Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.01.12. 11:08 emmausz

Mai mix

1956-ban a disszidált rokonok lakásán összejöttek a testvérek. Sziesztáztak. Egyszer csak felpattant K. bácsi, és így hangicsált: Te, gyerekek! Nem láttátok a kék svájcisapkámat? Akkor, ott ez derültséget keltett. Hogy lehet a hosszas csendet ilyen prózai kérdéssel megszakítani? Egy fűtött lakásban mi jelentősége van egy használt sapkának? Miközben a lakás ingóságainak az elvitelére gyúrtak, miért tűnt olyan fontosnak egy használt svájcisapka holléte?
Jelentem, hogy nekem is elveszett a sapkám: a baseball-sapkám. Fekete volt nagyjából, egy számomra érthetetlen szövegű piros felirattal. Alighanem szarvasbőr szegélyű, és belegyűrt bélése szükség esetén a fülekre lehajtható.
A kérdést mi is feltettük: „Te, gyerekek, nem láttátok az én baseball-sapkámat?”
Ám, akiknek idáig feltettük a kérdést, határozott nemmel válaszoltak.
Most újra felteszem a kérdést, hátha elolvassa valaki, aki nem tudja, hogyan került fogasára egy piros szöveget tartalmazó fekete baseballsapka szarvasbőr erősítéssel.
***
K. ma is útitársunk volt misére autózva. Utána azt kérte, tegyük le a rendelőnél. Nemsokára ezt követően értesítést kaptunk, hogy mentő vitte egy kórház kardiológiájára. Az jutott eszembe, hogy mehettünk volna együtt, csakhogy az én kontrollom 25-én lesz.
***
Hajnalban havazott.
***
Hatvan évig félresöpörtem egy elméleti problémát, ma azonban foglalkoztam vele, és úgy döntöttem, hogy a párhuzamosok a hiedelmek ellenére sem találkoznak végtelenben. Kitartóan és végtelenül tartják az egymástól való távolságot. És kész. (Az affin geometriáról pedig nem veszek tudomást.)
Ízelítő a Malakiás könyve 2. f.-ből:

... Ha nem hallgatjátok meg, és nem szívlelitek meg, s nem dicsőítitek meg nevemet ,...akkor átkot küldök rátok, és átokká változtatom áldásaitokat... én küldtem nektek ezt az üzenetet, hogy megszűnjék Lévivel kötött szövetségem – mondja a Seregek Ura. ... letértetek az útról, sőt sokakat félrevezettetek a tanítással ... nem jártatok útjaimon, hanem a tanításban tekintettel voltatok az emberek személyére.
A vegyesházasságok és válások
.... Júda ... idegen isten leányát vette feleségül. ... az Úr a tanú közötted és ifjúkori feleséged között, akihez hűtlen lettél, noha ő volt a társad, a szövetséggel elkötelezett feleséged. Nemde egy élete van annak, aki testből és lélekből áll? És mi a vágya ennek az egynek? Az, hogy utódai legyenek az Isten által. Tartsátok hát tiszteletben életeteket... Mert gyűlölöm a válást – mondja az Úr, Izrael Istene ...

Az Úr napja
Terhére vagytok az Úrnak szavaitokkal. Azt kérdezitek: „Mivel vagyunk terhére?” Azzal, hogy ezt mondjátok: Jó az Úr színe előtt mind, aki gonoszságot művel, mert az ilyenekben telik kedve. Vagy pedig: Hol van hát az igazság Istene? Közöm. Az Úr a nép szemére hányja hűtlenkedéseit. Az immanens és a transzcendens, a talmi és az igaz értékek harca végigkíséri az emberiség történelmét. A fejezet kiugróan érdekes mondata: Nemde egy élete van annak, aki testből és lélekből áll? A mondat értelemszerűen kizárja a lélekvándorlás lehetőségét.

Szókimondó kitétel az is, hogy gyűlölöm a válást. Kijelentése minden időknek szól. Az Isten irgalmas és igazságos mivolta párhuzamos valóságok.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8512120159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása