Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.01.08. 09:29 emmausz

A lakásszentelés apropóján

A vízkereszt vízszentelési ünnep is, nemcsak a háromkirályok látogatásáé. A szentelt víznek már Krisztus idejében is hatalmas kultusza volt. Ő maga szentelte meg azt a vizet, amivel oly sok embert megkeresztelt. Nem véltetlen, hogy máig tartja magát a mondás: Fél, mint ördög a szenteltvíztől. A liturgia szóhasználatában a lakásszentelés szentelmény.
Éjszaka nagyon sokáig ébren forgolódtam az ágyban. Közben két régi élményem merült fel lappangásából. Az egyiket annak idején megírtam, a másikról ezt nem állítom, bár ki se zárom. Mindkettő egy másik évezredben, az első pl. 1999-ben történt:      
Matyika két éves unokánk. Csak nyáron látjuk. Franciaországban, Lyon mellett élnek, de ez nem érződik magyar kiejtésén. Appapa – mondja, s mutatja, amit elérni szeretne: Üljek a szivacspárnára. Mackóját szertartásosan maga mellé helyezi, még egy pillantást vet öccsére, Timothée-re, egyet a gyertyára, hogy rendesen ég-e, néhány kicsi ikont szétoszt az imádkozók között, majd helyet foglal apja mellett az egyik ülőkén.
A Notre Père-t, a miatyánkot együtt énekli a család két szólamban. (Rimszkij Korszakov lamentáló-ortodox műve: Taizéi füzet 92. ének). Éva mama kezdi, François papa kíséri, Matyika végszavaz: ...Père,  ...cieux, ... sanctifié, ...volonté, ...ciel, ...quotidien, ...pardonné, ...Amen. Törekszik helyes hangmagasságban énekelni. A végén tapsol és mosolyog: Bravo!!! – mondja.
Sorra kerül egy üdvözlégy, a gloria s végül a latin Salve Regina. Együtt énekel velünk. Még a szentek közbenjárásakor is segít mondani: Priez pour nous! Összemosolygunk feleségemmel, „ammamával”.  
Valamikor, évekkel ezelőtt kaptunk egy műanyagflakonban lourdes-i vizet. Már régóta üres. Matyika ezzel nem törődik: letekeri a palack dugóját, kicsi mutatóujját bele-beledugja, s valamennyi együtt imádkozónak rajzol egy kiskeresztet a homlokára.
Már nagy fiú. Az ima végén egyedül fújja el a gyertyát: utolsóra mindig sikerül. Egyedül vet keresztet. Isten felismeri mozdulataiban a jelet és mosolyog.
A második történet egy részben vállalt márianosztrai zarándoklathoz kötődik. Mivel fiunk akkoriban kicsi volt még ahhoz, hogy hosszasan meneteljen, azt választottuk, hogy busszal felmegyünk arra a helyre, amelytől kezdve a társaság lefelé gyalogol a Dunáig, hogy ott átkeljen.
Mica megismerkedett, és pillanatok alatt jóban lett a pap KG-ral. Olyannyira, hogy megegyeztek, az egyik forrás vizéből merít egy palackkal G., megáldja, és M. fiú kedvére iszogathatja az immár megszentelt vizet. Így is lett. A fiú boldogan hozta haza kincsét. Úgy taktikázott, hogy nem issza ki soha egészen, hanem a maradékot mindig kiegészíti csapvízzel. Így folyamatosan rendelkezésére állt a pap által meggazdagított víz. Hosszú hónapokon keresztül folytatta ezt a gyakorlatot.

A dolog ott gömbölyödik vissza, hogy tegnap ugyanez a KG. tartotta nálunk a ki tudja hányadik lakásszentelőt.
Ízelítő a Zakariás 11. f.-ből:
...Bömbölnek az oroszlánkölykök, mert elpusztult a Jordán dicsősége!

A két pásztor
Így szólt hozzám az Úr: Legeltesd ezeket a leölésre szánt juhokat! ... Feldúlják az országot, és nem szabadítom ki őket a kezükből. ... Két botot vittem magammal. Az egyiket elneveztem „Kegyelem”-nek, a másikat meg „Egység”-nek. Elkezdtem tehát legeltetni a juhokat. [majd] azt mondtam: „Nem legeltetlek tovább benneteket! ... a „Kegyelem” nevű botomat széttörtem, hogy felbontsam a szövetséget, amelyet az Úr kötött minden néppel. ... Azután eltörtem a másik botomat is, amelynek „Egység” volt a neve, hogy megszüntessem a testvéri egységet Júda és Izrael között. Az Úr ismét szólt hozzám... Jaj a gonosz pásztornak, aki magára hagyja a nyájat! ... Közöm. Júda és Izrael vezetői semmibe vették Istennel kötött szövetségüket. Ezt példázza a jelképes történet, amelyet érdemes végigolvasni. Nem méltatják szóra a prófétákat, koldus pénzt adnak neki munkájáért, annyit, amennyi a rabszolga bére. Félve kérdem: Ma a világ vezető hatalmai mennyire figyelnek arra, akinek hatalmukat köszönhetik (Jézus odaveti Pilátusnak: semmi hatalmad nem volna rajtam, ha felülről nem kaptad volna). A Szeretet hatalma nem a hatalom szerete. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6012108559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása