fény. A fény.”
Néhány lappal később mintegy áriaszerűen sorolja nőbarátaihoz fűződő viszonya hívószavait.  Azzal kezdi: „nő barátaimmal könnyebb dolgom van”. És sorolja a kapcsolatainak jellemzőit jó fél oldalon keresztül. Lehet, hogy neki könnyű dolga van, nekem olyannyira nehéz, hogy hozzá se fogok. El kell hinnetek nekem, hogy az életéről szóló vallomás leghosszabb felsorolása ez. Annyi árnyalata van szerelmi életének, hogy az hihetetlen.
Amit a kötetben kifejt, egyetlen mondatba sűríti az utolsó lapon: „Családunk tagjai jóakaratú emberek voltak, akik katasztrofális örökséget kaptak: emberfeletti elvárásokat, rossz lelkiismeretet és bűntudatot.”
Meglehet.
De ki nem talál felmenőitől öröklött hiátusokat (is). (XY-ról nem beszélünk!!!)
Nemde az volna az életprogramunk, hogy meghaladjuk önmagunkat. Ez hol sikerül, hol kudarcos.
***
Deskénél olvasom: 21:01
Kedves Mester! Érdeklődve olvastam  amit Nagy Gézáról írt a naplójában. Megfogott engem egy rész, ami arról szól, hogy ezek a munkák már nem pincékben kiállítani valók. Konkrétan mik azok a többletmunkák, amiket el kell végezni, hogy ne ez legyen? Várom válaszát  Á.


Kedves Á., egy igazán informatív honlap és évente kiállítások. Első lépésben a Ráday utcában. Ott sok galéria, végigjárni, melyik milyen, melyik fogadja az embert. Nyilvános közös kiállításokra mindig beadni képeket. Mailcímeket ezekre (is) a helyekre leadni, ezen túl is a múzeumoknak, kiállítóhelyeknek, galériáknak. Tájékozottnak lenni ezeken a tájakon. d.
Iz 11. f.
A Messiás
Vessző kél majd Izáj törzsökéből, hajtás sarjad gyökeréből. Az Úr lelke nyugszik rajta: a bölcsesség és az értelem lelke; a tanács és az erősség lelke; a tudás és az Úr félelmének lelke, s az Úr félelmében telik öröme. Nem aszerint ítél majd, amit a szem lát, s nem aszerint ítélkezik, amit a fül hall, hanem igazságot szolgáltat az alacsony sorúaknak, és méltányos ítéletet hoz a föld szegényeinek. Szája vesszejével megveri az erőszakost, s ajka leheletével megöli a gonoszt. Az igazságosság lesz derekán az öv, s a hűség csípőjén a kötő. Akkor majd együtt lakik a farkas a báránnyal, és a párduc együtt tanyázik a gödölyével. Együtt legelészik majd a borjú s az oroszlán, egy kisgyerek is elterelgetheti őket. Barátságban él a tehén a medvével, a kicsinyeik is együtt pihennek; és szalmát eszik az oroszlán, akárcsak az ökör. A csecsemő nyugodtan játszadozhat a viperafészeknél, s az áspiskígyó üregébe is bedughatja a kezét az anyatejtől elválasztott kisgyerek. Sehol nem ártanak, s nem pusztítanak az én szent hegyemen. Mert a föld úgy tele lesz az Úr ismeretével, mint ahogy betöltik a vizek a tengert.

A fogságból való visszatérés
Azon a napon az Izáj gyökeréből támadt sarj zászlóként áll majd a népek előtt. Keresni fogják a pogány nemzetek, és dicsőséges lesz a nyugvóhelye. Azon a napon az Úr újra kinyújtja kezét, hogy birtokba vegye népe maradékát, amely megmaradt Asszíriából és Egyiptomból, Patroszból, Kusból és Elámból, Sineárból, Hamátból és a tenger szigeteiről. Fölemeli zászlaját a nemzetek előtt, és összegyűjti Izrael menekültjeit, a föld négy széléről összeszedi, akik Júdából szétszóródtak. Akkor megszűnik majd Efraim féltékenysége, és Júda ellenségei kipusztulnak. Efraim nem lesz többé féltékeny Júdára, Júda meg nem támad többé Efraimra. Nyugat felé rátörnek a filiszteusok határaira, és közösen kifosztják kelet fiait. Kiterjesztik hatalmukat Edomra és Moábra, s alattvalóikká teszik Ammon fiait. Az Úr kiszárítja az egyiptomi tenger öblét, leheletének hevével. Heves széllel fölemeli kezét a Folyam fölé és hét patakra választja szét, hogy saruban kelhessenek át rajta. Úgy nyílik majd út népe maradékának, amely megmaradt az asszírok fogságából, amint út nyílt egykor Izraelnek, amikor feljött Egyiptom földjéről. Közöm. Izajás csakugyan a Messiásról jövendöl. Annak az izraeliták szerinti első, a keresztények szerinti második eljöveteléről. (Vö. Lk 4, 18skk) Jézus a názáreti zsinagógában Izajásnak egy másik tekercsét (Iz 61) veszi kézbe, felolvassa és így szól: „Ma beteljesedett az Írás, amit az imént hallottatok.” Tehát magára vonatkoztatja a messiás megnevezést. Egyébként a Lélek hét ajándékát innen eredezteti az egyház: „Az Úr Lelke nyugszik rajta...” stb. NB: A Léleknek megszámlálhatatlanul sokféle ajándéka van. Itt a nagyon lényegeseket sorolja. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr638690964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása