Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.12.15. 11:27 emmausz

Egykor az olvasóteremben

Aki újságot olvasott, az nem unatkozott, nem is a napot lopta.
Olvasott, tájékozódott.
Az olvasóterem egy kanyar mögött, és kb. húsz méternyire volt a szerkesztőségtől. Ha az ember az olvasóteremben olvasott, nem hallotta a szerkesztőségi telefonhívásokat. Ha magával vitt egy lapot a szerkesztőségbe, támadási felületnek tette ki magát, mert napilapot a teremből kivinni tiltott volt.
Okosan az viselkedett, aki nem olvasott napilapokat.
Én nem voltam mindig okos.
Egy alkalommal éppen ott olvasok, amikor mellém telepedett az általam nagyra becsült (†)Babos István SJ.
Megszólított: Azt írja az újság, hogy a hidegfront fejfájást okozhat az arra érzékenyeknek. De vajon a melegfrontnak milyen hatása van ránk?  
Melegfrontkor szédelgünk, válaszoltam, és mindkét front alkalmával ingadozik a vérnyomásunk.
***
Tegnap melegfront volt, szédelegtem. Mivel pedig ma hidegfront van, várom, hogy vajon fájni fog-e a fejem. Mindenesetre fülzúgásom felerősödése jelzi, hogy csakugyan frontváltás van.
És hogy mi van a vérnyomás-ingadozással?
A fene tudja.    
Nem mérem. Hogyan is tudnám kiszűrni, hogy mennyi a tényleges vérnyomásom, és mennyit torzít rajta az ilyen/olyan front. Ha szükségét érzem, bekapok egy alkalmi vérnyomás-csökkentőt, oszt annyi.
Ha szívem kalimpál, még iszom egy fél liter folyadékot.
Köszönöm, jól vagyok.
***
Ma 80 éves a pápa. Mivel élő e-mailcímeket adtak közre, életemben először meggratuláltam egy pápát – gondolom egymilliomod-magammal.
Elődje könyvét olvasom. XVI. Benedek Krisztus-trilógiáját. Szép és alapos, nagy szaktudással megírt munka.   
Ízelítő a Mikeás 6. f.-ből:
III. VÁDBESZÉD IZRAEL ELLEN
Az Úr szemrehányást tesz népének
... „Népem! Mit vétettem neked? Mi eshetett nehezedre? Felelj nekem! Talán az, hogy kihoztalak Egyiptom földjéről, kiszabadítottalak a szolgaság házából? ... „Megmondták neked, ó ember, mi a jó, és mit kíván tőled az Úr: Semmi mást, mint hogy váltsd tettekre az igazságot, szeresd hűségesen, és járj alázatosan a te Isteneddel.”

A csalók ellen
Íme az Úr szava! ... Eltűrhetem-e a hamis mércét, a kicsire szabott, gyűlöletes mérőt? Jogosnak tarthatom-e a hamis mérleget, és a zacskóban a hamis súlyokat? Azért hozzáláttam, hogy sújtsalak, hogy pusztítsalak a bűneid miatt. ... Eszel majd, de nem lakol jól soha...

Szamária példája
Omri törvényeit követed és Acháb házának tetteit; szándékaik szerint jársz el, hogy intő példává tegyelek, lakóidat meg nevetség tárgyává, hogy viseljétek a népek gyalázkodását. Közöm: Ma is része a fejezet első néhány mondata a nagypénteki szent kereszt hódolat imádságainak. Valamikor fiatalkoromban még latinul idézték: „Popule meus, quid feci tibi? Aut in quo contristavi te? Responde mihi.” Ez a responde mihi mindnyájunkat megindít, mert szembesít gyarlóságainkkal. Mindegy a földre roskadt Krisztus vállán a kereszttel teszi fel a kérdést, miért a sok-sok szeretetlenség szerte a földön, benne a sajátjaink is. Kérdése nyomán meg kell változnunk szándékainkban.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2312049553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2016.12.15. 13:23:50

Felidézted a kétnyelvű Missale emlékét.

emmausz 2016.12.15. 13:44:00

Gondolom, a Szunyogh Xavérban benne van.
süti beállítások módosítása