Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.11.15. 13:39 emmausz

Szuper

A lehorgad jelentése egyértelmű: lefelé hajlik. A „fölhorgad bennem a harag” ennek épp az ellentéte, feltolul, ellenkezőjére változik a belesimulás. Nos, két napig már korábban is vakarni kellett a jeget az autóról kora reggel. Aztán feledésbe merült a hidegedés, hosszas indiánnyarunk keletkezett, amelynek átmenetileg vagy totálisan vége. Ma reggel ugyanis megint viszkettek az autók, muszáj volt hosszasan vakargatni szélvédőjüket.
A szuperhold nem sütött éjszaka, csak világított, és az kevés. Nem volt benne tűz, csak hideg fény. Készítettem is róla néhány fotót. Nagynak láttam, merthogy az is volt, de a helytelenül megválasztott fényérzékenység miatt csak nagyobbacska fehér korongnak mutatkozott.  Ha jobban ismertem volna gépem képességeit, olyan részleteket is láttam volna, mint amilyet az 50-szeres nagyítást képviselő látcső megmutatott. Várható volt, hogy sokan nekiveselkedünk a témának, és sok kitűnő részleteket megmutató felvétel lesz köztük. Talán ezért se hajtottam rá kellő buzgalommal a témának.
***
-li végű szavaim naponta gyarapodnak. Bár többnyire olyasmik jutnak eszembe, amik – mint utóbb kiderül – már a listámon szerepelnek, azért vannak újak is. Ilyen a tánc értelmű csurgli (csörgés), a varrás befejező művelete: endli(zés); a gége értelmű gurgli; és a totojázást utánzó hangulatjelző szó: a tekli-mekli.
Ízelítő az Ozeás 9. f.-ből
A fogság szenvedései
Izrael... hűtlen lettél Istenedhez... Efraim Egyiptomba fog visszatérni, Asszíriában esznek majd tisztátalan étket. ... Egyiptom gyűjti egybe, Memfisz temeti el őket. Ezüstkincseiket a csalán örökli, sátraikat belepi a tövis.

A prófétát üldözik tanítása miatt
... Izrael: „Bolond a próféta, eszét vesztette a lélek embere!” Igen, mert sok a bűnöd, s nagy a gyűlölködés. Efraim a próféta sátrát kémleli, tőrt vetnek neki minden útján... az Úr megtorolja bűneiket.

A Baal-Peorban elkövetett bűn büntetése
... elszáll Efraim dicsősége; nem lesz többé születés, terhesség, foganás. Ha nevelnek is fiakat, elveszem tőlük meglett koruk előtt. Ó, jaj lesz nekik, ha elhagyom őket!...

A Gilgalban elkövetett bűn büntetése
Minden gonoszságuk előtűnt Gilgalban – ott gyűlöltem meg őket... Elveti őket az én Istenem, mert nem hallgattak rá; tévelyegni fognak a nemzetek között. Közöm. Nagyon is emberi megfogalmazás. természetesen Isten nem gyűlöl senkit, de a parancsolatok az embert védik és terelgetik az élhető élet felé. Aki ennek ellene szegül, maga rohan vesztébe.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8611962897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása