Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.05.31. 09:29 emmausz

Magyar klasszikusok

– A mosónők korán halnak – József Attila szerint.
– Nem a mosónők, hanem az írók – tromfolhatnék.
- Miért pont az írók? – kérdezhetné József Attila?
- Miért pont a mosónők? – feleselhetném neki.
Mindez azért foglalkoztat, mert egy kötet végére értem: Új vidám könyv (magyar klasszikus írók elbeszélései), és a kötet végén rövid életrajzi adatokat sorol a könyv. Ezekből kiderül, hogy melyik író mennyi ideig élt. Kissé meglepődtem a közölt adatokon, miként egykor, amikor megtudtam, hogy Mozart milyen fiatalon hunyt el. Néhány ismertebb alkotó élethosszát megadom az alábbiakban:
Csáth Géza élt 31 évet.
Gábor Andor  69
Heltai Jenő 86 !
Herczeg Ferenc 91 !
Hunyadi Sándor 52
Karinthy Frigyes 51
Kosztolányi Dezső 51
Krúdy Gyula 55
Mikszáth Kálmán 63
Molnár Ferenc 74
Móra Ferenc 55
Tömörkény István 51
Móricz Zsigmond 63
Nagy Lajos 71
Rákosi Viktor 63
Szép Ernő 69
Szomory Dezső 75 évet.
Átlag 61,5 éves átlagéletkort kapok, ha a szélsőségesen korai és két kiugróan magas életkort megért író adatait kiszűröm.
Mi tagadás, az nem nagyon sok.
Korunkban egész biztosan több adatott a pályatársaknak.
Ízelítő az Izajás 36. f.-ből:
Szancherib hadjárata
Hiszkija király 14. esztendejében történt, hogy Asszíria királya, Szancherib felvonult Júda minden megerősített városa ellen, és bevette őket. Akkor az asszírok királya elküldte főpohárnokát Lachisból Hiszkija királyhoz Jeruzsálembe, egy nagy hadsereggel. A főpohárnok ott táborozott le a Felső-tó vízvezetéke mellett, a Kalló-mezőre vivő úton. Oda ment ki hozzá Eljákim udvarnagy, Hilkija fia, továbbá Sebna, az írnok és Joách, Aszaf fia, a jegyző. A főpohárnok azt mondta nekik: ...Egyiptomban bizakodol, a szekerekben és a lovasokban. Aztán talán nem az Úr akaratából vonultam fel erre a földre, hogy elpusztítsam? Bizony, maga az Úr mondta nekem: Vonulj fel ez ellen az ország ellen és pusztítsd el!”Ekkor Eljákim, Sebna és Joách így szóltak a főpohárnokhoz: ... Ezt üzeni nektek a király: Ne hagyjátok, hogy Hiszkija félrevezessen benneteket, mert hisz nem lesz ereje hozzá, hogy megmentsen titeket. S azt se engedjétek, hogy az Úrral vigasztaljon benneteket Hiszkija, ilyeneket mondván: Bízzatok az Úrban, mert ő biztosan megszabadít minket; ez a város nem kerül Asszíria királyának kezére. Ne hallgassatok Hiszkijára! Mert ezt üzeni nektek Asszíria királya: Kössetek velem békét, s adjátok meg magatokat! Akkor mindenki saját szőlője és saját fügefája termését eheti, és mindenki a maga kútja vizét ihatja, amíg el nem jövök, és el nem viszlek titeket egy olyan országba, amely hasonló a tiétekhez... Ne hagyjátok, hogy Hiszkija félrevezessen benneteket, ilyeneket mondván: Az Úr megszabadít minket! ... hogy tudná az Úr megmenteni Jeruzsálemet kezemtől?” Erre ők csak hallgattak, és egy szót sem feleltek neki, mert a király megparancsolta: Ne válaszoljatok neki!Aztán Hilkija fia, Eljákim udvarnagy és Sebna, az írnok, meg Aszaf fia, Joách, a jegyző visszatért Hiszkijához. Megszaggatták ruhájukat, és úgy jelentették neki a főpohárnok szavait. Közöm. A hencegő, gőgös öntelt emberekkel nehéz a párbeszéd. Krisztusnak is ilyeneket kiáltottak. „Másokat megmentett,most szabadítsa meg magát a kereszttől, s akkor majd hiszünk neki.” Ugyanaz a rosszra hajló természet tör elő minden kor Istent kisebbíteni akaró, káromló beszédből.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr788762182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flora/ro 2016.05.31. 11:50:28

Magam is meglepődtem ezen, amikor itt magyar irodalmi esteket kezdtem szervezni: a magyar költők még korabban halnak!

emmausz 2016.05.31. 21:16:34

Ugye? A termékeny szerzőket viszont nem akadályozta munkájukban a mai információs dzsungel, a mobil, a tévé, a számítógép, az internet. Valamilyen toll és tinta, A/4-es papír és kész. Meglepő az is, hogy milyen egyszerű körülmények között laktak. Pl. Babits Esztergom feletti háza a mai komfortnak a nyomába se jöhet.
És mégis remekművek születtek részükről.
süti beállítások módosítása