Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.07.24. 20:54 emmausz

Passzióim. Foglalatosságaim

A jezsuita képes magazin nyári dupla számát olvasgatom. Felét, ha átlapoztam eddig. Feltűnő, hogy milyen sok interjút tartalmaz. Alaptémája érthető okokból a sport. De találunk benne a fotózásról szóló, zenészekről szóló írásokat is. Persze lelkigyakorlatok tapasztalatait megosztó anyagokat is, és a bibliaolvasás attitűdjével foglalkozót.
Feltűnő a magazin gazdag képanyaga is. ára 860 ft.
***
Mórát is olvasom szorgalmasan. Nyelvezete szép és választékos. Történetei részint ismertek. Most novellaválogatásával ismerkedem, s közben rájövök, hogy a korábban olvasott kötetekben már némelyikükkel találkoztam. Most magam mellé vettem az előzményeket, és a tartalomjegyzékekből tájékozódom, volt-e már találkozásom olyik írással. Kissé lelassítja a tempót, másfelől a kihagyások révén felturbósítja.
***
Évekkel ezelőtt egy alkalommal néhány fotómat ez általam ismert fotóművészhez küldtem véleményezésre. Elég rendesen lekapott a tíz körmömről a mutatott anyag kapcsán. Azóta nem küldök neki semmit. Saját utamat járom, amely talán kacskaringósabb is, de a tényfényképezéshez köze van. Vállalom a sutaságaimat is, és nem törődöm vele, hogy az akadémizmus elveinek megfelelnek képeim, vagy se. Mindezt azért vetem előre, mert a külföldön élő reklámgrafikus és fotós emailben azt írja: te nagyon jo fenykepesz vagy! muvesz! Ez a másik véglet. A fene tudja! Teszem a dolgomat, ahogy képességeim diktálják, tudomásul véve, hogy mindenki másképp csinálja.  Gyakorlatom sajátja, hogy érdekes kapcsolatban állnak benne a képek és a címük. Általában erősítik egymást.
Ízelítő a Jeremiás 20. fejezetéből:
...Paschur megverette Jeremiás prófétát, majd kalodába záratta, .... Másnap Paschur kiengedte. Jeremiás akkor így szólt hozzá: „... az Úr, Rettegésnek hív.. Mert ezt mondja az Úr: Rettegéssé teszlek téged és minden barátodat; ...ellenségeik kardjától hullanak el mindnyájan, a szemed láttára. Júdát Babilon királyának kezére adom; az majd Babilonba hurcolja és kardélre hányja őket. Ennek a városnak minden gazdagságát, minden vagyonát, minden drágaságát, Júda királyainak minden kincsét ellenségeik kezére adom. Azok majd elrabolják, elhurcolják és Babilonba viszik ők... Te meg, Paschur, és egész házad népe fogságba mentek; Babilonban halsz meg, és ott temetnek el téged és minden barátodat, akiknek hazugságot jövendöltél.”
Részletek Jeremiás vallomásaiból
Rászedtél, Uram! S én hagytam, hogy rászedj. Erősebb voltál nálam és legyőztél. Nevetségessé váltam... Aki csak lát, mind kicsúfol...” Az Úr szava így mindennap gyalázatomra vált és csúfságomra. Már azt gondoltam: Nem törődöm vele, nem beszélek többé a nevében. De ilyenkor mintha tűz gyúlt volna szívemben, és átjárta minden csontomat. S ha megfeszítettem erőmet, hogy ellenálljak, belefáradtam és nem tudtam elviselni. Hallom sokak gyalázkodását: „Rettegés mindenütt! Jelentsétek föl! Följelentjük!” ...Még azok is, akik barátaim voltak, bukásomra lestek: ...De az Úr, mint hős harcos, mellettem áll. ... Énekeljetek az Úrnak! Dicsőítsétek az Urat! Mert kiszabadította a szegény lelkét a gonoszok kezéből. ... Miért is jöttem ki anyám méhéből? Hogy csak nyomorúságot és bánatot lássak, és gyalázatban töltsem napjaimat? Közöm. Mondj igazat, és betörik a fejedet. Ha ez ma igaz, teljesen igaz volt korábbi korokban is. Jeremiást sokszerűen szorongatják, de megölni nem tudják. Megbocsáthatatlan bűne, hogy az igaztat mondja. Érdemes magunkba nézni: Kicsit elemezni, hogy a nekünk ellenszenves emberek mondandóját vajon reálisan értékeljük-e, vagy merő előítéletekkel közelítünk hozzájuk.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr518911886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása