Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.02.08. 10:03 emmausz

Nagyítás

Jó régen esett meg az, hogy láttam a Nagyítás c. filmet. Érdekes film volt a maga módján. A fotós rutinosan kattogatta a gépét, amikor egyszerre csak felfigyelt az egyik felvétel apró részletére. Rájött, hogy akaratán kívül egy gyilkosság néhány mozzanatát örökítette meg.
Ilyen velem nem fordult elő, mindenesetre vasárnap felmentünk a gyerekekkel és a gyerekek gyerekeivel a Várba. Ott – fiúk lévén – kellőképpen kiélvezkedték magukat a régi és kevésbé régi korok ágyúinak a szemlélésében, megtapogatásában, megnyergelésében. Különösen egy égnek emelt csövű mozsárágyú keltette fel érdeklődésüket. Az is azért, mert öblös csövében a megszorult víz egy része jéggé fagyott, és kitermelt egy ágyúgolyót. Ez a jéggolyó a csőbe szorult víz tetején úszkált és úgy viselkedett, mint egy labda. Víz alá nyomva játékosan felpattant. Igazán nem láttam bele a csőbe, mert elég magas volt, de egy fotót készítettem a labdacsról. Otthon a nagyításkor láttam, hogy van ott a golyó mellett valami, egy kék tárgy. Lehet textil, de lehet egy cipő is. Hogy mi lehetett, nem derült ki a kép alapján. Mindenesetre furcsa valami.
A séta alkalmával számos képet készítettem az elénk tárulkozó tájból. Megállapítottam, hogy szép lett a városnak ez a fertálya. Hogy OV fel akar költözni kormányostul a Várba? Na és. Nem rombolja le regnálása után a felújított épületeket. Helyesebb volna azt fogalmazni, hogy OV és valamennyi utódja kormányhivatala készül jelenleg. Emlékszem arra, hogy a kilencvenes évek elején Antall Józsefet is megszuttyongatták azzal, hogy a Sándor-palotát akarja hatalmas pénzzel helyreállítani. Ő akkor úgy érvelt, hogy furcsa volna őt önösséggel megvádolni, hiszen a felújítás befejezését ő meg se fogja érni.
Neki volt igaza. Sajnos.           
Ízelítő a Máté 19. f.-ből:
A házasság felbonthatatlansága
... a farizeusok... ezt kérdezték: „El szabad a férfinek bármilyen okból bocsátania a feleségét?” Így felelt: „Nem olvastátok, hogy a Teremtő kezdetben férfinak és nőnek teremtette őket, és azt mondta: Ezért a férfi elhagyja apját, anyját, a feleségéhez ragaszkodik, és egy test lesz a kettő? Most már többé nem két test, hanem csak egy. Amit tehát Isten egybekötött, azt ember ne válassza szét... „Mózes szívetek keménységére való tekintettel engedte meg nektek, hogy elbocsássátok feleségeteket ... Van, aki azért képtelen a házasságra, mert úgy született. Van, akit az emberek tettek a házasságra alkalmatlanná. Végül van, aki a mennyek országáért önként mond le a házasságról.

Jézus és a gyermekek
... a gyermekek hadd jöjjenek hozzám, hisz ilyeneké a mennyek országa!” 

A gazdag ifjú
... „Mester, mi jót kell tennem, hogy eljussak az örök életre?” ... a parancsokat... mind megtartottam. Mit kell még tennem?” „Ha tökéletes akarsz lenni – felelte Jézus –, add el, amid van, az árát oszd szét a szegények között... Aztán gyere, és kövess engem!” 

A gazdagság veszélyei
... a gazdagnak nehéz bejutnia a mennyek országába... Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába.” ... a tanítványok ... azt kérdezték: „Hát akkor ki üdvözülhet?” Jézus ... így szólt: „Embernek ez lehetetlen, Istennek azonban minden lehetséges.”

A lemondás jutalma
...Aki nevemért elhagyja otthonát, testvéreit, nővéreit, apját, anyját, feleségét, gyermekeit vagy a földjét, százannyit kap, s az örök élet lesz az öröksége. Sokan lesznek elsőkből utolsók és utolsókból elsők.” Közöm. Életvezetési tanácsok: amit Isten egybekötött, ember szét ne válassza. A gazdagnak nehezebb bejutni az Isten országába, mint a tevének átmenni a tű fokán. A z ártatlanoké (kicsinyek, gyermekek) az Isten országa. Ki üdvözülhet? Az ember erre képtelen, de Isten üdvözítheti. Minden kegyelem. Úgy vélem, mindenki meg is kapja az Istentől a szükséges segítséget, ha kéri. Felmerülhet még: szembenézek-e azzal, hogy miket tartok fontosnak, fontosabbnak, legfontosabbnak...

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2112237076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása