Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.03.12. 11:45 emmausz

Azok a fránya pejoratív jelzők

A FB-on, és más nyilvánosságot kapott írások is ott véreznek el, hogy szubjektív indulatokat kívánnak gerjeszteni az olvasókban. Egész kiváló történelmi könyvek is kiesnek az értékelők szűrőjén efféle stiláris hibák miatt. A szerzők talán nem is sejtik, hogy egyébként remek leírásuk milyen könnyen válik demagóggá a szövegben elhelyezett érzelmi töltetű kitételek okán. A pejoratív jelzők alkalmazása kiváltképp eszköze ennek a jelenségnek. Egy a szociográfia pontosságára igényt tartó könyv elvérezhet azon, hogy politikai táborok szerint ördögöknek, illetve angyaloknak ábrázolja az ide, illetve odatartozó figurákat.
Az ember ugyanis nem ilyen. Hol sötét, hol világos, hol tiszta, hol piszkos, hol épít, hol rombol, ha nem is egyenlő arányban. A klasszikusok felvállalják annak a fáradságos munkáját, hogy hőseiket a maguk komplexitásukban ábrázolják. Ez kétségtelenül hosszadalmasabb, de megéri, mert figuráik nem válnak sablonosokká.
Mindezt azért említem, mert a történelmi regények, értékelések, visszaemlékezések minősége ezen áll vagy bukik. Nemritkán sajnálom, ha a kelleténél sötétebb színekben fest le valakiket a szerző, mert saját művének a hitelét rontja általa.
***
B. unoka tegnap vetélkedőn vett részt. Tíz perccel hamarabb elkészült a felmérőjével a többiekhez képest. Csodálkoznék rajta, ha nem dobogós helyen végezne.  
Ízelítő a Márk 14. f.-ből. 1. rész.

V. JÉZUS SZENVEDÉSE ÉS FELTÁMADÁSA
Elhatározzák Jézus halálát
...a főpapok és írástudók arra törekedtek, hogyan foghatnák el Jézust csellel, hogy aztán megöljék. Egy dologban megállapodtak: „Ne az ünnepen, nehogy zavargás támadjon a nép közt!”

A betániai vacsora
... a leprás Simon házában egy asszony alabástrom edényben valódi s igen drága nárdus olajt hozott... Jézus fejére öntötte. Némelyek: „Miért kell a kenetet így pazarolni? ... árát szét lehetett volna osztani a szegények közt.” Jézus: „Hagyjátok! Szegények mindig vannak veletek. De én nem vagyok mindig veletek. Bizony mondom nektek, az evangélium az ő tettéről is megemlékezik.”

Júdás árulása
Iskarióti Júdás elment a főpaphoz, hogy elárulja. kereste a kedvező alkalmat, hogy a kezükre adhassa.

Az utolsó vacsora előkészítése
... tanítványai: hol legyen a húsvét? Jézus: a városban egy vizeskorsót vivő ember... mutat nektek egy vánkosokkal berendezett tágas emeleti helyiséget. Ott készítsétek el.

Jézus bejelenti Júdás árulását
Jézus: „ egyiktek elárul engem, aki... velem egyszerre nyúl a tálba. Jaj annak az embernek, aki elárulja az Emberfiát.

Az Oltáriszentség alapítása
Vacsora közben kezébe vette a kenyeret: „Vegyétek, ez az én testem.” Majd a kelyhet: Ez az én vérem, a szövetségé, amely sokakért kiontatik. Bizony mondom nektek, hogy nem iszom többé a szőlő terméséből addig, amíg majd az újat nem iszom az Isten országában.” Közöm. 1. ..elhatározták, hogy megölik. Jézus tudja. Ezért fogadja az olajjal való megkenést. Kijelöli az utolsó vacsora termét, előtte nem titok, hogy Júdás adja fel őt. Megalapítja az Eucharisztiát. Mindent összevetve bensőségesen és szeretetteljesen búcsúzik övéitől a húsvéti szeretetlakomán.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6712331747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása