Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.07.06. 14:01 emmausz

ÖT POÉN

Levi unoka (4) első megfogalmazott társadalomkritikája e-mailen érkezett apja közlésében:
„Már csak ő aludt, mi kint voltunk, amikor egyszer csak halljuk, hogy kiabál lefelé [a forgalmas utcára] a  nyitott franciaerkély-ajtón: – Hé! Felébresztettetek engem, hülye kocsisok!
Hééééé!!! Felébresztettetek engem, hülye kocsisok!!!! [autósok]
***
Heltai Jenő Veri-e uraságod a feleségét? c. kroki-gyűjteményét olvasom. Menet közben néhány poént megidézek közülük:
1 Meglepve olvasom a következőt, amelyről azt hittem, új keletű. Egy párbeszéd vége:
„Ugyan kérlek! Miért volna érzékeny? Hidd el, minden ember egyforma. Az egyik ilyen, a másik olyan.”
Én közgazdászokról szóló poénként hallottam: Minden közgazdász egyforma. Az egyik ilyen, a másik olyan.
2 Egy nénike megveszi az Új földesúr c. regényt és odaadja Íróúrnak:
– Tessék dedikálni.
Íróúr szerényen mosolyog.
- Nem vagyok én Jókai!
A nénike barátságosan, biztatóan megveregeti a vállát:
 – Nem baj. Még lehet.
3 – Van Isten! – mondta a kedves öreg pap diadalmasan, amikor a ferbliben a két ászhoz megkapta a másik kettőt.
4 Genovában a régi, szűk utcákban boldogság volt kódorognom. Egy óra alatt négyszáz évvel fiatalodtam meg.
Ízelítő a Jeremiás 6. f.-ből:
Az ellenséges betörés további leírása

Benjamin fiai, fújjátok meg a harsonát! ... Jeruzsálem a hazugság városa, csupa elnyomás van benne... Térj hát észre, Jeruzsálem, nehogy végleg elforduljak tőled, és sivataggá tegyelek, lakatlan földdé. ... Kihez szóljak,...nem figyelnek. Az Úr szava utálatossá vált előttük, ... mind fogságra jutnak: a férj és a feleség; az ősz hajú öreg és az aggastyán. Házaik idegenekre szállnak, földjeik és asszonyaik szintén. Mert fölemelem kezem e föld lakói ellen ... így beszélnek: „Békesség, békesség”, noha nincsen békesség. Szégyenkezniük kellene iszonyatos tetteik miatt... „Vegyétek szemügyre az ősi utakat, ...és azon járjatok! Akkor majd megtaláljátok lelketek nyugalmát.” De ők azt felelik: „Nem járunk rajta!” ... Ezért ... veszedelmet hozok e népre, hűtlenségük gyümölcseként, mert nem hallgattak a szavamra, és megvetették a törvényemet... Égőáldozataitok nem kedvesek, és véres áldozataitok sem tetszenek nekem. ... egy nép közeleg észak felől, a föld széléről egy hatalmas nemzet tör elő. Fegyvere nyíl és lándzsa, kegyetlen és nem ismer könyörületet; ... Öltözz szőrruhába, népem leánya, és feküdj hamuba. ... az Úr elvetette őket. Közöm. Jézus majd Izajást idézi: „Ez a nép csak ajkával tisztel engem, szíve azonban távol van tőlem, hamisan tisztelnek, tanításuk csak emberi parancs.” Jeremiás pusztába kiáltott szavai ilyen megfogalmazásban törnek elő: Égőáldozataitok nem tetszenek nekem. Másutt: „Irgalmasságot akarok, nem áldozatot.” (Mt 9,13) Korunkban különösen is fontosak ezek a tanítások. Nem véletlen, hogy a pápa ezt az évet az irgalmasság évének szentelte.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr738870346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása