Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.10.09. 16:50 emmausz

Egy szál virág

Egy szál cigit, csak egy szál cigit adjál – könyörög a szenvedélyes bagós baka.
Egy szál gitár – énekli Zorán.
Egy szál harangvirág – énekelte Szécsi Pál...
„Egy szál virágot hoztunk mi néked, azt is szívünkbe rejtettük el...” énekelik a Vigyázók a családi születés- és névnapok alkalmával.     
De nem egy szál, hanem ezer és egy szál köti együvé az énekelőket. Valamiféle polgári körökben elterjedt dal lehet, esetleg a zárdában tanulta dédi és nagyika. Mindenesetre az az egy szál virág a szívünkben létezik.
Terjed az egy szál virág divatja.
Sikkes egy karcsú vázában, nincs több hely virágnak az urnatemetőben. Úgy tűnik, végigkíséri életünket az egy szál virág: már a kezdeteknél is ott van. Emlékszem rá, hogy születéskor próbáltam virágot vinni a kórházba. Egyedül a zárt kémcsőben végződő és plasztik dobozba zárt orchideát tűrték meg a kórteremben.
Lehet, hogy ma már azt se tűrnék. És a születési évfordulókat is ez a szimbolikus élő jellegzi: „mondd el helyettem, kisvirág”...
Virágot a virágnak.
Hát persze.
Ha szavalok, az nem lesz tökéletes, ha énekelek, meglehet, hogy hamiskásra sikerül. De látott-e valaki tökéletlen virágot. A virág még hervadtában, még csigától megrágottan is a tökéletest idézi, rá mutat, arról tanúskodik. És amikor a „virág” megkapja a virágot, azt a gesztus akarja kifejezni, hogy tökéletest a tökéletesnek. Szépet a szépnek, harmonikust a harmonikusnak, élőt az élőnek.
Érdekes módon kétszer is ösztönösen egy szál virágot hoztam a virágomnak (Fb-on mutatom), akinek kedvenc népdala mindmáig: Tavaszi szél vizet áraszt, virágom, virágom... Hát én immár kit válasszak, virágom, virágom.  Te engemet, én tégedet, virágom, virágom.
A kölcsönös választás elég régen történt, és egy életre szólt. Így biza, virágom, virágom.    
Isten éltessen, virágom, virágom.   
PS.: Kértem, Tücsitől, adja meg a köszöntő nóta szövegét. Hátha megmarad a jövőnek ez a poszt valahogyan. Íme, az Egy szál virág szövege:

/ Egy szál virágot hoztunk mi néked, azt is szívünkben rejtettük el! / Ez a virág a hála virága, amely nem hervad sohasem el. / A mai ünnep kedves nekünk, vidám örömmel ünnepelünk, / foglaljuk dalba a szívünk szavát, az Isten éltessen még soká! / 
 Ízelítő az Ezekiel 33. f.-ből
III. JERUZSÁLEM OSTROMA ALATT ÉS UTÁN
A próféta felelőssége
... Emberfia... Ha valamely országra kardot szabadítok, és ennek az országnak a lakói kiválasztanak maguk közül egy férfit és megteszik őrnek, ez mihelyt meglátja, hogy kard közelít az országra, rögvest megfújja a kürtöt, és így riasztja a népet. Ha valaki ... mégsem vigyáz magára..., a vére a saját fejére száll. .. Aki azonban hallgat a figyelmeztetésre, megmenti a lelkét. De ha az őr, ... nem riasztja a népet, ... őt kérem számon. ...

Megtérés és megátalkodottság
Te meg emberfia, mondd meg Izrael házának: ...nem lelem kedvemet az istentelen halálában. Inkább annak örülök, ha az istentelen letér útjáról és él. Térjetek meg, térjetek le gonosz utatokról...Ha ...az igaz igaz voltában bizakodva gonoszságot visz végbe, nos, ...meg kell halnia gonoszsága miatt, amit elkövetett... ha az istentelen ...elhagyja bűnét, és a törvény és az igazság szerint jár el... nem hal meg. ... Néped fiai ezt mondogatják: „Nem igazak az Úrnak útjai”, jóllehet az ő útjaik nem igazak...

Jeruzsálem pusztulása
Elhurcoltatásunktól számítva a 12. esztendőben egy menekült ... azt mondta: „Elfoglalták a várost.” ...
Az ország elnéptelenedése
Emberfia, ... Kardotokban bíztok, iszonyatos dolgokat műveltek, mindegyiketek megbecsteleníti embertársa feleségét, s birtokba akarjátok venni az országot... Az országot sivataggá és pusztasággá teszem, ... azok miatt az iszonyatos dolgok miatt, amiket műveltek.

A beszéd hatása
Nézd, emberfia, néped fiai ... hallgatják szavaidat, de nem igazodnak hozzájuk... De ha beteljesedik – ..., akkor majd rádöbbennek, hogy próféta volt köztük. Közöm. Hihetetlen, de való: senki sem próféta a saját országában. Nem számolom, hányféleképpen adja népe tudomására az égi szózatokat. S mindiába. Pedig akkor még nem volt szekularizáció, nem volt elvilágiasodás. Ma meg van!!!...?

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr411783467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása