Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.08.12. 06:53 emmausz

Perseidák

Mint tudjuk, a csillagkép területén van Perseidák meteorraj radiánsa. Onnan érkeznek éves rendszerességgel azok a meteorok, amelyeket hullócsillagnak titulálunk, és amelyeket vagy sikerül megfigyelnünk, vagy nem.
Kb. huszonöt éve történt, hogy hanyatt feküdtünk a házunk előtti réten, és vártuk, hogy jöjjenek a felvillanások, de akármennyire meresztettük a szemünket, nem jöttek, csak a szúnyogok, de akkor felhagytunk a további megfigyeléssel. Máskor pedig a Szentendrei úti felüljáróján ácsorogva, az északnyugati irányba nézve hirtelen feltűnt egy amorf nagydarab égő test, és szabályosan végigbucskázott a szemem előtt, majd amilyen gyorsan megjelent, ugyanolyan gyorsan el is tűnt. Soha nem láttam se azelőtt, se azóta hasonlót.
Ma hajnalban tiszta égboltot találtam, a megfelelő fény-szmoggal vegyítve.  Kb. öt percet töltöttem megfigyeléssel, és a góbé szóhasználatot kölcsönvéve csak egy felvillanást láttam, „de asse avvót”. Inkább a szemüvegem karcosságára gyanakodom.
***
A gyerekekkel átballagtunk tegnap délután a Dunán, és az újpesti térfélen a szélirány alakulása folytán szembetalálkoztunk a Sziget-fesztivál lármájával, és egy drótkerítés mögött legelésző kecskenyájjal. Jöttek a kerítéshez, mert láthatóan azokra a füvekre áhítottak, amelyek a mi térfelünkön teremtek, bár nem mindent fogadtak el a kezünkből. Meg is mérgelődtem rájuk, és ismét egy góbé poént alkalmaztam. Ha akarod – mondom a kecskének –, itt van ötszáz forint, és vegyél rajta magadnak azt, amit akarsz.
Nem fogadta el a pénzt.
***
...és az olimpia tiszteletére egy sportközvetítői gyöngyszem: 
– Oda rúgta, ahol ő szokott lenni. Most is odarúgta, de most ott nem volt senki, mert ő ott volt, ahonnan rúgta (Hajdú)

Ízelítő a Jeremiás 40. f.-ből:
További részletek Jeremiás sorsáról
Ezt a szózatot intézte Jeremiáshoz Nebuzaradan, a testőrség... Nézd, most megszabadítalak ma a kezeden lévő láncoktól. Ha el akarsz jönni velem Babilonba, csak gyere, s majd gondodat viselem. De ha nem akarsz velem jönni Babilonba, maradj itt. Nézd, előtted az egész ország. Választhatsz, és oda mehetsz, ahová akarsz. Vagy menj vissza Gedaljához, Safán fiának, Achikámnak fiához, akit Babilon királya kormányzóul rendelt Júda városai fölé. Lakjál nála néped körében, vagy menj oda, ahová tetszik!” A testőrség parancsnoka még élelmet és ajándékot is adott neki, aztán elbocsátotta. Jeremiás elment Gedaljához, és ott maradt nála, az országban visszamaradt nép körében.

A Gedalja kormányzó ellen szőtt gyilkos terv
Amikor a sereg főtisztjei, akik embereikkel még mindig a környéken bolyongtak, meghallották, hogy Babilon királya Gedalját, Achikám fiát rendelte az ország kormányzójául, és hogy az ő gondjára bízta a férfiakat, nőket, gyermekeket meg az országnak azokat a szegényeit, akiket nem hurcoltak el Babilonba, elmentek Gedaljához Micpába, ... Gedalja... így beszélt hozzájuk és embereikhez: „Ne féljetek a káldeusok szolgálatától! Maradjatok az országban; engedelmeskedjetek Babilon királyának, mert így jó dolgotok lesz. Magam itt maradok Micpában, hogy a hozzánk jövő káldeusoknak a rendelkezésükre álljak; ti meg szüreteljétek le a szőlőt, gyűjtsétek be a termést, töltsétek meg olajjal korsóitokat. És lakjatok azokban a városokban, amelyeket elfoglalni szándékoztok...Kárea fia, Jochanan és a sereg többi főtisztje, aki még a környéken tartózkodott, elmentek Gedaljához Micpába,és így szóltak hozzá: „Tudsz-e róla, hogy Baalisz, az ammoniták királya elküldte Jismaelt, Netanja fiát, hogy öljön meg?” De Achikám fia, Gedalja nem akart hinni nekik. ..., ezt válaszolta Jochanannak, Kárea fiának: „Ne tedd ezt! Hazugság, amit Jismael felől mondasz.” Közöm. Kutyából nem lesz szalonna. Legalábbis a legtöbb kutyából nem. Helyzetbe kerülve ugyanúgy kutyálkodnak tovább, mint korábban. Mennek ostoba fejük után nélkülözve a bölcsesség éleslátását.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr610262566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása