Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.08.06. 09:14 emmausz

Az expander

Amikor 16 éves voltam, divat lett az ifjúság körében az expander. Ez egy önsanyargató eszköz, amelyet elsősorban a karizmok, de a járulékos többi izmok fejlesztésére is találtak ki.  Az eszköz feltalálói jól gondolkoztak. Népszerű lett. A serdülők addig győzködtek zsebpénzért, addig spóroltak, ameddig meg nem tudták venni ezt a rugós micsodát. Ki ne akart volna hatalmas bicepszet magának, ki ne akart volna deltás lenni?
Nekünk is lett expanderünk: Két fafogantyú közé szerelt öt, egyenként levehető acél spirálrugóból állt a szerkezet. Ezt húzogatta boldog-boldogtalan, ki három ki négy, ki öt rugóval. Utóbbi kihúzgálása általában igen erős megterhelést jelentett az átlag fiatalnak. Nekem se sikerült. A kép úgy teljes, hogy elképzeljük: a rugók összezáráskor becsípték karodon a szőrt, tarkódon a hajadat, és hajlamosak voltak a hirtelen összecsattanásra is.      
Történt pedig, hogy a Rómában 1960-ban rendezett olimpiáról készült filmet a zuglói Éva moziban vetítették. Valamiféle indíttatásra megnéztem az összeállítást. (Nem volt még tévé, nekünk legalábbis nem volt.) Mutatták a sportágak szépségeit, eredményeit, a film vége felé pedig a szovjet Vlaszov erőfeszítését, aki súlyemelésben olimpiai aranyat szerzett. Nagyon eltalált képsor lehetett az, ami rám olyan szuggesztíven hatott. A film után hazamentem, és azonnal kihúztam az expandert öt rugóval. Nem is került különösebb erőfeszítésbe.
Akkor tudatosult bennem, hogy a maximális fizikai terhelést felülbírálja és uralja a szellem.
***
Valami elmozdult egészen biztosan, mert nem szoktam darumadárral találkozni. Tudom, hogy létezik, ha másért nem, mert hát szerepel a magyar nótában, hogy aszongya:
Darumadár fenn az égen, hazafelé szálldogál.
Vándorbottal a kezében cigánylegény meg-megáll.
Repülj madár, ha lehet, vidd el ezt a levelet,
Mondd meg az én galambomnak,
Ne sirasson, felejtsen el engemet.

Ha még egyszer hamarjában veled együtt lehetnék,
Violaszín nyoszolyádon oldaladhoz simulnék.
/:Szívemet a szívedre, gyenge legény létemre,
Lehajtanám bús fejemet
Hattyúfehér, fehér hattyú kebledre.:/
A darumadár létét biztosították azok a fotók is, amelyeket a Magyar Vadász c. szaklap hozott.

Olykor aztán adódott, hogy Mosonmagyaróvárra menvén a vonatból fel-feltűntek ezek a madarak, ha ugyan nem gémek voltak. Talán nem, merthogy fehér tollazatuk volt. Találkoztam egy-egy példányukkal Óváron. Most meg a minap egy ilyen daru nevű bio-drón húzott északnak Óbudán.
Felbolygatták élőhelyüket? A klímaváltozás készteti őket, hogy a városokba vegyék az irányt?
Nem tudom.   
***
Külföldieknek, akik magyarul szeretnének megtanulni.
– Fiacskám, lássa el birtokos személyragokkal a pokémon szót.
– OK. Máris kezdem: Pokémon, pokédon, pokéján, pokénkon, pokétokon, pokéjukon.
– Kiváló. Csak így tovább, csak Így tovább...
Ízelítő a Jeremiás 34. f.-ből:
5. KÜLÖNFÉLE TARTALMÚ RÉSZLETEK
Cidkija sorsa
... Ezt mondja az Úr, menj és beszélj Cidkijával, Júda királyával. : Nézd, ezt a várost Babilon királyának kezére adom, hadd gyújtsa fel. Te sem menekülsz meg kezéből, ... Babilonba mégy... Nem halsz meg kard által, békében halsz meg. És amint illatszereket égettek atyáid az előtted élt királyok temetésekor, érted is égetnek majd illatszereket és így fognak siratni: „Jaj, uram!” ... Közben Babilon királyának serege Jeruzsálemet és Júda megerősített városait ostromolta, mert már csak ...két megerősített város maradt meg Júda városai közül.

A felszabadított rabszolgák ügye
... Cidkija megegyezett Jeruzsálem egész népével, hogy felszabadítják rabszolgáikat. Mindenkinek föl kellett szabadítania héber rabszolgáját, akár férfi volt, akár nő. ... Megegyeztek benne, s aztán fel is szabadították őket. Később azonban meggondolták magukat, visszavitték az előzőleg szabadon bocsátott rabszolgákat és rabszolganőket, és újra szolgasorba vetették őket. Ekkor az Úr ezt ...Ti most ... felszabadulást hirdettetek embertársaitoknak, ...De aztán meggondoltátok magatokat, ... Nem engedelmeskedtetek nekem... Nos hát ... most szabadjára engedem a kardot, az éhínséget és a dögvészt ellenetek; iszonyattá teszlek benneteket a föld minden országa előtt... Júda és Jeruzsálem főembereit, az udvari tiszteket, a papokat és az ország egész népét, ...ellenségeik kezére adom; azok kezére, akik életükre törnek. Holttestük az ég madarainak és a mező vadjainak lesz martalékává. ... Cidkiját, Júda királyát és főembereit ... is kiszolgáltatom ellenségeiknek a kezébe... visszahozom őket ez alá a város alá, hogy támadják meg, foglalják el, és borítsák lángba. És Júda városait lakatlan pusztasággá teszem. Közöm. OK-okozati összefüggés olvasható ki a fejezetből. Cidkijának megkegyelmez az Úr. Tudjuk, hogy Nebukadnezár fiait lemészároltatja Cidkija előtt, őt magát pedig megvakíttatja. Életét csakugyan nem oltja ki. Vezetőit és mindazokat, akik a rabszolga-felszabadítást visszaszívták, a babiloniak kezére adja, akik jobbára végeznek velük. Jeremiás egyelőre jósolja a jövőt, de hamarosan be is következik. Mi Nosztradamuszra hallgatunk, vagy a világvégét hirdető álprófétákra, vagy teljesen Krisztus tanítását tartjuk megvalósítandónak?
This is the question.   

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr869097042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása